Το Κοινοβούλιο υιοθετεί την απαγόρευση φυτοφαρμάκων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη (14 Ιουνίου) την απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες προορίζονται για διατήρηση του οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να ζητούν επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο  σχεδιάζεται κι αποφασίζεται η -αξίας πολλών δισεκατομμυρίων- αγροτική πολιτική.

Οι δεξιές πολιτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε «περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος».

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη νομοθεσία, οι γεωργοί που λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ)  για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στις εκτάσεις που αφορούν την διατήρηση του περιβάλλοντος, δεν επιτρέπεται πλέον να ψεκάζουν με φυτοφάρμακα εκεί.

Οι αγρότες με καλλιεργήσιμη έκταση άνω των 15 εκταρίων πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 5% της γης τους προορίζεται για τη βελτίωση του οικοσυστήματος. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα, όπως τα περιθώρια πεδίου, η αγρανάπαυση, οι ζώνες απομόνωσης, τα φράγματα και τα δέντρα.

Έγκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να φτιάξουν μια λίστα με τομείς οικολογικού ενδιαφέροντος, βάσει ενός κοινού ορισμού της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε εθνικές συνθήκες.

Πριν από την τελική ψηφοφορία, 363 ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ένα ψήφισμα προσπαθώντας να αποτρέψουν την κατάργηση της χρήσης φυτοφαρμάκων, μόλις 13 λιγότεροι από τους 376 που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

«Το πράσινο φως για αυτή την παράλογη απαγόρευση δόθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις προσπάθειες των βουλευτών του να το απορρίψουν με κάθε κόστος», σημείωσε σε δήλωσή του το ΕΒΒ, ένα δίκτυο περιβαλλοντικών ομάδων με βάση τις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να σπάσουμε τον κλοιό αυτών των ευρωβουλευτών στην πολιτική διαδικασία. Μια καλή αρχή θα ήταν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και στις άλλες επιτροπές της ΚΑΠ, πόσο μάλλον αφού οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον της αγροτικής πολιτικής αρχίζουν αργότερα φέτος », δήλωσε η Φοστίν Μπα – Ντεφοσέ, διευθύντρια πολιτικής του EEB.

Η ΚΑΠ είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 40% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι Συντηρητικοί αντιστάθηκαν στην πρόταση

Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σχέδια απαγόρευσης της χρήσης φυτοφαρμάκων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, επρόκειτο όμως για μια πρόταση στην οποία αντιτάχθηκαν ο Γερμανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Άλμπερτ Ντες και ο Τζων Στούαρτ Άνιου από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας -EFD).

Τον Μάιο, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τους προαναφερθέντες δύο ευρωβουλευτές ψήφισε υπέρ της συνέχισης χρήσης φυτοφαρμάκων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και κατάφερε να εμποδίσει την πρόταση της Επιτροπής.

Ωστόσο, απέτυχαν να πείσουν την απαραίτητη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που ψήφισαν στην Ολομέλεια.

Πως ψήφισαν τα κόμματα

Η ψηφοφορία δεν ήταν ονομαστική, αλλά υπέπεσε στην αντίληψη της  EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι οι δεξιές δυνάμεις του Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, ECR και ENF) τάχθηκαν ενάντια στην πρόταση της Επιτροπής.

Η Συμμαχία των Φιλελευθέρων και των Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) διασπάστηκε και ο συνασπισμός «Προοδευτική Αριστερά» (Πράσινοι, Ευρωπαϊκή Αριστερά και Σοσιαλιστές) υποστήριξε την απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Ωστόσο, οι πηγές του Κοινοβουλίου ανέφεραν στην EURACTIV ότι οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές δεν ακολούθησαν τη γραμμή των S&D.

Το βασικό επιχείρημα των δεξιών κομμάτων ήταν ότι η πρόταση της Επιτροπής δεν ήταν αρκετά «περιβαλλοντικά ασφαλής» και έθετε σε κίνδυνο την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (μεταλλαγμένων οργανισμών) χωρίς πρωτεΐνες.

«Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για μια εξωφρενική συμπεριφορά», δήλωσε ο ακτιβιστής της Greenpeace Μάρκο Κοντιέρο.

Ο Άλμπερτ Ντας, εκπρόσωπος της Ομάδας των ΕΛΚ στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε: «Με την πρότασή της για την κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή θέτει σε κίνδυνο την καλλιέργεια προϊόντων της ΕΕ χωρίς ΓΤΟ και τη συναφή πρωτεϊνική στρατηγική της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η απαραίτητη ζωοτροφή πρέπει να εισαχθεί από τη Νότια Αμερική. »

Ο εκπρόσωπος της S&D για τη γεωργία και βουλευτής του ΕΚ Έρικ Αντριέ, δήλωσε ότι οι σοσιαλιστές έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι υποστηρίζουν την περιβαλλοντικά ευαίσθητη γεωργία.

Κάλεσε τα επιχειρήματα του ΕΛΚ «αδύναμα» και «επικίνδυνα» και δήλωσε ότι αγνόησαν εντελώς το γεγονός ότι η απαγόρευση αποσκοπεί πρωτίστως στην προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

 

Ο Χαβιέ Ρουίζ, ανώτερος υπάλληλος Πολιτικής, Γεωργίας και Συστημάτων Αειφόρων Τροφών στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF είπε: "Η απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε ένα μικρό ποσοστό καλλιεργήσιμης γης δεν θα επηρεάσει τη συνολική γεωργική παραγωγή και είναι σωστή κίνηση προκειμένου να φέρουμε πίσω μερική από την βιοποικιλότητα της αγροτικής γης που έχουμε χάσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπάθησε να εμποδίσει αυτή τη βελτίωση τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας σαφέστατα ότι δεν διαθέτουν περιβαλλοντική συνείδηση και ότι δεν μπορούν να αναλάβουν πλήρη ευθύνη σε μελλοντικές συζητήσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική".

Η Τριζ Ρόμπινς, ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ στον τομέα της Γεωργίας και της Βιοενέργειας στην BirdLifeEurope και την Κεντρική Ασία, δήλωσε: "Παρότι η πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψήφισε υπέρ των φυτοφαρμάκων, η φύση εξακολουθεί να κερδίζει. Η ψηφοφορία αυτή, μια έντονη εκδήλωση κατοχυρωμένων συμφερόντων για το δημόσιο συμφέρον, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των ευρωβουλευτών δεν ακούει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή τους στη φύση μέσα από τις πρόσφατες δημόσιες διαβουλεύσεις της ΕΕ".  Τέλος, συμπλήρωσε πως:"Χάρη στις δημοκρατικές διασφαλίσεις, η φύση κέρδισε παρά την απάθεια των ευρωβουλευτών. Η ψήφος αυτή υποτίθεται ότι είναι παράλογη και το αποτέλεσμά της εγείρει τεράστια ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική διαδικασία της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ "

X