Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Βουλγαρία για άρση του βέτο απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία

Αυξάνονται οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς τη Σόφια για να άρει το βέτο της απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. [EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS]

Η Ουάσινγκτον ασκεί ολοένα και περισσότερη πίεση στη Βουλγαρία, προτρέποντάς την να αφήσει το βέτο της για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και να εγκρίνει γρήγορα το διαπραγματευτικό πλαίσιο ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.

«Είναι λάθος για τη Βουλγαρία να χρησιμοποιεί μια διμερή διαμάχη για να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Βόρειας Μακεδονίας για είσοδο στην ΕΕ. Το μετατρέπουν σε ένα πολυμερές ζήτημα που μας αφορά όλους», δήλωσε ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, σύμφωνα με το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν προταθεί κάποιες «καλές λύσεις» για την αντιμετώπιση του ζητήματος και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Σόφια να βρει συμβιβασμό. Ο Εσκομπάρ είπε επίσης ότι θα ήθελε να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία φέτος, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες το δικαιούνται.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως έναν μέσο περιορισμού της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi θα φτάσει στη Σόφια την Τρίτη και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Rumen Radev και τον Υπουργό Εξωτερικών Svetlan Stoev.

Κύριο θέμα θα είναι το βουλγαρικό βέτο για την ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας