Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική – η προοπτική του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με πολλαπλές προκλήσεις: από το ρωσικό εμπάργκο και την ανάγκη εύρεσης νέων αγορών μέχρι την αστάθεια τιμών και την πολυπλοκότητα συμμόρφωσης με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η διαβούλεση για την αγροτική πολιτική μετά το 2020 έχει ήδη ξεκινήσει και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, καθιστά σαφές ότι τα κράτη μέλη θέλουν «περισσότερο χώρο» για να διαμορφώσουν τις πολιτικές που θέλουν και κυρίως αρμόζουν στις ιδιαίτερες συνθήκες τους.

Παράλληλα, η συζήτηση επικεντρώνεται και στην ανάγκη επιτάχυνσης της καινοτομίας και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Η λεγόμενη «γεωργία ακριβείας» θεωρείται από πολλούς η λύση του μέλλοντος καθώς θα έχει σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της γεωργίας.

Ωστόσο ζητήματα όπως η διαχείριση των δεδομένων (big data), η προσβασιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των νέων αυτών τεχνολογιών καθώς και η θέση του στη νέα ΚΑΠ, παραμένουν ανοιχτά.

Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η EURACTIV Ελλάδας μαζί με την ΥΠΑΙΘΡΟ ΧΩΡΑ αναζήτησε τις ελληνικές προτεραιότητες, τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις των Ελλήνων αγροτών.

Το μέλλον της ΚΑΠ στο «μικροσκόπιο» της Euractiv

Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που απορρέουν από τη νέα ΚΑΠ εστίασε η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Euractiv σε συνεργασία με την εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» με θέμα «Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, προοπτική του αγροτικού τομέα – ανάπτυξη της υπαίθρου».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Do we take the CAP for granted?, και χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union