Commissioner Tracker: Τα νέα ονόματα της Επιτροπής στο τραπέζι

[EPA]

Οι εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν ορίσει τους υποψηφίους τους για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας επικεφαλής θα είναι η Γερμανίδα Ursula von der Leyen. Ακολουθεί ανασκόπηση των ονομάτων που υπάρχουν στο τραπέζι μέχρι στιγμής.

UPDATE: Η Von der Leyen ανακοίνωσε ότι έλαβε όλα τα υποψήφια ονόματα από τα κράτη μέλη και θα παρουσιάσει την προτεινόμενη ομάδα επιτρόπων της στις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι επιβεβαιωμένοι υποψήφιοι θα εξεταστούν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουν ψηφοφορία επιβεβαίωσης από τους ευρωβουλευτές τον Οκτώβριο.

Μείνετε συντονισμένοι σε αυτό το Commissioner tracker, το οποίο και θα ενημερώνεται με κάθε νέα εξέλιξη, παρακολουθώντας τους υποψηφίους μέσω των ακροάσεων επιβεβαίωσης τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δίκτυο της EURACTIV συμβάλλει στην σύνταξη αυτού του άρθρου.

Johannes Hahn (ΕΛΚ) – Ο σημερινός επικεφαλής διεύρυνσης της ΕΕ διορίστηκε για άλλη μια φορά στις Βρυξέλλες, μετά την πρώτη του φορά στην έδρα του Berlaymont το 2010 ως Επίτροπος περιφερειακής πολιτικής.

Επιστολή διορισμού

Didier Reynders (Renew) – Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου έλαβε το νεύμα μετά την αποτυχία του να προσγειωθεί στην κορυφή των θέσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αν και η χώρα δεν έχει ακόμα κυβέρνηση ακόμη και μετά τις εθνικές εκλογές του Μαΐου. Ο Reynders έθεσε υποψηφιότητα για Επίτροπος υπό την προεδρία του Jean-Claude Juncker, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε,  καθώς ο απερχόμενος επικεφαλής της Επιτροπής ήθελε μια γυναίκα υποψήφια, επιθυμία που τελικά εκπλήρωσε η Marianne Thyssen, φλαμανδή πολιτικός. Σύμφωνα με μια άγραφη συμφωνία, αυτή τη φορά ένας γαλλόφωνος θα πρέπει να πάρει τη δουλειά της Επιτροπής. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου είχε προτείνει την Laurette Onkelinx, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και Εργασίας, απέναντι στον Reynders, αλλά ο προσωρινός πρωθυπουργός Charles Michel επιβεβαίωσε την πρώτη του επιλογή στις 24 Αυγούστου.

Υπόβαθρο

Mariya Gabriel (EΛΚ) – Η επικεφαλής Ψηφιακής πολιτικής του Juncker ανέλαβε καθήκοντα από την Kristalina Georgieva, η οποία έφυγε από τη θέση της ως αντιπρόεδρος το 2016 και από τότε έχει κάνει αρκετή δουλειά για να πείσει τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ότι αξίζει και πάλι μια ευκαιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σόφια επιθυμεί την ψηφιακή πολιτική ή κάποιο άλλο υψηλό προφίλ. Η Von der Leyen συναντήθηκε με τον Borissov στη Σόφια στις 29 Αυγούστου όπου συζητήθηκε το ζήτημα. Παρόλο που η Σόφια εξακολουθεί να επιμένει ότι η Gabriel θα πρέπει τουλάχιστον να συνεχίσει με ένα ψηφιακό χαρτοφυλάκιο ή να πάρει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το κύριο θέμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της von der Leyen ήταν η εκπαίδευση, οδηγώντας σε εικασίες ότι η πρώτη θα υποβιβαστεί σε μια θέση εργασίας που θα κατατάσσεται στα χαμηλότερα από άποψη εξουσίας .

Επιστολή διορισμού

Dubravka Šuica (EΛΚ) – Η ευρωβουλευτής Šuica, τώρα στη δεύτερη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι πρώην δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ. Το νεότερο μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να στοχεύσει στη γεωργία, την οικονομία ή τη διεύρυνση.

