Ρουμανία: εγκαταλείπουν οι νέοι αγρότες λόγω έλλειψης τραπεζικών εγγυήσεων

[ypaithros.gr]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Νέοι και γυναίκες στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή.

Η λήψη δανείου είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες στη Ρουμανία, ειδικά όταν δεν είναι σε θέση να παράσχουν εγγυήσεις ως υποστήριξη.

Ο Mihai Petre ήταν μόλις 20 ετών όταν ξεκίνησε το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο του, αν και δεν ήταν αρχάριος στον αγροτικό τομέα.

Μαθητής αγρονομίας στο Βουκουρέστι, ο Petre είχε ήδη εργαστεί στην αγροτική επιχείρηση της οικογένειάς του όταν αποφάσισε να ξεκινήσει ένα αγρόκτημα μανιταριών.

Σύντομα, ωστόσο, ανακάλυψε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι δεν ήταν να λάβει επιχορήγηση ύψους 200.000 ευρώ από την ΕΕ. Το δυσκολότερο μέρος, όπως είπε, ήταν να βρεθεί μια τράπεζα για να χρηματοδοτήσει τα πρώτα του βήματα, καθώς η νεαρή του ηλικία θεωρήθηκε περισσότερο ως ελάττωμα παρά ως πλεονέκτημα.

«Είχα πολύ καλές σχέσεις με τους συμβούλους και τις ρουμανικές αρχές», δήλωσε ο Petre στη EURACTIV Ρουμανίας. «Καθώς μου έλειπε μεγάλο κεφάλαιο, προσπάθησα να πάρω τραπεζικό δάνειο. Αλλά διαπίστωσα ότι κανένας τραπεζίτης δεν ήταν πρόθυμος να με χρηματοδοτήσει εξαιτίας της ηλικίας μου και της έλλειψης πιστωτικού υπολοίπου».

Ο νεαρός αγρότης βρήκε τελικά μια τράπεζα πρόθυμη να τον χρηματοδοτήσει, αφού ο πατέρας του έφερε κάποιες εγγυήσεις και υποθήκευσε τη γη ως εγγύηση για το αγρόκτημα μανιταριών του γιου του.

Ωστόσο, το έργο του τέθηκε στην άκρη. «Υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε εντός έξι μηνών ή ενός χρόνου το πολύ, αλλά η περίοδος εφαρμογής καθυστέρησε», δήλωσε ο Petre.

Δύο χρόνια αργότερα, το έργο βρίσκεται πλέον στα τελικά στάδια: η παραγωγή θα ξεκινήσει την άνοιξη και ο Petre αναζητεί ήδη χρηματοδότηση για εγκατάσταση επεξεργασίας λαχανικών και μανιταριών.

Ωστόσο, τα χρήματα δεν θα προέλθουν από το Εθνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (NRDP), το οποίο χρηματοδότησε το αγρόκτημα μανιταριών. Πιθανότατα, θα προέλθουν από το πρόγραμμα Start-up Nation που ξεκίνησε από τη ρουμανική κυβέρνηση για την υποστήριξη επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα.

Ο Petre ήδη προσβλέπει στην επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πόροι στο σημερινό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

«Το πρώτο έργο είναι το πιο δύσκολο. Τα επόμενα θα είναι πιο εύκολα. Θα περιμένω τα κονδύλια μετά το 2020», εξήγησε ο Petre.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2020 έχει θέσει εννέα στόχους, εκ των οποίων η μία είναι η ανανέωση των γενεών. Ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ θα διαδραματίσει βασικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων αυτών, αλλά το μελλοντικό της επίπεδο θεωρείται αβέβαιο, διότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να συζητούν για τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027.

Στην περίοδο 2021-2027, η Ρουμανία αναμένεται να λάβει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ, αλλά οι τοπικές αρχές είναι δυσαρεστημένες με την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής.

Οι αγρότες στη Ρουμανία δεν θα δουν τις άμεσες πληρωμές τους να μειώνονται, αλλά θα υπάρξουν λιγότερα χρήματα για την αγροτική ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει τη στήριξη για τους νέους αγρότες.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας Petre Daea δήλωσε σε συνέντευξή του στη EURACTIV την περασμένη άνοιξη ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αντικατάσταση των γενεών στον αγροτικό τομέα και όλοι εμείς που εργαζόμαστε στον τομέα αυτό νιώθουμε μεγάλη ευχαρίστηση όταν οι νέοι επενδύουν και εργάζονται στη γεωργία».

Ωστόσο, τα χρήματα δεν είναι το κύριο πρόβλημα για τους νέους αγρότες, σύμφωνα με την Elvira Bakker, από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν (DG AGRI).

Μιλώντας σε εκδήλωση της EURACTIV στο Βουκουρέστι στα τέλη του 2018, η αξιωματούχος υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε διάφορες χώρες λόγω της έλλειψης εγγυήσεων, της δύσκολης πρόσβασης στη γη και του φορολογικού συστήματος.

«Ως εκ τούτου, ζητήσαμε από κάθε χώρα να συμπεριλάβει στα εθνικά της σχέδια μια στρατηγική για τους νέους αγρότες και την αλλαγή των γενεών στη γεωργία», ανέφερε η κ. Bakker.

Νέοι και γυναίκες στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή

Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού. Το 2016, μόνο 11% εκ των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η γραφειοκρατία επιμένει

Ωστόσο, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες της Ρουμανίας.

«Υπάρχει πολλή γραφειοκρατία … Για εμάς, που ζούμε σε μικρά χωριά, είναι δύσκολο να μεταβούμε στις φορολογικές αρχές, να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση και να εγγραφούμε στο μητρώο. Πολλοί νέοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές εγκαταλείπουν την προσπάθεια», δήλωσει ο Culina Apetroae, νέα αγρότισσα που έλαβε επιχορήγηση από την ΕΕ ύψους 30.000 ευρώ για την ίδρυση του αγροκτήματος της στην επαρχία Galati στην ανατολική Ρουμανία.

[Επιμέλεια: Frédéric Simon]