Το Κοινοβούλιο αναβάλλει τις διαδικασίες της ΚΑΠ – Eκφράζει τη δυσαρέσκειά του για παραγκωνισμό από τις διαδικασίες

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η κίνηση της Επιτροπής προκάλεσε επικρίσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι δήλωσαν στη EURACTIV ότι η πλειοψηφία της επιτροπής γεωργίας του Κοινοβουλίου (AGRI) ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις κατ' εξουσιοδότηση πράξεις. [BUISSIN/EP]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε για τον Ιανουάριο μια σημαντική ψηφοφορία σχετικά με τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ώστε να δοθεί χρόνος για τον απαραίτητο έλεγχο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της Επιτροπής για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Καθώς οι προθεσμίες για τα επόμενα βήματα της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ πλησιάζουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίεσε για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σχετικά με τις λεγόμενες «κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις».

Αυτή η τελευταία συγκατάθεση του Κοινοβουλίου θα είχε επιταχύνει τη διαδικασία της επίσημης έγκρισης του προγράμματος επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία, η οποία θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η έγκριση των εν λόγω πράξεων είναι ένα κρίσιμο βήμα για να δοθεί στα κράτη μέλη ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για την εκπόνηση των στρατηγικών τους σχεδίων, τα σχέδια των οποίων πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση μέχρι το τέλος του έτους.

Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί την περασμένη Πέμπτη (9 Δεκεμβρίου). Παρόλα αυτά, τα εκλεγμένα μέλη έλαβαν τα κείμενα των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων – περίπου 60 σελίδων – μετά την έγκριση του Σώματος των Επιτρόπων γύρω στο μεσημέρι της 7ης Δεκεμβρίου.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι έστειλε επιστολή προς τους ευρωβουλευτές την επόμενη ημέρα (8 Δεκεμβρίου), προτρέποντας το Κοινοβούλιο να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η κίνηση της Επιτροπής προκάλεσε επικρίσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι δήλωσαν στη EURACTIV ότι η πλειοψηφία της επιτροπής γεωργίας του Κοινοβουλίου (AGRI) ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

Σε περίπτωση ψηφοφορίας – οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι, οι πράσινοι, οι αριστεροί και οι ακροδεξιοί θα καταψήφιζαν τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις. Αντίθετα, οι χριστιανοδημοκράτες και οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές θα υποστήριζαν την Επιτροπή, αλλά όχι με ενιαίο τρόπο.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή AGRI επέλεξε να αναβάλει την ψηφοφορία, η οποία και έχει προσωρινά προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου – όπως επιβεβαίωσε κοινοβουλευτική πηγή στη EURACTIV.

Γιατί αντιτάχθηκε το Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, πίσω από την άρνηση ψήφισης των πράξεων υπήρχε ζήτημα ανάληψης ευθυνών. Η διαδικασία μη διατύπωσης αντιρρήσεων που πρότεινε η Επιτροπή θα απέτρεπε το Κοινοβούλιο από το να επανέλθει αργότερα για το ίδιο θέμα σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες δεν επιθυμούσαν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για την έγκριση των κύριων λεπτομερειών της εφαρμογής της ΚΑΠ. Ήθελαν να κερδίσουν λίγο χρόνο για να εξετάσουν οι εκλογικές τους περιφέρειες τη δευτερογενή νομοθεσία πριν από την επίσημη έγκριση.

«Είναι επίσης θέμα αρχής» – όπως δήλωσε μια κοινοβουλευτική πηγή, υπονοώντας το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές είχαν στη διάθεσή τους μόνο δύο ημέρες για να εξετάσουν και να ψηφίσουν τις πράξεις αντί για τους συνήθεις δύο μήνες που έχει στη διάθεσή του το Κοινοβούλιο για να εξετάσει τη δευτερεύουσα νομοθεσία.

Εκτός από την αδυναμία άσκησης της δέουσας επιμέλειας επί των πράξεων, οι εκλεγμένοι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι αυτό υπονομεύει τη θέση του Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη, προκαλώντας αισθήματα δυσαρέσκειας μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Πηγές άσκησαν επίσης κριτική για το ρόλο της Επιτροπής στη διασφάλιση της ομαλής έγκρισης των πράξεων στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι οι όποιες προσπάθειες ήταν πολύ λίγες και ότι έγιναν καθυστερημένα.

«Τα πάντα από την Επιτροπή ήρθαν πολύ αργά – όπως τα κείμενα, ακόμα και οι απαντήσεις», δήλωσε μια πηγή.

Παρά την καθυστέρηση από την πλευρά του Κοινοβουλίου, πηγή του Συμβουλίου επιβεβαίωσε στη EURACTIV ότι η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA) σχεδιάζει να «ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία», εγκρίνοντας την Παρασκευή (10 Δεκεμβρίου) τη διαδικασία μη διατύπωσης αντιρρήσεων έναντι των εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

Πιθανός αντίκτυπος

Ενώ οι προθεσμίες για την υποβολή των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ εκπνέουν, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της μεταρρύθμισης.

Ορισμένοι ενδιαφερόμενοι πρότειναν ότι εξαιτίας της αναβολής θα μπορούσαν τα κράτη μέλη να ζητήσουν παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων για την ΚΑΠ που πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, σε επικοινωνία με τη EURACTIV, μια κοινοβουλευτική πηγή δήλωσε ότι «δεν τίθεται σοβαρό ζήτημα» με την καθυστέρηση 3 εβδομάδων, επισημαίνοντας ότι όλοι γνωρίζουν ήδη το περιεχόμενο των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το οποίο παραμένει ως επί το πλείστον ανέγγιχτο από την προηγούμενη ΚΑΠ.

Μια άλλη πηγή επισήμανε ότι, καθώς οι χώρες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα στρατηγικά τους σχέδια με ή χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, αυτό «δεν θα πρέπει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα».

Ομοίως, η πηγή του Συμβουλίου πρόσθεσε ότι «δεν ανησυχούν υπερβολικά» για πιθανές καθυστερήσεις στη διαδικασία.

«Όσον αφορά τις συνέπειες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε, από κοινού με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσον αφορά το κατά πόσο αυτό έχει αντίκτυπο στην προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων», δήλωσαν.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union