Το μέλλον της ΚΑΠ στο «μικροσκόπιο» της Euractiv

Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που απορρέουν από τη νέα ΚΑΠ εστίασε η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Euractiv Ελλάδος σε συνεργασία με την εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» με θέμα «Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, προοπτική του αγροτικού τομέα – ανάπτυξη της υπαίθρου» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του δήμου Ορχομενού.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Καραγιάννης, εκ μέρους του περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη, ενώ το παρών έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, ο βουλευτής Βοιωτίας, Ανδρέας Κουτσούμπας και ο δήμαρχος Ορχομενού, Λουκάς Υπερήφανος.

Αναφερόμενος στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020, Νικόλαος Μανέτας υπογράμμισε: «Στην ανακοίνωση διαπιστώνεται η ανάγκη για απλοποίηση των παρεμβάσεων στο σύνολο της ΚΑΠ, για μείωση της γραφειοκρατίας, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη, ώστε να σχεδιάσουν, υπό ένα ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο, στη βάση της αρχής της επικουρικότητας, τις ιδιαίτερες παρεμβάσεις τους για τον αγροτικό τομέα».

Ωστόσο, ο κ. Μανέτας δεν δίστασε να εκφράσει τον προβληματισμό του αναφορικά με το ύψος των συνολικών πόρων που θα διατεθούν στη νέα ΚΑΠ, καθώς και το βαθμό χρηματοδότησής της, με ορατό το ενδεχόμενο εθνικής συμμετοχής σε αυτή.

«Η απάντησή σας στα σενάρια αυτά είναι ότι θέλουμε να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός χωρίς εθνική συγχρηματοδότηση, διότι εναλλακτικά η τελευταία θα αφαιρέσει τη δυνατότητα οι εθνικοί μας πόροι να κατευθυνθούν σε συμπληρωματικές εθνικές πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος», σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα λειτουργεί με γνώμονα ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για τη γεωργική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή είναι η προώθηση της καινοτομίας η μεταφορά γνώσης στον πρωτογενή τομέα μέσα από ένα βιώσιμο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών, η εκπαίδευση και κατάρτιση και τέλος η συλλογική οργάνωση και διαχείριση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, Βασίλης Τσαγαλάς, διευκρίνισε ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία και πρόκληση για τους αγρότες. «Στόχος θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός μας και η αλλαγή νοοτροπίας. Εάν δεν αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε στο επάγγελμα», πρόσθεσε.

«Δεν προσαρμοστήκαμε ποτέ στα δεδομένα της ευφυούς και της συμβουλευτικής γεωργίας. Έτσι, έρχεται τώρα η ΕΕ και μας το επιβάλλει, υποχρεώνοντάς μας να κάνουμε πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να έχουμε εκπαιδευτεί εδώ και μία δεκαετία. Είναι επιτακτική ανάγκη οι αγρότες να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς, για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις τους. Εάν δεν λάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες, δεν πρόκειται να τους βοηθήσει κανένας. Είναι η ύστατη ευκαιρία», κατέληξε ο κ. Τσαγαλάς.