Ακυρώθηκε η σύνοδος κορυφής Γαλλίας – Βρετανίας μετά τις εξελίξεις με τα υποβρύχια

Υπουργοί από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συναντηθούν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη. [shutterstock/ Aditra Deb]

Η αμυντική σύνοδος Βρετανίας – Γαλλίας που είχε προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα ακυρώθηκε μετά τη διαμάχη για την αμφιλεγόμενη συμφωνία Aukus. Η συνάντηση του υπουργού Άμυνας Ben Wallace με τη Γαλλίδα ομόλογό του Florence Parly αναβλήθηκε και επισήμως, παρά τις ελπίδες των βρετανικών αξιωματούχων ότι θα πραγματοποιηθεί.

Υπουργοί από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συναντηθούν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίστηκαν τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την παροχή αμερικανικών υποβρυχίων στην Καμπέρα. Ο πρωθυπουργός Boris Johnson επέμεινε ότι η ακύρωση της συμφωνίας για τα υποβρύχια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα έπρεπε να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με το Παρίσι.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία», δήλωσε ο Johnson.

Παρά την απόσυρση των πρεσβευτών της Γαλλίας από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, η Γαλλία δεν ακολούθησε την ίδια τακτική και με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Yves Le Drian κατηγόρησε το Λονδίνο ότι «βλέπει την συγκεκριμένη συνεργασία οπορτουνιστικά και σαν τρόπο απόδειξης ότι βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη μετά το Brexit».

Στο μεταξύ, η Liz Truss (η οποία διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα) υπερασπίστηκε τη συμφωνία, επιμένοντας ότι «όχι μόνο θα μας παρέχει εθνική ασφάλεια, αλλά θα δημιουργήσει επίσης εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης».