Ολλανδία: Πραγματοποιήθηκε η δίκη των συλληφθέντων για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά

Το δικαστήριο ανέφερε, ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, για να παραμείνουν οι δύο άνδρες υπό κράτηση. [Flickr]

Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκαν την Τρίτη (15 Αυγούστου) δύο Ολλανδοί για το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών που πλήττει την Ευρώπη, προκαλώντας ζημιές δεκάδων εκατομμύριων ευρώ.

Όπως αναφέρουν τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης πρόκειται για τους Martin van de B. 31 ετών και Mathijs IJ, 24 ετών, που εμφανίστηκαν στο περιφερειακό δικαστήριο της επαρχίας Overijssel στην κεντρική ολλανδική πόλη Zwolle, σε ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών.

«Ο δικαστής αποφάσισε ότι, επί του παρόντος, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, για να παραμείνουν οι δύο άνδρες υπό κράτηση», ανέφερε το δικαστήριο σε σχετική δήλωση.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «οι εισαγγελικές αρχές υποπτεύονται τους δύο διευθυντές μιας εταιρείας απολύμανσης που χρησιμοποιεί Fipronil σε πουλερικά στην Ολλανδία».

«Με αυτόν τον τρόπο απειλούν τη δημόσια υγεία και υπάρχουν υπόνοιες, ότι είχαν γνώση για το γεγονός, ότι το εν λόγω εντομοκτόνο έχει απαγορευτεί» κατέληξε.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη (9 Αυγούστου), καθώς οι αρχές πραγματοποίησαν εξονυχιστικούς ελέγχους για τα αυγά σε οκτώ καταστήματα – συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Chickfriend που ανήκει στους δύο κατηγορούμενους,- στην Ολλανδία, καθώς και στο Βέλγιο.

Από την πλευρά τους, Ολλανδοί αγρότες και έμποροι ξεκίνησαν να υπολογίζουν το κόστος που προκύπτει από το σκάνδαλο με το Fipronil, το οποίο μέχρι στιγμής έχει πλήξει 17 ευρωπαϊκές χώρες και έχει επεκταθεί μέχρι το Χονγκ Κονγκ.

Συλλήψεις για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά στην ΕΕ

Αντιμέτωπες με τον εφιάλτη των μολυσμένων αυγών είναι, μεταξύ άλλων, η Δανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και το Λουξεμβούργο, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές των χωρών αυτών την Πέμπτη (10 Αυγούστου).

Συγκεκριμένα, το δουκάτο του Λουξεμβούργου αποτελεί το όγδοο κράτος μέλος της …

Η Ουγγαρία και η Αυστρία στη λίστα με τις πληγείσες χώρες

Την Τρίτη, η Ουγγαρία έγινε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αποσύρει τα προϊόντα αυγών, τα οποία εισάγονται από τη Γερμανία και περιέχουν το Fipronil.

Επιπλέον, τη Δευτέρα, η αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων της Αυστρίας δήλωσε ότι βρέθηκαν ίχνη του εντομοκτόνου στο ένα τέταρτο των δειγμάτων που ελήφθησαν από προϊόντα χονδρικής, τα οποία χρησιμοποιούνται σε υπηρεσίες τροφοδοσίας (catering) και εισάγονται από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πολωνία.

Ο απολογισμός των ζημιών

Οι αρχικές ζημίες στις εκμεταλλεύσεις πουλερικών εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ομοσπονδίας ZLTO των αγροτών της Νότιας Ολλανδίας.

Το ζήτημα πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων από το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, αναφορικά με το πόσο καιρό είχαν γνώση του προβλήματος οι αξιωματούχοι.

Η ΕΕ επιμένει ότι το Fipronil δεν συνιστά απειλή για τον άνθρωπο, σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί ότι σε περιπτώσεις που λαμβάνονται μεγάλες ποσότητες Fipronil υφίσταται κίνδυνος βλάβης στα νεφρά, το ήπαρ και τους θυρεοειδείς αδένες.

Συνεχίζεται ο εφιάλτης με τα μολυσμένα αυγά στην ΕΕ

«Εγκληματική» χαρακτήρισε τη μόλυνση εκατομμυρίων αυγών με εντομοκτόνο, ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας την Τρίτη (8 Αυγούστου), με τις αρχές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίζουν τις έρευνες περί ασφάλειας των τροφίμων.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αποσυρθεί εκατομμύρια αυγά από …

X