Επιστολή διορισμού

Στέλλα Κυριακίδου (ΕΛΚ) – Επί του παρόντος βουλευτής, η Κυριακίδου υπήρξε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιστολή διορισμού

Věra Jourová (Renew) – Η σημερινής επικεφαλής για τη δικαιοσύνη, κ. Jourová, φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει στα χαρτοφυλάκια του εμπορίου ή της εσωτερικής αγοράς. Στις 26 Αυγούστου είχε δεχτεί τον διορισμό της κυβέρνησής της. Τα ΜΜΕ των Βρυξελλών ανέφεραν ότι στη κ. Jourová έχει προσφερθεί το κράτος δικαίου, αλλά αυτό απορρίφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Τσέχας αξιωματούχου.

Επιστολή διορισμού

Υπόβαθρο

Margrethe Vestager (Renew) – Αφότου απέτυχε να γίνει η διάδοχος του Juncker, η Vestager είναι στη κατεύθυνση για μια θέση ανώτερης αντιπροεδρίας στη διοίκηση της von der Leyen. Επί του παρόντος Επίτροπος Ανταγωνισμού, η Δανή θα μπορούσε να παραμείνει στις τρέχουσες ευθύνες της ή ακόμα και να απορροφήσει άλλους τομείς πολιτικής όπως η βιομηχανία, η ενέργεια ή το κλίμα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Βερολίνο στις 27 Αυγούστου, όπου η Vestager μίλησε εκτενώς για ζητήματα όπως ο ανταγωνισμός, τα μεγάλα δεδομένα, η τεχνολογία και τα φορολογικά ζητήματα, ενδεχομένως δίνοντας ενδείξεις για τα καθήκοντά που θα της ανατεθούν από την 1η Νοεμβρίου.

Επιστολή διορισμού

Υπόβαθρο

Kadri Simson (Renew) – Σήμερα Επίτροπος της Εσθονίας αφότου ο Andrus Ansip αποφάσισε να αναλάβει την έδρα του στο ΕΚ, η Simson είναι σε καλή θέση για να αναλάβει ευθύνες στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών ή της εσωτερικής αγοράς, Μετά από μια συνάντηση με την von der Leyen στις 28 Αυγούστου, είπε στα ΜΜΕ ότι θα αναλάβει καθήκοντα που σχετίζονται με ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο, αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Επιστολή διορισμού

Υπόβαθρο

Jutta Urpilainen (S & D) – Η υποψηφιότητά της κατέρριψε τυχόν φήμες ότι ο υποψήφιος για πρόεδρος της Επιτροπής, Alexander Stubb, θα μπορούσε να είναι η επιλογή της Φινλανδίας. Ωστόσο, η Urpilainen, πρώην υπουργός Οικονομικών, μοιράζεται παρόμοιο υπόβαθρο με τον Stubb.

Επιστολή διορισμού

Sylvie Goulard (Renew) – Πρώην ευρωβουλευτής, η Goulard διετέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ως υπουργός άμυνας προτού παραιτηθεί λόγω ενός σκανδάλου με κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν ακόμη πρώην συνάδελφοι της στο Κοινοβούλιο που θα επιθυμούν να επαναφέρουν το ζήτημα σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με μια ακρόαση επιβεβαίωσης. Ωστόσο, η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι η συνέλευση της ΕΕ θεωρεί την υπόθεση κλειστή από την πλευρά της. Φήμες λένε ότι η Επιτροπή δημιούργησε μια νέα Γενική Διεύθυνση για την άμυνα, στην οποία θα φαινόταν χρήσιμη η Goulard. Το ιστορικό της οικονομίας και του χρόνου της στην Τράπεζα της Γαλλίας θα οδηγούσε επίσης σε οικονομικά καθήκοντα.

Υπόβαθρο

Ursula von der Leyen (ΕΛΚ) – Αφού εξασφάλισε μια στενή πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να ηγηθεί της Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια, η von der Leyen είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής.

