Θεοχάρους: Μια ρήξη Αθήνας-Βρυξελλών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο Κυπριακό

theocharous_interview

Η ελληνική κυβέρνηση είναι μαχητική στις διαπραγματεύσεις αλλά πρέπει να αποφευχθεί μια ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς μια αδύναμη Ελλάδα θα σημαίνει και αδύναμη Κύπρο με άμεσες επιπτώσεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με την Κύπρια ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Ελένη Θεοχάρους.

Μιλώντας σε συνέντευξη στην EurActiv.gr, η Θεοχάρους επεσήμανε ότι η Ελλάδα αξίζει  μια καλύτερη τύχη, αναζητεί μια ανάσα ελπίδας.

[blockquote style=”2″]«Εμείς οι  Έλληνες είμαστε περήφανος λαός και ξέρει να πληρώνει τις οφειλές τους», τόνισε χαρακτηριστικά.[/blockquote]

Τόνισε, ωστόσο, ότι μια ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο και το Κυπριακό ζήτημα.

«Θεωρώ ότι το κόστος από μια ρήξη με τους εταίρους και τους δανειστές θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και επί του Κυπριακού διότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην απομόνωση. Και μείς θα χάσουμε το κύριο στήριγμα μας», είπε προσθέτοντας ότι η ρήξη με τους εταίρους και δη με τη Γερμανία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις για τα δικά της συμφέροντα μας στηρίζει, θα επιδεινώσει τα πράγματα και η επανέναρξη των συνομιλιών είτε θα καταλήξει σε αδιέξοδο είτε οι Τούρκοι θα επιβάλουν τις θέσεις τους

Χαρακτήρισε επίσης «αρνητική εξέλιξη» την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας λέγοντας αυτό «σπάει» και ορισμένους μύθους: «Ότι δηλαδή η Ρωσία διατηρεί φιλικές σχέσεις μόνο με την Κύπρο και την Ελλάδα».

 

Μύρνα Νικολαΐδου, Σαράντης Μιχαλόπουλος

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πώς κρίνετε την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup;

Η Ελληνική Κυβέρνηση εμφανίζεται μαχητική στις διεκδικήσεις της  αλλά δεν γνωρίζω τι ακριβώς συζητείται στις συνομιλίες. Είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα δεν ζητάει μείωση του χρέους της, αλλά αναπροσαρμογή σε βαθμό που να χαλαρώσει η μέγγενη από τον Ελληνικό Λαό.  Δεν γνωρίζουμε τι  ακριβώς έχει προταθεί αλλά ελπίζω  ότι η τελική έκβαση δεν θα  αναιρεί αυτά τα οποία έχει πετύχει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ελπίζω δε να μην  δημιουργηθεί  κατάσταση χειρότερη από την υφιστάμενη. Είμαι αντίθετη με τη ρήξη. Προτιμώ τη σύνθεση και εκτιμώ ότι η Ελλάδα αξίζει  μιας καλύτερης τύχης, αναζητεί μιαν ανάσα ελπίδας και ότι αυτό είναι που θα επιδιωχθεί. Εμείς οι  Έλληνες είμαστε περήφανος λαός και ξέρει να πληρώνει τις οφειλές τους.  Νομίζω ότι έστω και τη δωδεκάτη θα γίνει κάποιος συμβιβασμός για να αποφευχθεί η κρίση και για να αρχίσει ένας διάλογος για την αλλαγή των κακώς εχόντων στο μνημόνιο. Με αυτό τον τρόπο  η τελική έκβαση μπορεί να αποβεί επωφελής για όλους και η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Πιστεύετε ότι τυχόν άσχημη κατάληξη της ελληνικής προσπάθειας θα έχει επιπτώσεις και στην Κύπρο;

Βεβαίως, όλοι οι Έλληνες τη γης θα υποφέρουν. Επιπτώσεις θα υπάρξουν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Αδύναμη Ελλάδα θα σημαίνει και αδύναμη Κύπρο. Θεωρώ ότι το κόστος από μια ρήξη με τους εταίρους και τους δανειστές θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και επί του Κυπριακού διότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην απομόνωση. Και μείς θα χάσουμε το κύριο στήριγμα μας οπότε η κατάσταση θα γίνει χειρότερη ειδικότερα εάν αρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό μετά από τη λήξη της δεύτερης τουρκική ναυτιλιακής οδηγίας τον Απρίλιο του 2015.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ΕΕ εάν η Τουρκία συνεχίσει;

Η ερώτησή  σας αυτή είναι συναφής με την προηγούμενη. Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική,  αν  δεν αποσύρει  τον τουρκικό στόλο από τα νερά της Κύπρου,  εάν δεν αναγνωρίσει και σεβαστεί την κυπριακή Δημοκρατία όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι αποφάσεις της ΕΕ καθορίζουν,  τότε θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις, να καταβάλει κόστος.  Δεν θα πρέπει να προσδοκά ούτε σε πλήρη ένταξη ούτε σε ειδική σχέση. Εάν όμως η Ελλάδα έρθει σε ρήξη με τους εταίρους και δη με τη Γερμανία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις για τα δικά της συμφέροντα μας στηρίζει, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και η επανέναρξη των συνομιλιών είτε θα καταλήξει σε αδιέξοδο είτε οι Τούρκοι θα επιβάλουν τις θέσεις τους, δηλαδή τη διάλυση στης Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάστασή της από δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη.

