15 χώρες ανακαλούν την αναγνώριση του Kοσόβου, λέει η Σερβία

Ivica Dačić

Με το Τόγκο να γίνεται η 15η χώρα που ανακαλεί την αναγνώρισή της για το Κόσοβο, σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Σερβίας, το Βελιγράδι έχει πλησιάσει τον στόχο του τα μισά κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της Σερβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στην τηλεόραση Pink ότι η αναγνώριση του Κοσόβου, που έγινε το 2008, έχει ήδη αποσυρθεί από 15 κράτη, μεταξύ των οποίων η Μαδαγασκάρη, το Σουρινάμ, το Μπουρούντι και η Παπούα Νέα Γουινέα. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Σερβίας, ο αριθμός των χωρών που θεωρούν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος μειώθηκε κάτω από 100.

Το Τόγκο ανακοίνωσε την αναγνώριση του Κοσόβου τον Ιούλιο του 2014, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Ντούσεϊ δήλωσε ότι «το Τόγκο είναι αφιερωμένο στο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επηρεάσει τα κράτη που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Κόσοβο ώστε να το κάνουν».

Ωστόσο, ο κ. Dačić είπε ότι αυτή η αναγνώριση έχει αναιρεθεί με σημείωμα που έλαβε τον Ιούνιο δείχνοντας ότι ένα ακόμη αφρικανικό κράτος αποφάσισε να ακυρώσει την αναγνώρισή του.

Το Κόσοβο εξακολουθεί να μην είναι μέλος του ΟΗΕ και ο στόχος της Σερβίας είναι να αποφευχθεί η ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Dačić δήλωσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει την εκστρατεία της «μέχρι το Κόσοβο καταλάβει ότι το πράγμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Στόχος μας είναι ο αριθμός των αναγνωρίσεων να πέσει κάτω από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των κρατών μελών του ΟΗΕ ».

Σύμφωνα με τον Dačić, η στρατηγική θα διασφαλίσει ότι «η ηγεσία του Κοσόβου δεν θα μπορέσει να συμπεριφερθεί όπως το επιθυμούν». Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΟΗΕ επειδή η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Dačić θέλει να εξασφαλίσει ότι τα περισσότερα μέλη του ΟΗΕ θα είναι δίπλα του.

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic]

X