Στη Γενεύη οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στις αρχές Ιανουαρίου

Οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν στη Γενεύη, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν για την πρώτη τους σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο. [EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν στις αρχές Ιανουαρίου τις πολυαναμενόμενες συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αφού η Μόσχα απαίτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στο AFP αργά τη Δευτέρα (27 Δεκεμβρίου) ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν στις 10 Ιανουαρίου.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επιβεβαίωσε την Τρίτη την ημερομηνία και δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Γενεύη, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν για την πρώτη τους σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο.

Το Κρεμλίνο επιμένει όλο και περισσότερο ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ επεκτείνονται επικίνδυνα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Η Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα υπέβαλε στη Δύση επιτακτικά αιτήματα ασφαλείας, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να δεχθεί νέα μέλη και επιδιώκοντας να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν νέες βάσεις στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυπομονούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Όταν καθίσουμε να μιλήσουμε, η Ρωσία μπορεί να θέσει τις ανησυχίες της στο τραπέζι και εμείς θα θέσουμε τις ανησυχίες μας στο τραπέζι με τις δραστηριότητες της Ρωσίας επίσης».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέμεινε να αναλάβει δράση στο ίδιο μήκος κύματος με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry Truman να παραμείνει στη Μεσόγειο και να αναστείλει τον απόπλου προς τη Μέση Ανατολή.

Σκοπός της εντολής αυτής ήταν «να καθησυχάσουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας για τη δέσμευσή μας στη συλλογική άμυνα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι εκπρόσωποι της Μόσχας και του ΝΑΤΟ αναμένεται επίσης να συναντηθούν στις 12 Ιανουαρίου, ενώ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο συμμετέχουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα ασχοληθεί με τις εντάσεις την επόμενη ημέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου, ο οποίος αναλαμβάνει το τιμόνι του ΟΑΣΕ το νέο έτος, θα απευθύνει χαιρετισμό στη συνάντηση, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν η Μόσχα και η Δύση.

Όχι μόνο «μπλα μπλα μπλα»

Οι συνομιλίες έρχονται μετά από εβδομάδες εντάσεων, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα γύρω από την πρώην σοβιετική Ουκρανία και σχεδιάζει εισβολή τον χειμώνα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα στις συνομιλίες θα ακολουθήσει μια «σκληρή γραμμή» με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της και την αποφυγή «παραχωρήσεων».

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο αναπληρωτής απεσταλμένος της Ρωσίας, Ντμίτρι Πολιάνσκι, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι «σοβαρές», αλλά και ότι τα σχέδια συμφωνιών της Ρωσίας δεν αποτελούν «τελεσίγραφο» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν νομίζω ότι οι συνάδελφοί μας θα ξεφύγουν με το μπλα μπλα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είναι μια εποικοδομητική πρόταση, αλλά είναι η πρόταση που λειτουργεί για όλους και είναι προς το συμφέρον όλων», είπε.

Η Ουκρανία επιδιώκει να ξεφύγει από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας και τελικά να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία κατέχει ήδη ένα κομμάτι της γείτονος στη χερσόνησο της Κριμαίας και κατηγορείται ότι υποθάλπει μια αυτονομιστική εξέγερση στο βιομηχανικό ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ανάπτυξη από τη Ρωσία δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων στα σύνορα προκάλεσε φόβους στο Κίεβο και στους δυτικούς συμμάχους της για έναν ευρύτερο πόλεμο, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει περαιτέρω κατακτήσεις ουκρανικών εδαφών.

Ο Πούτιν αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γειτονική χώρα, λέγοντας ότι οι μετακινήσεις στρατευμάτων γίνονται για την υπεράσπιση της Ρωσίας έναντι ενός δυτικού στρατού που εισβάλλει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους έχουν απειλήσει να επιβάλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, προσφέροντας παράλληλα τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας δεν θα αγνοηθούν κατά τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία.

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα περιλαμβάνουν «τίποτα για τους συμμάχους και τους εταίρους μας χωρίς τους συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η προσέγγιση του Προέδρου Μπάιντεν για την Ουκρανία ήταν σαφής και συνεπής: να ενώσει τη συμμαχία πίσω από δύο κατευθύνσεις – την αποτροπή και τη διπλωματία. Είμαστε ενωμένοι ως συμμαχία για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία αν κινηθεί στην Ουκρανία».

Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει τις δύο πλευρές στις 10 Ιανουαρίου.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Διάλογος για τη Στρατηγική Ασφάλεια» που ξεκίνησαν ο Μπάιντεν και ο Πούτιν, η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στην αναβίωση των συνθηκών ελέγχου των πυρηνικών όπλων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.