Αερογέφυρα με ανθρωπιστική βοήθεια στο Κονγκό για τον Έμπολα

Ebola-mural-800x450 [Ahmed Jallanzo/ EPA]

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα (23 Μαΐου) την πρώτη δόση βοήθειας για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό.

Η ανακοίνωση στις Βρυξέλλες ήρθε την στιγμή που η εν λόγω χώρα ανακοίνωσε τον τέταρτο ύποπτο θάνατο από την ασθένεια. Περίπου 37 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της μεγάλης αλλά φτωχής και πολιτικά ασταθούς πρώην βελγικής αποικίας. Η επιδημία έρχεται περίπου δύο χρόνια από την προηγούμενη επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία έπληξε σε μεγάλο βαθμό τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.

Ο αιμορραγικός πυρετός είναι συνήθως θανατηφόρος και προκαλεί μεταδοτική αιμορραγία στις τελευταίες ημέρες ζωής των θυμάτων. Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε: “Είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουμε στις πληγείσες περιοχές και να υποστηρίξουμε τις πρώτες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τελευταίας έκρηξης του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ θα βοηθήσει στην συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού και ιατρικών προμηθειών στα βορειοανατολικά της χώρας. ”

Επί του παρόντος, το ξέσπασμα φαίνεται να περιορίζεται στο απομακρυσμένο βορειοανατολικό τμήμα της ευρύτερης περιοχής.

Τα σημερινά πρώτα μέτρα συνίστανται σε αεροπορική μεταφορά γιατρών και φαρμάκων στην πληγείσα περιοχή. Ένα μεταγωγικό και ένα επιβατικό αεροπλάνο από την υπηρεσία ECHO θα απογειωθεί στο τέλος της εβδομάδας, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υγείας του Κονγκό και της UNICEF. Πρόκειται να μεταφέρει περίπου 2,5 τόνους εξοπλισμού και φαρμάκων, μαζί με ειδικευμένο προσωπικό, πετώντας από την πρωτεύουσα Κινσάσα στη Μπουτά.

Η πληγείσα περιοχή βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό απομακρυσμένη από βασικές υποδομές. “Η ΕΕ δεσμεύεται να προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη και να συνεργαστεί στενά με τις εθνικές αρχές, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και με τις διεθνείς ιατρικές ΜΚΟ και οργανισμούς”, πρόσθεσε ο Στυλιανίδης.

Σε μια συνέντευξη πέρυσι με το EURACTIV.com, ο καθηγητής Paul Richards μίλησε για το πώς η δυτική ιατρική παρέμβαση έπρεπε να παντρευτεί με τις παραδοσιακές αφρικανικές διαδικασίες ταφής και πένθους, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στην εξάλειψη της νόσου.

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 416 άνθρωποι παρακολουθούνται επί του παρόντος, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους πάσχοντες από τον Έμπολα.