Το ταξίδι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κόσμο των δεδομένων του γεωργικού τομέα

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο χώρος για τα δεδομένα της γεωργίας θα συγκεντρώνει τα δεδομένα παραγωγής των γεωργών, τα ανοικτά δεδομένα και άλλα δημόσια δεδομένα, για παράδειγμα, δεδομένα για το έδαφος, τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να διαμοιράζονται, να επεξεργάζονται και να αναλύονται. [EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ]

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι λένε, και έτσι η ΕΕ έχει ξεκινήσει μια αποστολή για τη δημιουργία ενός κοινού χώρου γεωργικών δεδομένων για την καλύτερη συγκέντρωση και χρήση βασικών πληροφοριών. Όμως το διαγαλαξιακό ταξίδι του γεωργικού τομέα στο διάστημα (των δεδομένων) είναι μακρύ και γεμάτο εμπόδια.

Για τους περισσότερους αγρότες, η ψηφιοποίηση δεν είναι μια άγνωστη έννοια. Οκτώ στους δέκα αγρότες δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ήδη τουλάχιστον μία ψηφιακή τεχνολογία σε πρόσφατη γερμανική έρευνα που διεξήχθη από την εθνική ένωση του κλάδου της πληροφορικής Bitkom.

Το 78% δήλωσαν επίσης ότι βλέπουν την ψηφιοποίηση ως μια ευκαιρία να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση κόστους ή να καταστήσουν τη γεωργία πιο βιώσιμη.

Τα ίδια αυτά οφέλη είχε προφανώς κατά νου και η Επιτροπή όταν πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για τη γεωργία ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα που δημοσίευσε στις αρχές του 2020.

Με τη στρατηγική αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε ένα έργο γαλαξιακών διαστάσεων. Αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων, με κοινούς χώρους δεδομένων για τη γεωργία, την υγεία και την ενέργεια, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο χώρος για τα δεδομένα της γεωργίας θα συγκεντρώνει τα δεδομένα παραγωγής των γεωργών, τα ανοικτά δεδομένα και άλλα δημόσια δεδομένα, για παράδειγμα, δεδομένα για το έδαφος, τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να διαμοιράζονται, να επεξεργάζονται και να αναλύονται.

Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να αξιοποιήσει «νέες ευκαιρίες για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης των φυσικών πόρων» και να συμβάλει στην αύξηση των «οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων» του τομέα της γεωργίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, ενώ ο στόχος αυτός ίσως δεν απέχει έτη φωτός, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά μας στο ταξίδι της ΕΕ στο χώρο των δεδομένων.

Ορισμένα παραδείγματα χώρων γεωργικών δεδομένων υπάρχουν ήδη, για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου μια κρατική πλατφόρμα παρέχει στους αγρότες πρόσβαση στα δεδομένα που διαθέτει η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί ακόμη χώρο για να μοιράζονται οι αγρότες τα δεδομένα που συλλέγουν επιτόπου, κάτι που πιθανότατα θα αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό ενός χώρου δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Σε αυτό το σημείο υπάρχει χώρος για δράση, διότι φυσικά αυτό είναι ενδιαφέρον για παράδειγμα για τους αγρότες που εργάζονται σε γειτονικά τμήματα γης και θα μπορούσαν στη συνέχεια να γνωρίζουν πράγματα όπως το ύψος της βροχόπτωσης σε άλλο αγροτεμάχιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bitkom Bernhard Rohleder κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου.

Ταυτόχρονα όμως, ακριβώς αυτή η ιδέα της κοινής χρήσης των δεδομένων τους στην εκμετάλλευσή τους είναι αυτό που έχει πολλούς αγρότες σε στάση αναμονής, και το να τους κερδίσουν θα μπορούσε να είναι μία από τις προκλήσεις που επισκιάζουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ.

«Αν μιλήσετε με τους αγρότες, ρωτούν: Τι θα κερδίσω από αυτό;» δήλωσε στη EURACTIV η Aline Blankertz, συμπρόεδρος του Ιδρύματος SINE, μιας ΜΚΟ που προωθεί τη συνεργασία στον τομέα των δεδομένων.

Η εκτίμηση του εμπειρογνώμονα υποστηρίζεται επίσης από την έρευνα των Γερμανών αγροτών: Παρόλο που το 56% δήλωσε ότι η δημιουργία μιας κεντρικής πλατφόρμας δεδομένων που θα βοηθήσει στη διαχείριση των επιχειρησιακών δεδομένων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν θα μοιράζονταν τα δεδομένα τους χωρίς συγκεκριμένα οφέλη.

Συνολικά, μόνο το 1% των ερωτηθέντων ήταν πρόθυμο να μοιραστεί τα δεδομένα χωρίς προαπαιτούμενα, το 13% δήλωσε ότι δεν ήταν καθόλου πρόθυμο να τα μοιραστεί και το υπόλοιπο συνέδεσε την προθυμία του με το αν αυτό θα του απέφερε πρόσθετα οφέλη.

Σύμφωνα με την Blankertz, τα οφέλη αυτά θα μπορούσαν να είναι μακροπρόθεσμα, όπως το κέρδος από τα συγκεντρωτικά δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας. Ωστόσο, πολλοί αγρότες ζητούν επίσης άμεσα οικονομικά οφέλη ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους.

Επιπλέον, πρόσθεσε, πολλοί φοβούνται ακόμη και για αρνητικές επιπτώσεις και ανησυχούν ότι η αποκάλυψη των δεδομένων της εκμετάλλευσης θα μπορούσε να βοηθήσει τις ρυθμιστικές αρχές να εισαγάγουν πρόσθετους ή αυστηρότερους κανόνες.

Ενώ οι αγρότες δεν είναι απόλυτα ενθουσιασμένοι όταν πρόκειται να μοιραστούν τις πληροφορίες τους, η ΕΕ και τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες έχουν ακόμη να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να πείσουν για να τους βάλουν στο χώρο των δεδομένων.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν επίσης αρκετά τεχνικά εμπόδια που η Επιτροπή θα πρέπει ακόμη να ξεπεράσει, πολλά από τα οποία σχετίζονται με την τυποποίηση και τη διαλειτουργικότητα.

Ωστόσο, το ποια ακριβώς θα είναι αυτά θα εξαρτηθεί από το είδος των δεδομένων που θα περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα, εξήγησε η Blankertz.

«Αν μιλάμε για δεδομένα σχετικά με τις αποδόσεις, για παράδειγμα, πρόκειται για δεδομένα μηχανών, οπότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών γεωργικών μηχανημάτων», είπε.

Εν ολίγοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως θα ήθελε να προετοιμαστεί καλύτερα για να πετύχει την αποστολή της στο χώρο των δεδομένων.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union