Συμμαχία για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ προτείνει η Γαλλία

[EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON]

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει συμμαχία κρατών προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές κατά 5% της χρηματοδότησης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που προβλέπεται στην πρόταση προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας.

«Το ίδιο ακριβώς συνέβη και κατά τη διάρκεια της τελευταίας πρότασης για τον προϋπολογισμό», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν μπορούμε να πάμε από 408 δισεκατομμύρια ευρώ σε 364 δις… Δεν είναι σωστό τη στιγμή που ζητάμε περισσότερα από τους αγρότες μας», υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας, Stephane Travert, στη διάρκεια συνάντησης του με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Michael Creed.

Μεγάλα γεωργικά κράτη, όπως η Πολωνία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενταχθούν στη συμμαχία που πρότεινε ο Γάλλος αξιωματούχος. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης και η Γερμανία ενδέχεται να εναντιωθούν στο σχέδιο, καθώς είχαν ζητήσει την επανεθνικοποίηση μέρους της ΚΑΠ και, ως εκ τούτου, τάσσονταν υπέρ της μείωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Πολιτικοί κίνδυνοι

Η παρατεταμένη σύγκρουση στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ ενδέχεται να ενισχύσει την άκρα δεξιά, με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν να προσπαθεί να αποκομίσει τα δυνητικά οφέλη όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές έδρες στο Στρασβούργο.

Το κόμμα έχει ήδη επιδιώξει να επωφεληθεί από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι η ΕΕ «ευνόησε τους αλλοδαπούς», προτείνοντας να μειώσει τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και να καθορίσει την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τήρηση του κράτους δικαίου.

«Η ΕΕ θα επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες αρνούνται να καλωσορίσουν τους μετανάστες. Τι όμορφος παραλληλισμός: επιβάλλονται κυρώσεις στους Ευρωπαίους και ευνοούνται οι αλλοδαποί!», δήλωσε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής από το κόμμα της Λε Πεν, Marie Christine Arnautu.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union