Ανδρουλάκης: ευκαιρία για την ανάπτυξη της υπαίθρου ο αγροτουρισμός

Το πάνελ των ομιλητών

Το καλοκαίρι που μας πέρασε πάνω από 30 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, λόγω της πολιτικής αστάθειας της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν κατά 9% και θα ξεπεράσουν τα € 1,3 δις. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσαν οι Δήμοι Καλλιθέας, Παγγαίου, Αρριανών και Θάσου στις Βρυξέλλες για τον αγροτουρισμό (10 Οκτωβρίου), η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και η ποιοτική του εξειδίκευση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την εγκατάλειψη του μη βιώσιμου μοντέλου του μαζικού τουρισμού. Η Euractiv.gr μεταδίδει.

Μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι ο αγροτικός τουρισμός. Ο αγροτουρισμός συνδέει τον τουρισμό με τη γεωργία, αξιοποιώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά των γεωργικών προϊόντων. Όσον αφορά στα τρόφιμα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ, των οποίων τα διατροφικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα με τα ευρωπαϊκά συστήματα διασφάλισης ποιότητας.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Δήμους να παρουσιάσουν εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τόπων τους, τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν όπως για παράδειγμα το γεωθερμικό πεδίο στο Παγγαίο ή το νέο λιμάνι στη Θάσο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων δόθηκε η δυνατότητα για ανταλλαγή καλών εμπειριών, μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους ειδικούς εμπειρογνώμονες, καθώς επίσης και ευκαιρίες για εξωστρέφεια και δημιουργία δικτύων με άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ευρωβουλευτής κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την Κρήτη επεσήμανε ότι ο αγροτουρισμός συνδέει τους επισκέπτες με τις τοπικές κοινωνίες και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί να ενισχύει την απασχόληση των γυναικών, οι οποίες συνήθως δεν έχουν πολλές ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα.

«Βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον στον αγροτουρισμό ότι ουσιαστικά αποτελεί μια μορφή οικονομικής ανάπτυξης που ενισχύει τη σύνδεση του επισκέπτη με την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, ευνοεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας μάλιστα κίνητρα προόδου στην ύπαιθρο κι όχι υπερσυγκέντρωση στα αστικά κέντρα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο αγροτουρισμός όμως δεν πρέπει να θεωρείται κάτι αποκομμένο από άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Φέροντας το παράδειγμα της περιοχής του ο Δήμαρχος του Παγγαίου κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι ”οι προοπτικές αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου, αλλά και η ύπαρξη του άξονα της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αυτοκινητοδρόμων δίνουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε συνδυασμό με συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα”.

Ο τομέας της αγροδιατροφής αποτελεί σημαντική διέξοδο για την αγροτική παραγωγή. “Πρέπει από τα 500 δολάρια που αφήνει ο κάθε επισκέπτης να δούμε πως θα κρατήσουμε το μεγαλύτερο μέρος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας” σχολίασε ο δημοσιογράφος από την εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα κ. Λάππας και συνέχισε, λέγοντας ότι “ένας από τους τρόπους είναι η σύνδεση του τοπικού προϊόντος που παράγει η κάθε περιοχή με την τουριστική ζήτηση”.

Η εξειδίκευση, όμως, που προσφέρει ο αγροτουρισμός δεν θα πρέπει να έχει αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα, αλλά και ποιοτικό. «Είναι σημαντικό να υπάρχει εξειδίκευση και αυτή να ταυτίζεται με ορισμένα παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και με την αρχιτεκτονική και την αισθητική του τοπίου» σημείωσε ο κ. Μαθιουδάκης, εκπροσωπώντας τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αγροτουρισμός, όμως, δίνει και μια μοναδική ευκαιρία για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. “Οι τουρίστες από την Σκανδιναβία και τη Βόρεια Ευρώπη δύσκολα θα έρθουν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο διακοπές, λόγω της ζέστης γιατί προτιμούν πλέον να κάνουν και άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα σπορ” σημείωσε η κα. Ζυγομαλά ως ειδική στα θέματα μάρκετινγκ και επικοινωνίας για τον αγροτουρισμό.