Τεχνολογικό χάσμα και πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή

[Shutterstock]

Η έλλειψη πρόσβασης στις σύγχρονες τεχνολογίες σε συνδυασμό με το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό έχουν θέσει τη γεωργική παραγωγή στην ΕΕ υπό τεράστια πίεση, σε μια εποχή όπου άλλες μεγάλες αγροτικές αγορές στον κόσμο διευρύνονται, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου από την AgbioInvestor για λογαριασμό της CropLife International παρουσιάζει μια ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόνα για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ.

Αναλυτικά, αναφέρει ότι η γεωργική παραγωγικότητα της ΕΕ παραμένει στάσιμη, ενώ άλλοι σημαντικοί παράγοντες του αγροτικού τομέα αύξησαν την παραγωγικότητά τους χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες.

«Το διαρκές απρόβλεπτο πολιτικό σκηνικό θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω μειώσεις της διαθεσιμότητας φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σπόρων στην περιοχή, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τις προσπάθειες των αγροτών να αυξήσουν με βιώσιμο τρόπο την παραγωγή», προειδοποιεί η έκθεση.

Προσθέτει, ακόμη, ότι «Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Κίνα έχουν σημειώσει δραστικές αυξήσεις της γεωργικής παραγωγικότητας λόγω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, όπως η βιοτεχνολογία φυτών και τα σύγχρονα προϊόντα φυτοπροστασίας».

Η επόμενη ΚΑΠ

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι το ρυθμιστικό σύστημα της ΕΕ έχει μειώσει τα προϊόντα φυτοπροστασίας στην ήπειρο και έχει αυξήσει το κόστος καινοτομίας

«Το κόστος καινοτομίας έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ ο αριθμός των προϊόντων φυτοπροστασίας έχει μειωθεί και η τεχνολογία των ΓΤΟ δεν είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμη στην ΕΕ».

Ο πρόεδρος της CropLife International, Howard Minigh, δήλωσε ότι η βιομηχανία υποστηρίζει μια αυστηρή ρύθμιση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

«Ωστόσο, η έκθεση αυτή καταδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει λάθος ισορροπίες. Ο αντίκτυπος θα είναι σοβαρός και θα συνεχίσει να βλάπτει την ήπειρο για πολλές γενιές» πρόσθεσε.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020

Τον Ιούνιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα πολυαναμενόμενα σχέδια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020.

Αναφερόμενοι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι προτεινόμενες περικοπές θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τα έσοδα των αγροτών, αν συνεχίσουν να στερούνται πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες.

Υπό το πρίσμα του Brexit και την εμφάνιση νέων προτεραιοτήτων όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση, η Επιτροπή πρότεινε μείωση κατά 5% της χρηματοδότησης της ΚΑΠ, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τους αγρότες της ΕΕ και την περιβαλλοντική κοινότητα.

«Η ΕΕ καθυστερεί επίσης όσον αφορά τη χρήση καινοτόμων συστημάτων που περιλαμβάνουν γεωργία ακριβείας, η οποία έχει τη δυνατότητα να παρέχει αποτελεσματικότερη φύτευση σπόρων και χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας για τον καλλιεργητή», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Με βάση την ανάγκη να «παράγονται περισσότερα με λιγότερα», η γεωργία ακριβείας αναδύεται ως μια λύση που βασίζεται στην καινοτομία και στοχεύει να βοηθήσει τους αγρότες να διαχειρίζονται τις εκμεταλλεύσεις τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την «παραμικρή λεπτομέρεια».

Η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της έξυπνης γεωργίας και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στον τομέα, αλλά οι νέες προτάσεις της ΚΑΠ στερούνται φιλοδοξίας, επισημαίνουν οι επικριτές.