Η Τουρκία αποδέχεται άρση της βίζας στο τέλος του 2016

[Daniel Lobo]

Η Τουρκία είναι πλέον πρόθυμη να αποδεχθεί την απελευθέρωση της βίζας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους, αντί του Οκτωβρίου, όπως στόχευε μέχρι πρότινος, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag χθες (4 Σεπτεμβρίου), επικαλούμενη ανώτερες τουρκικές κυβερνητικές πηγές.

Η Άγκυρα είχε απειλήσει επανειλημμένα για ακύρωση της συμφωνίας αν η ΕΕ δεν προχωρούσε σε άρση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους υπηκόους τον Οκτώβριο, ωστόσο ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ υποβάθμισε αυτή την προοπτική το Σάββατο, μετά από συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ.

Η εφημερίδα Welt am Sonntag παρέθεσε ανώτερες τουρκικές πηγές να δηλώνουν ότι μια καθυστέρηση μέχρι το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο θεωρείται πλέον αποδεκτή. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιμένουν για την εξασφάλιση απελευθέρωσης  «το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ανέφερε επίσης πηγές της ΕΕ να λένε οι δύο πλευρές έχουν μειώσει τις διαφορές τους σχετικά με την εφαρμογή των αντιτρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας, κάτι που η ΕΕ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ελεύθερης μετακίνησης, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Η ΕΕ, η οποία εξαρτάται από την Άγκυρα για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής στην Ένωση, επιδιώκει τώρα να μειώσει τις εντάσεις με την Τουρκία μετά την έντονη κριτική που άσκησαν πολλά κράτη μέλη στον Πρόεδρό της  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα.

Ο Τσελίκ δήλωσε το Σάββατο η Άγκυρα θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ, αλλά «δεν είναι λογικό» να περιμένουν ότι η Άγκυρα θα χαλαρώσει τους  αντιτρομοκρατικούς της νόμους  τώρα εν μέσω πολέμου με το Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική Συρία και τους Κούρδους μαχητές στο έδαφός της.

Η ΕΕ ανησυχεί ότι η εφαρμογή των αντιτρομοκρατικών νόμων σε τόσο μεγάλο βαθμό αποσκοπεί στο των επικριτών του Ερντογάν.

Αισιόδοξη η Μέρκελ σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεων

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20, και είπε ότι αναμένεται πρόοδος σε δύο ακανθώδη θέματα που έχουν αμαυρώσει τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές σχέσεις με την Άγκυρα.

Η Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα μπορούσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους για το ζήτημα της βίζας, αλλά μια συμφωνία πιθανότατα βρίσκεται ακόμη αρκετές εβδομάδες μακριά.

«Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ εντατικές και συνεχίζουμε», τόνισε.

Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι αναμένει λύση στη διαφωνία της Γερμανίας με την Άγκυρα για τις επισκέψεις στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Η ίδια και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει την απαγόρευση που ισχύει για τους Γερμανούς βουλευτές στην αεροπορική βάση, όπου βρίσκονται 250 Γερμανοί στρατιώτες, ως μέρος των αεροπορικών επιδρομών του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού εναντίον του ισλαμικού Κράτους.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να έχουμε θετικά νέα για το δικαιολογημένο αίτημα εντός των προσεχών ημερών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Κίνα.

Η Τουρκία απαγόρευσε στους Γερμανούς βουλευτές να επισκέπτονται τη βάση κοντά στα συριακά σύνορα τον Ιούνιο, μετά την έγκριση ενός ψηφίσματος με τον οποίο η γερμανική βουλή αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915. Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί βουλευτές απείλησαν την Τουρκία με απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων από τη βάση.

Ο Ράινερ Άρνολντ, εκπρόσωπος για θέματα άμυνας των Σοσιαλδημοκρατών στο κοινοβούλιο, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα ότι αναμένει η Τουρκία να άρει την απαγόρευση για επίσκεψη στη βάση την επόμενη εβδομάδα.

Η Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν επίσης με τον Τούρκο πρόεδρο ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, δεδομένου ότι η κατάσταση στο Χαλέπι είναι απαράδεκτη και η κατάπαυση του πυρός αποτελεί επιτακτική ανάγκη.