Τσεχική Προεδρία: «Ας ξεχάσουμε για λίγους μήνες τη στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»

Εν μέσω των προκλήσεων που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εστίαση στην παραγωγή αρκετών τροφίμων για την κάλυψη της ζήτησης θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αντί της μείωσής της, όπως στοχεύει η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». [European Union]

Θα ήταν συνετό να ξεχάσουμε τη ναυαρχίδα της πολιτικής της ΕΕ για τα βιώσιμα τρόφιμα, τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας της Τσεχικής Δημοκρατίας και να επικεντρωθούμε στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων, δήλωσε στη EURACTIV ο Štěpán Černý, γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της τσεχικής κυβέρνησης.

Εν μέσω των προκλήσεων που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εστίαση στην παραγωγή αρκετών τροφίμων για την κάλυψη της ζήτησης θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αντί της μείωσής της, όπως στοχεύει η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

«Ας ξεχάσουμε ίσως για λίγο [τη] στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο […] για μερικούς μήνες και ας κινητοποιήσουμε την παραγωγή τροφίμων όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η στρατηγική «έχει δηλωμένο στόχο τη μείωση της ποσότητας τροφίμων που παράγουμε».

«Η φιλοδοξία της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», και είναι ρητή από τους συντάκτες της σε αρκετές περιπτώσεις, είναι η μείωση της ποσότητας των τροφίμων που παράγουμε. Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι το σοφό πράγμα που πρέπει να κάνουμε μόνο αυτή τη στιγμή, όταν απειλούμαστε από την πείνα», δήλωσε.

Αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή σκέψης του Τσέχου υπουργού Γεωργίας Zdeněk Nekula, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στη EURACTIV ότι η Πράσινη Συμφωνία «δεν έχει πεθάνει».

Ερωτηθείς σχετικά με αυτή τη φαινομενική αντίφαση, ο Černý δήλωσε ότι, αν και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, απαιτούνται ορισμένα «πρακτικά βήματα» για την «επίλυση του προβλήματος βραχυπρόθεσμα».

Ενώ οι βιώσιμες φιλοδοξίες θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, θα πρέπει να διακοπούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάμηνης τσεχικής Προεδρίας για να «αναπροσανατολιστεί η στρατηγική σκέψη σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα έδινε κάποιο περιθώριο στα εθνικά στρατηγικά σχέδια των κρατών μελών να χρησιμοποιήσουν απλώς «όλα τα χρήματα και τα εργαλεία που διαθέτουν αυτή τη στιγμή για να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

«Ας αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα για να επεκτείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγή τροφίμων μέσα στους επόμενους δύο μήνες και να κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους που διαθέτουμε», τόνισε.

Με αυτόν τον τρόπο, η προεδρία δεν εστιάζει «αποκλειστικά στη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα, αλλά στον επόμενο χειμώνα ή στους επόμενους δύο μήνες».

Ενάντια στην παραπληροφόρηση του Putin

Για τον Černý, η αύξηση της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ έχει επίσης ευρύτερη γεωπολιτική σημασία.

Ο Černý δήλωσε ότι η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο «η παγκόσμια πείνα που προκαλείται από τον Πούτιν να μεταφέρει την ευθύνη στην ΕΕ επειδή είναι πολύ σκληρή απέναντι στον Putin».

Προειδοποίησε ότι αυτή η αφήγηση κερδίζει ήδη έδαφος στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

«Προκειμένου λοιπόν να μην θεωρηθεί η ΕΕ ως η αιτία της παγκόσμιας πείνας […] πρέπει πραγματικά να κινητοποιήσουμε τους πόρους που διαθέτουμε», δήλωσε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η αποστολή τροφίμων που φέρουν την ένδειξη ότι προέρχονται από την ΕΕ σε μέρη όπου η πείνα είναι διάχυτη είναι «ίσως η καλύτερη απάντηση».

Η επισιτιστική ασφάλεια λείπει από τις προτεραιότητες της Τσεχίας

Ωστόσο, η επισιτιστική ασφάλεια απουσίαζε κατά τη διάρκεια μιας προεπισκόπησης των προτεραιοτήτων της τσεχικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV σχετικά, ο εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για παράλειψη από εκείνους που συνέταξαν τις προτεραιότητες.

«Μας έπιασες. Όταν προσπαθούσαμε να καταλάβουμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πολιτικές προτεραιότητες, ήταν ένα πράγμα που διαπιστώσαμε μετά την υποβολή του τελευταίου σχεδίου στους υπουργούς ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που λείπει», δήλωσε.

Εξήγησε ότι το θέμα «δεν ήταν πραγματικά εμφανές τότε» πριν από έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια της σύνταξης των προτεραιοτήτων, όταν ο τερματισμός του πολέμου φαινόταν «πιο κοντά».

Ωστόσο, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι, αν και τα τρόφιμα μπορεί να μην περιλαμβάνονται στις 5 κορυφαίες προτεραιότητες της Προεδρίας, θα εξακολουθήσουν να αναγνωρίζονται ως βασικός στρατηγικός τομέας, ιδίως αφού το ζήτημα εγγυήθηκε με ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου του Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union