Εκτιμάτε ότι η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»  είναι ο προάγγελος και άλλων σχετικών συνεργασιών;

Το εύχομαι.  Διότι τα μικρά κράτη πρέπει να συμμαχούν με τα μεγαλύτερα προκειμένου να γίνονται δυνατότερα και να αποτρέπουν πιο αποτελεσματικά τις εξωτερικές απειλές. Είμαι υπέρ των περιφερειακών συμμαχιών. Πρέπει να είμαστε όμως σοβαροί. Αυτό που έχει υπογραφεί δεν είναι πλήρης συμφωνία. Είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να ελεγχθεί το κόστος και το όφελος από πολιτικής άποψης, καθώς και όλοι οι σχετικοί παράμετροι όπως είναι ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, καθότι η Αίγυπτος είναι μια φίλη μεν χώρα, αλλά με ιδιόμορφο χαρακτήρα λόγω των Ισλαμιστών, την οποία θα πρέπει να στηρίξουμε. Άλλωστε, εάν ανάλογες συμφωνίες τροχοδρομηθούν και με άλλες γειτονικές χώρες και δη με το Ισραήλ θα αυξήσουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θα περιορίσουν την τουρκική απειλή.     
Σας ανησυχεί η νέα προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας για τον αγωγό
Turkish Stream και τυχόν συμμετοχή της Ελλάδος στο σχέδιο αυτό;

Είναι αρνητική εξέλιξη και αυτό σπάζει και ορισμένους μύθους. Ότι δηλαδή η Ρωσία διατηρεί φιλικές σχέσεις μόνο με την Κύπρο και την Ελλάδα.  Οι σχέσεις στον κόσμο  κόσμος  στηρίζονται  σε συμφέροντα και η Ρωσία είναι όντως μια παραδοσιακά φιλική χώρα αλλά όπως και τη δεκαετία του 60 ή το 74 δεν θα διστάσει να τηρήσει ουδέτερη στάση ή να συγκλίνει με τα τουρκικά συμφέροντα εάν το επιβάλει η σύγκλιση των συμφερόντων της με την Τουρκία. Το θέμα δεν είναι τι κάνει η Μόσχα αλλά εμείς. Η Τουρκία έδωσε στη σύγκρουση της Μόσχας με τις  Βρυξέλλες εναλλακτική επιλογή στη Ρωσία ενώ εμείς δεν δώσαμε ανάλογη ενεργειακή επιλογή στην ΕΕ με συγκροτημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα.

Πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή κοινότητα το προσεχές διάστημα; Ο κ. Αναστασιάδης έχει καταγγείλει ότι δέχεται σχετικές πιέσεις.

Εκτιμώ ότι το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί. Οι συνομιλίες ήταν βαλτωμένες προτού έρθει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και ο τουρκικός στόλος  στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η πολιτική της Τουρκίας είναι άκρως επιθετική με στόχο την στρατηγική επικυριαρχία εφ όλης της Κύπρου.    Με τους συντελεστές ισχύος των Ελλήνων διαλυμένους και με τη διεθνή κοινότητα να μας έχει στον τοίχο και χωρίς η Τουρκία να πληρώνει κόστος οι συνομιλίες είτε θα καταλήξουν σε αδιέξοδο είτε θα πάμε άνευ όρων  στην συνθηκολόγηση. Το ζητούμενο δεν είναι εάν θα πάμε σε συνομιλίες για να διαλυθούμε αλλά εάν θα αλλάξουμε στρατηγική.

Στα θέματα της τρομοκρατίας, θεωρείτε βάσιμες τις πληροφορίες ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να έχουν ως πύλη εισόδου στην ΕΕ, το ψευδοκράτος;

Αυτό είναι γνωστό. Και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα εάν το σημερινό ψευδοκράτος αναβαθμιστεί σε ισότιμο με τα απομεινάρια της Κυπριακής Δημοκρατίας τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Ποιος θα μαζέψει τα νέα κύματα εποίκων και τζιχατιστών. Άρα μια κακή λύση δεν θα είναι σε βάρος μόνο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ.