Παπαδημούλης: Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη για τα «γλυκά μάτια» του Πούτιν

papademoulis_euro

Όσοι προσπαθούν να εμφανίσουν την ελληνική κυβέρνηση ως «παιδάκι της Ρωσίας» είτε δεν γνωρίζουν είτε συνειδητά παραπληροφορούν, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Μιλώντας σε συνέντευξη στην EurActiv.gr στο Στρασβούργο, ο Παπαδημούλης δήλωσε αισιόδοξος για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο κρίσιμο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, ενώ αναφορικά με τις «φήμες» να αναλάβει ως επόμενος Έλληνας Επίτροπος, διευκρίνισε ότι το ζήτημα συνιστά αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής μίλησε στη δημοσιογράφο Μύρνα Νικολαΐδου στο Στρασβούργο.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

[ot-video type=»youtube» url=»https://www.youtube.com/watch?v=PoSxRICOKRs»]

Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης; Βλέπετε φως στο τούνελ;

Γίνονται εντατικές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα. Έχει υπάρξει ήδη αξιόλογη πρόοδος και είμαι αισιόδοξος ότι πιθανότατα στις 16 Φεβρουαρίου θα υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση, εργαζόμαστε γι’ αυτό.

Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τι μηνύματα εκλαμβάνετε; Ο Μάνφρεντ Βέμπερ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα σε πλήρη αντίθεση με το πολιτικό κείμενο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που δίνουν υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση.

Υπάρχουν θετικές και εποικοδομητικές δηλώσεις στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και από τους Πράσινους και από κυβερνήσεις όπως η γαλλική και η ιταλική, η εκστρατεία του Αυστριακού καγκελαρίου, οι δηλώσεις Ομπάμα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες σε πολλά επίπεδα, πχ ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων και από το βορρά, το κέντρο της Ευρώπης και από το νότο, που συνηγορούν στην ανάγκη να βρεθεί μια λύση που να δίνει ανάσα ανάπτυξης στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η γερμανική δεξιά κρατάει αντιστάσεις, ο κ Βέμπερ είναι Βαυαρός πολιτικός δεξιότερα από την κα Μέρκελ. Θα με εξέπληττε εάν ξεκινούσε αυτός την προσπάθεια για έναν κοινά αποδεκτό συμβιβασμό.

Τι έχετε να μας πείτε για την προσέγγιση με τη Ρωσία; Λαμβάνοντας υπόψη το θέμα των κυρώσεων, υπάρχει πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα;

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αλλά ως μέλος που ανήκει στην καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε την Ευρώπη για τα γλυκά μάτια του κ. Πούτιν, όπως μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας. Για το θέμα των κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα, θέλω να σας θυμίσω ότι η απόφαση που πάρθηκε ήταν ομόφωνη και η εποικοδομητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχολιάστηκε θετικά από την Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Επομένως όσοι προσπαθούν να εμφανίσουν την ελληνική κυβέρνηση ως περίπου παιδάκι της Ρωσίας νομίζω ότι είτε δεν γνωρίζουν είτε συνειδητά παραπληροφορούν.

Σε προηγούμενη συνέντευξή σας στην EurActiv, δεν αποκλείσατε την πρόθεση αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τη νέα κυβέρνηση. Τώρα που είστε στην κυβέρνηση, είναι υπό εξέταση το ζήτημα;

Πριν από λίγο καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υιοθέτησε ένα θετικό ψήφισμα για την Παλαιστίνη. Όπως και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηρίζουν την ιδέα ότι στην περιοχή πρέπει να υπάρξει ειρήνη και ότι το δικαίωμα στο κράτος το έχουνε εκτός από τους Ισραηλινούς και οι Παλαιστίνιοι.

Αυτή είναι μια καλή ιδέα, την υποστηρίζουμε. Τώρα για το πώς, πότε και γιατί, υπάρχει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σε περίπτωση που ο κ. Αβραμόπουλος είναι ο επόμενος ΠτΔ θα σας ενδιέφερε το πόστο του Επιτρόπου στη Κομισιόν;

Είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, σας παραπέμπω σ’ αυτόν.

X