Παρουσιάστηκαν οι νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

[ypaithros.gr]

Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική συνάντηση για την παρουσίαση των νομοθετικών προτάσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής την περίοδο 2021-2027 στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI), Τάσος Χανιώτης, ο οποίος έδωσε το στίγμα των μελλοντικών προτεραιοτήτων για την ΚΑΠ.

Παρουσιάζοντας την έκτη -και τελευταία-, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στην καριέρα του, ο κ. Χανιώτης τόνισε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν δίνουν τη δυνατότητα μείωσης όλων των αρνητικών συνεπειών της μείωσης του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ κατά 5%. Επεσήμανε δε με νόημα την πάγια φοβία που εκφράζεται σε παρόμοιες περιστάσεις από τον αγροτικό κόσμο περί επερχόμενης κατάργησης των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών, κάτι που όπως τόνισε, έχει διαψευστεί διαχρονικά.
Οι τέσσερις μεγάλες νέες προτεραιότητες για την ΚΑΠ, όπως τις ανέλυσε ο κ. Χανιώτης, είναι οι εξής:
  • Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός της ΚΑΠ
  • Στήριξη της ανάπτυξης μιας γεωργίας βασισμένης στη γνώση
  • Υψηλότερες φιλοδοξίες για το περιβάλλον και το κλίμα
  • Δικαιότερη και αποτελεσματικότερη κατανομή της στήριξης στα κράτη μέλη και τους παραγωγούς

Εκτός από την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ΚΑΠ και την παράθεση των στρατηγικών για την υλοποίησή τους, υπήρξε αναφορά στην απήχηση που θα έχουν αυτές, όπως επίσης και στις ενδεχόμενες δυσκολίες και τις προκλήσεις όσον αφορά την προσαρμογή τους στα μέτρα της ελληνικής πραγματικότητας. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης.

X