Σουηδία: Η Πρωθυπουργός «προσέλαβε» καθαρίστρια σε λίστα απέλασης

Η Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι «οι αρμόδιες αρχές θα φτάσουν στην ουσία και θα ξεκαθαρίσουν τι συνέβη». [EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD]

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον εξέφρασε τη λύπη της για τις επαφές της με μια εταιρεία καθαρισμού, τη στιγμή που οι αρχές καταζητούσαν, μετά από εντολή απέλασης, μια καθαρίστρια που προσλήφθηκε για το σπίτι της στη Νάκα. Οι Σουηδικές Υπηρεσίες Ασφαλείας επικρίθηκαν έντονα για το περιστατικό.

«Διέκοψα όλες τις επαφές με την εταιρεία καθαρισμού», είπε η Άντερσον μέσω του εκπροσώπου τύπου του γραφείου της. «Ακόμα και όσοι από εμάς θέλουν να κάνουν το σωστό, μπορούμε να εκτεθούμε σε ανέντιμους ηθοποιούς», πρόσθεσε. Η Άντερσον δήλωσε επίσης ότι «οι αρμόδιες αρχές θα φτάσουν στην καρδιά του ζητήματος και θα ξεκαθαρίσουν τι συνέβη». Δεν θέλησε, όμως, να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της κατάστασης ασφαλείας της.

Ωστόσο, οι πληροφορίες ότι ένα άτομο που καταζητείται εργαζόταν στο σπίτι της Πρωθυπουργού έχει εγείρει κριτική και είναι «πολύ σοβαρή» από άποψη ασφάλειας, τόνισε ο  ειδικός σε θέματα ασφάλειας Dick Malmlund σε συνέντευξή του στο Radio Ekot. «Οτιδήποτε θα μπορούσε να είχε συμβεί στο σπίτι της Σουηδής πρωθυπουργού, είναι σκάνδαλο», είπε.

Οι Σουηδικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, Säpo (Säkerhetspolisen) δήλωσαν στην Expressen ότι δεν είναι δική τους ευθύνη να ελέγχουν άτομα που βρίσκονται στα ιδιωτικά σπίτια των προστατευόμενων ατόμων. Κάτι με το οποίο ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Johan Wiktorin δεν συμφωνεί. «Δεν είναι αυτοί που ευθύνονται σε αυτή την κατάσταση; Πώς μπορεί κάποιος που είναι εδώ παράνομα να επιτρέπεται να καθαρίζει το σπίτι της πρωθυπουργού μας; Και από τη Νικαράγουα, μάλιστα, οι σχέσεις της οποίας με τη Ρωσία είναι τουλάχιστον καλές από άποψη πληροφοριών. Ποιος είναι υπεύθυνος;», έγραψε στο Twitter.

Δεν είναι σαφές εάν η Άντερσον μένει τώρα στη διεύθυνση στη Νάκα ή αν μένει στην πρωθυπουργική κατοικία Sagerska huset στο κέντρο της Στοκχόλμης.