Υπόβαθρο

Μαργαρίτης Σχοινάς (ΕΛΚ) – Ένας στυλοβάτης της αίθουσας Τύπου της Επιτροπής χάρη στον ρόλο του ως κύριου εκπροσώπου, ο Σχοινάς θα μπορούσε να διαθέτει οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο μετά από τρεις δεκαετίες εμπειρίας στον χώρο. Συναντήθηκε με τη von der Leyen στις 27 Αυγούστου, καθώς και με τον προϊστάμενο της ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber.

Επιστολή διορισμού

Υπόβαθρο

László Trócsányi (ΕΛΚ – suspended) – Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και σημερινός ευρωβουλευτής θα βρεθεί σίγουρα αντιμέτωπος με ένα μεγάλο τέστ από τους ευρωβουλευτές, εάν η von der Leyen αποδεχθεί την υποψηφιότητα της Βουδαπέστης, δεδομένης της σχέσης του Βίκτορ Ορμπάν με τα θέματα κράτους δικαίου. Μετά από μια δεύτερη συνάντηση με τη von der Leyen στις 28 Αυγούστου, ο Trócsányi δήλωσε ότι είχε «εποικοδομητικές συζητήσεις». Τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι του δόθηκαν οι θέσεις για την ανάπτυξη ή την ανθρωπιστική βοήθεια, που σήμερα διαχειρίζονται ο Κροάτης Neven Mimica και ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης αντίστοιχα. Πηγές ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός Viktor Orbán θα ήθελε τη δουλειά της διεύρυνσης.

Phil Hogan (EPP) – Ο τσάρος της γεωργίας παραμένει στις Βρυξέλλες και ενδιαφέρεται να αναλάβει το εμπόριο ή ακόμα και να παραμείνει στα σημερινά του καθήκοντα.

Επιστολή διορισμού

Paolo Gentiloni (S & D) – Αναφέρθηκαν αρχικά πολλά ονόματα, από τον αρχηγό της ΕΚΤ Mario Draghi και τον βετεράνο νομοθέτη του PD, Roberto Gualtieri, ακόμη και στη τρέχουσα Επίτροπο Federica Mogherini και στο πρωθυπουργό Giuseppe Conte. Αφού οι ψηφοφόροι του Κινήματος πέντε αστέρων έδωσαν την ευλογία τους σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Conte θα μείνει ως πρωθυπουργός. Η Von der Leyen είχε κάνει γνωστό ότι θέλει ένα όνομα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι επικεφαλής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ζήτησαν από τη Ρώμη να πάρει τη γεωργία, παρόλο που όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Πολωνία αποκτά το νεύμα. Ο πρώην πρωθυπουργός Paolo Gentiloni πήρε τελικά το νεύμα μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης.

Υπόβαθρο

Valdis Dombrovskis (ΕΛΚ) – Αντιπρόεδρος για το ευρώ, ο Dombrovskis είναι επίσης ένα από τα στελέχη των αναπληρωματικών Επιτρόπων.

Επιστολή διορισμού

Virginijus Sinkevičius (Πράσινοι) – Ο 28χρονος υπουργός οικονομίας της Λιθουανίας θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ένας από τους νεότερους Επιτρόπους που θα αναλάβει ποτέ καθήκοντα, όπως και ο δεύτερος πράσινος εκπρόσωπος. Στις 22 Αυγούστου, το λιθουανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του διορισμού του. Προερχόμενος από το Κόμμα των Αγροτών και των Πρασίνων, που δεν είναι στην πραγματικότητα συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό του αντίστοιχο, ο Sinkevičius αντιμετώπισε κριτική από τους ίδιους τους συναδέλφους του κόμματος για την έλλειψη εμπειρίας του. Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα είναι στην πραγματικότητα καταχωρημένος ως Πράσινος ή ως ανεξάρτητο μέλος εάν εξασφαλίσει τη δουλειά. Η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, δήλωσε στο Politico ότι ο διορισμός του δεν θα ρίξει το αίτημα της ομάδας της για μεγαλύτερη προσοχή σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Υπόβαθρο

Nicolas Schmit (S & D) – Ο διορισμός του καθορίστηκε από μια κυβερνητική συμφωνία που επετεύχθη μετά τις γενικές εκλογές του 2018 και καταδεικνύει πόσο σοβαρά το Μεγάλο Δουκάτο παίρνει τους διορισμούς του Επιτρόπου. Η επιβεβαίωση του Schmit κατέρριψε κάθε ελπίδα στις Βρυξέλλες ότι ο κ. Claude Turmes, πρώην αξιέπαινος ευρωβουλευτής γνωστός για τη δουλειά του σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, θα κέρδιζε το νεύμα.

Υπόβαθρο

Helena Dalli (S&D) – η διάδοχος του επικεφαλής για το περιβάλλον, Karmenu Vella, δεν είναι σαφές ποια δουλειά θα μπορούσε να κερδίσει. Συναντήθηκε με τη von der Leyen στις 27 Αυγούστου.

Υπόβαθρο

Frans Timmermans (S & D) – Ένας άλλος επίσης πρώην υποψήφιος για την κορυφαία θέση της Επιτροπής, στον Timmermans είχε υποσχεθεί ένας ρόλος ανώτερου αντιπροέδρου, παρόμοιου με την τρέχουσα δουλειά του. Οι πηγές της Επιτροπής λένε ότι θα μπορούσε να του ανατεθεί για άλλη μια φορά το χαρτοφυλάκιο του κράτους δικαίου, αν και υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το αν η υποστήριξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την υποψηφιότητα της von der Leyen θα απαιτήσει την απομάκρυνση του Ολλανδού από τις ευθύνες που τον καθιστούσαν μη δημοφιλή στους βουλευτές στην Πράγα και στη Βουδαπέστη.

Υπόβαθρο

Janusz Wojciechowski (ECR) –Ο κ. Krzysztof Szczerski (ECR), επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Andrej Duda, απέσυρε το όνομά του από εξέταση στις 26 Αυγούστου, αποκαλύπτοντας ότι επρόκειτο να του προσφερθεί το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας. Αναφερόμενος στην έλλειψη εμπειρίας στον τομέα, φέρεται να ενδιαφέρεται για κάποιο οικονομικό προφίλ και, ενδεχομένως, για το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον πρώην ευρωβουλευτή Janusz Wojciechowski ως την νέα τους επιλογή την ίδια ημέρα. Στις 27 Αυγούστου, δήλωσε στα πολωνικά ΜΜΕ ότι ήταν ευχαριστημένος με την αρχική συνάντησή του με τη von der Leyen και “ήρεμος” για την αντιμετώπιση πρώην “επαγγελματιών” συναδέλφων στην επιτροπή AGRI. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πολωνίας για την περίοδο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου την 1η Σεπτεμβρίου, η Angela Merkel συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό της για να συζητήσει το ζήτημα καθώς και την πολιτική για το κλίμα.

Υπόβαθρο

Dan Nica ή Rovana Plumb (S&D) TBC – Μια άλλη κυβέρνηση που θα δώσει στη von der Leyen αυτό που θέλει, το Βουκουρέστι έχει προτείνει δύο ονόματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ρουμανία είναι πιθανό να έχει τρεις διαφορετικούς Επιτρόπους κατά τη διάρκεια του 2019, δεδομένου ότι ο Ioan Mircea Paşcu ανέλαβε τη θέση της Corina Creţu όταν έφυγε για να αναλάβει την έδρα του στο ΕΚ. Προηγουμένως προτάθηκε ότι η πρεσβευτής της Ρουμανίας στις Βρυξέλλες, Luminita Odobescu, θα μπορούσε να λάβει το νεύμα. Ωστόσο, από τις 28 Αυγούστου, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το ποιος από τους υποψήφιους έχει ξεχωρίσει στα σχέδια της von der Leyen. Ο Πρόεδρος κ. Klaus Iohannis δήλωσε στον Τύπο ότι του είχε ζητηθεί η γνώμη του σχετικά με τους υποψηφίους και προειδοποίησε ότι διακινδυνεύουν να απορριφθούν από το Κοινοβούλιο. Πηγές δείχνουν ότι η πρώην ευρωβουλευτής και σημερινή πρόεδρος Ramona Mănescu θα μπορούσε να προταθεί αντί αυτών, καθώς η πολιτική αναταραχή στη Ρουμανία κινδυνεύει να καθυστερήσει. Όσον αφορά τη δουλειά, πηγές υποστηρίζουν ότι το Βουκουρέστι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πάρει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών.

