Πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση: Ελληνική γεωργία στην ψηφιακή εποχή. Οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ

[ypaithros.gr]

Η δυναμική της ελληνικής γεωργίας στη διαδικασία μετάβασης προς τη ψηφιοποίηση αποτελεί μείζον ζήτημα για την ενσωμάτωση τους σε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τον γεωργό και τη σχέση του με τη γη και το περιβάλλον.

Στην ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος της γεωργίας στην Ευρώπη αναβαθμίζεται συνεχώς, και η ψηφιοποίηση αναδεικνύεται σταδιακά σε μείζονα ευρωπαϊκή πολιτική με ξεχωριστό ρόλο μέσα στη ΚΑΠ.

Η τεχνολογία και οι νέες εφαρμογές στη γεωργική παραγωγή αναγνωρίζονται ως ο βασικός πυρήνας παρεμβάσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και για το λόγο αυτό περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται προς αυτές.

«Η ψηφιοποίηση της γεωργίας είναι μονόδρομος τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Είναι η μόνη μέθοδος σήμερα που εγγυάται ότι μπορεί να βοηθήσει τον αγροτικό τομέα να αυξήσει την παραγωγή του με σεβασμό στο περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και τελικά τον άνθρωπο. Ειδικότερα για την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία και παραλλακτικότητα, η ψηφιακή γεωργία μπορεί να εκτινάξει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων», δήλωσε σχετικά η κ. Χαρά Κουτάλου, Γενική Γραμματέας του ΣΕΠΒΕ και συντονίστρια της ομάδας AgroTech.

Στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας, η EurActiv Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διοργανώνουν εκδήλωση στις 26 Μαρτίου 2019 με θέμα την ελληνική γεωργία στην ψηφιακή εποχή και τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν οι ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών όχι μόνο στην έρευνα αλλά και μαζικά πλέον στην αγροτική παραγωγή.

«Η ασφάλεια τροφίμων και η ιχνηλασιμότητα είναι το νούμερο ένα ζητούμενο από τους καταναλωτές, και μόνο αν μπορέσει ο Έλληνας και κατ’ επέκταση ο Ευρωπαίος αγρότης να δώσει σαφείς απαντήσεις στους καταναλωτές θα έχει μέλλον. Είναι σημαντικό να γίνει εκπαίδευση των αγροτών στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να τις εντάξουν ομαλά στην παραγωγή τους», πρόσθεσε η κ. Κουτάλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αγροτικών συνεταιρισμών, του ΣΕΠΒΕ και της Αμερικανικής Σχολής θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, θα αναλύσουν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις των Ελλήνων αγροτών και των ελληνικών εταιριών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, 14:30 – 17:00 στους χώρους της Γεωργικής Σχολής, Μαρίνου Αντύπα 54, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η κ. Κουτάλου.

Το (προσωρινό) πρόγραμμα της εκδήλωσης παρατίθεται εδώ:

14:30 – 15:00 Εγγραφές

15:00 – 16:00 Βασικές τοποθετήσεις

Στέλιος Ράλλης, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής

Γερακίνα Μπισμπινά, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας

Κωστής Καγγελίδης, πρόεδρος ΣΕΠΒΕ

Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος ΔΣ ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Ηλίας Κάλφας, Project Leader, Γραφείο Στρατηγικών Προγραμμάτων, Αμερικανική Γεωργική Σχολή

16:00 – 17:00 Συζήτηση με το κοινό

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union