Προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων μετά το Brexit ζητά η Κομισιόν

[grafvision/Shutterstock]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να εγγυηθεί την προστασία των τροφίμων που φέρουν τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ μετά το Brexit.

Η κίνηση αυτή περιλαμβάνεται στη σειρά προσπαθειών από την Κομισιόν να εξασφαλιστεί ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Συνολικά, περίπου 1.402 προϊόντα διατροφής προστατεύονται από τις ετικέτες προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και εγγυημένων ιδιότυπων παραδοσιακών προϊόντων, που καλύπτουν, επιπροσθέτως, εκατοντάδες κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά και άλλα γεωργικά προϊόντα.

Στήριξη της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για τα πλαστά εμπορικά σήματα στην Κίνα

Την πρόθεσή της να μην εμποδίσει τις προσπάθειες των κρατών-μελών να λάβουν νομικές ενέργειες εναντίον της Κίνας για τα πλαστά εμπορικά σήματα εξέφρασε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι μια μελλοντική διμερής συμφωνία με την ασιατική τίγρη θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στους …

Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (6 Σεπτεμβρίου), η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αποτελεί δυνητική απειλή για το σύστημα και ζήτησε από το Λονδίνο να αναλάβει δράση, για να διασφαλίσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των παραγωγών της ΕΕ.

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει αβεβαιότητα για τα ενδιαφερόμενα μέρη τόσο της Βρετανίας, όσο και των κρατών μελών», ανέφερε η Κομισιόν.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων […] το Ηνωμένο Βασίλειο [θα πρέπει] να θεσπίσει […] εσωτερική νομοθεσία που να προβλέπει τη διαρκή προστασία τους. Η προστασία αυτή θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με εκείνη που προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης», αναφέρει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι όλες οι καταχωρημένες γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ πρέπει να λάβουν «αυτόματη αναγνώριση» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ

 

Το infographic αποτελέι μέρος του special report Η προστιθέμενη αξία των ευρωπαϊκών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας .

Αποποίηση ευθυνών: Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δημοσίευση αυτή αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις του δημιουργού και η Επιτροπή δεν μπορεί …

Ηχηρό μήνυμα

Στο πλαίσιο σφυρηλάτησης νέων εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με εταίρους, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι γεωγραφικές ενδείξεις εμφανίζονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Με το κείμενο θέσεων της Επιτροπής, οι Βρυξέλλες ελπίζουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα ως προς το γεγονός, ότι δεν θα ανεχτούν καμία απόπειρα υποτίμησης των παραγωγών.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι αγρότες έχουν εκφράσει ανησυχίες, ότι η CETA θα υπονομεύσει τη θέση τους, καθώς η ΕΕ δεν εξασφάλισε προστασία για πολλά εμπορικά σήματα που έχουν ήδη αναγνωριστεί στην καναδική αγορά. Για παράδειγμα, ο Καναδάς παράγει ήδη τυριά, που ονομάζει Munster, gorgonzola και fontina, ενώ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ.

Το 2016, η Ελλάδα απείλησε να εμποδίσει τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών της ΕΕ με τις ΗΠΑ, εκτός αν επρόκειτο να λάβει εγγυήσεις για το ότι οι παραγωγοί φέτας δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αθέμιτο ανταγωνισμό.

Επί του παρόντος, οι Βρυξέλλες δρομολογούν μια διμερή συμφωνία με το Πεκίνο, σύμφωνα με την οποία κάθε πλευρά συμφωνεί να προστατεύσει 100 γεωγραφικές ενδείξεις των προϊόντων της άλλης.

X