Υπόβαθρο

Maroš Šefčovič (S&D) – Ο Σλοβάκος αξιωματούχος μένει στις Βρυξέλλες για ακόμη μια θητεία ως Επίτροπος, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες στην Επιτροπή και τη Σλοβακική Προεδρία. Επί του παρόντος, αντιπρόεδρος που εποπτεύει την Ένωση Ενέργειας, ο Šefčovič μπορεί να αναλάβει και πάλι την ίδια δουλειά. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελλεγκρίνι δήλωσε ότι αναμένει ότι στο Šefčovič θα προσφερθεί θέση κορυφαίου επιπέδου και θα αποτελέσει τον «εσωτερικό κύκλο» της ομάδας της von der Leyen.

Υπόβαθρο

Letter nominating candidate as Commissioner

Janez Lenarčič (TBC – Renew) – Ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στην ΕΕ είναι η επιλογή της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας. Ο Lenarčič, διπλωμάτης καριέρας, δεν ήταν συνδεδεμένος με κάποιο κόμμα, αλλά η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι θα συμμετάσχει στην ομάδα Renew Europe, εάν επιβεβαιωθεί ως Επίτροπος. Ο διορισμός του σημαίνει ότι η επικεφαλής των μεταφορών Violeta Bulc δεν θα επιστρέψει στο Berlaymont. Όσον αφορά τη δουλειά, ο Lenarčič θα μπορούσε να αναλάβει την πολιτική γειτονίας, έναν φάκελο για τον οποίο η Ουγγαρία επίσης φημολογείται ότι ενδιαφέρεται. Ωστόσο, η θέση διεύρυνσης χορηγείται συνήθως σε χώρες που δεν έχουν σύνορα με τις υποψήφιες χώρες της ΕΕ, γεγονός που είναι υπέρ της Σλοβενίας.

Letter nominating candidate for Commissioner

Josep Borrell (S&D) –Ο Μπορέλ προσγειώθηκε στη θέση του Ύπατου εκπροσώπου του μπλοκ ως τμήμα των παρατεταμένων συνομιλιών εργασίας του Συμβουλίου. Ωστόσο, ο διορισμός του δεν είναι απαλλαγμένος από διαμάχες, δεδομένων των προηγούμενων διπλωματικών λαθών του, του καταλανικού ζητήματος και της ηλικίας του, και είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίδραση κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ακρόασής του.

Υπόβαθρο

Letter from von der Leyen to Donald Tusk on appointment

Ylva Johansson (S&D) – Η υπουργός Απασχόλησης Johansson πρόκειται να αναλάβει από την επικεφαλής του εμπορίου Cecilia Malmström.

Κανένας – Η επιμονή του νέου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ τα μεσάνυχτα στις 31 Οκτωβρίου σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα όνομα στο τραπέζι, παρά την προηγούμενη υπόθεση ότι ο Τζούλιαν Κινγκ θα συνεχίσει στη θέση της Ένωσης Ασφαλείας, σε περίπτωση επέκτασης της προθεσμίας του Brexit. Στις 22 Αυγούστου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, Sir Tim Barrow έγραψε στην ΕΕ για να επιβεβαιώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διορίσει υποψήφιο για το Σώμα των Επιτρόπων του 2019-2024.

Υπόβαθρο

Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής – Μετά την αποχώρηση του Martin Selmayr, το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ θα χρειαστεί νέο ανώτερο δημόσιο υπάλληλο και θέλει να αποφύγει το σκάνδαλο που συνόδευε την εποχή του Selmayr. Η θέση αυτή τη στιγμή “ζεσταίνεται” από την Ilze Juhansone της Λετονίας, η οποία μπορεί να διοριστεί σε πιο μόνιμη βάση.

Πληροφορίες φόντου

Πληροφορίες Twitter – Ένας πλήρης κατάλογος των Επιτρόπων-αντιπροσώπων που χρησιμοποιούν το Twitter μπορεί να βρεθεί εδώ.