Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσπάθεια του ΟΗΕ να επιστρέψουν τα σιτηρά της Ουκρανίας στην παγκόσμια αγορά

Αφού επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Κίεβο στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να βοηθήσει να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές η γεωργική παραγωγή της Ουκρανίας και η παραγωγή τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας παρά τον πόλεμο. [EPA-EFE/YAHYA ARHAB]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να επιστρέψει το ουκρανικό σιτάρι στη διεθνή αγορά εν μέσω πολέμου, δήλωσε τη Δευτέρα (16 Μαΐου) ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

«Μας μίλησε για τα σχέδιά του και τις συζητήσεις του με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους για το θέμα αυτό», δήλωσε η πρέσβειρα Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αφού επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Κίεβο στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να βοηθήσει να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές η γεωργική παραγωγή της Ουκρανίας και η παραγωγή τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας παρά τον πόλεμο.

Η Wall Street Journal ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Γκουτέρες ζήτησε από τη Ρωσία να επιτρέψει την αποστολή ορισμένων ουκρανικών σιτηρών με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών και λευκορωσικών εξαγωγών λιπασμάτων ποτάσας.

Οι εξαγωγές ποτάσας αποτελούν βασικό έσοδο σε συνάλλαγμα για το Μινσκ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Μινσκ, βάζοντας στη μαύρη λίστα οντότητες για τον τομέα της ποτάσας, ως αντίποινα για το γεγονός ότι η Λευκορωσία δημιούργησε ένα μεταναστευτικό αδιέξοδο ενθαρρύνοντας χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να προσπαθήσουν να περάσουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Ινδία, συνεχίζουν να αγοράζουν ποτάσα από τη Λευκορωσία.

Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντιζαρίκ, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία -την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – έχει οδηγήσει στα ύψη τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, με τον Γκουτέρες να προειδοποιεί ότι θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση στις φτωχές χώρες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν μαζί σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία -η οποία έχει υποστηρίξει τη Μόσχα στον πόλεμό της στην Ουκρανία- αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών του θρεπτικού καλίου των καλλιεργειών.

Η σύγκρουση έχει επίσης διαταράξει τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, επηρεάζοντας αρνητικά τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η Ουκρανία αναγκάστηκε να εξάγει πλέον με τρένο ή από τα μικρά λιμάνια του Δούναβη. Οι εξαγωγές σιτηρών της έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό μέχρι στιγμής τον Μάιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αμερικανικές κυρώσεις για τα ρωσικά γεωργικά προϊόντα. Η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα τον εξαγωγικό βραχίονα του κρατικού παραγωγού ποτάσας της Λευκορωσίας τον Δεκέμβριο για να τιμωρήσει τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για την υποτιθέμενη νοθεία των εκλογών και την καταστολή της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα Ντέιβιντ Μπίσλεϊ προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) αγόραζε το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία και ότι ο πόλεμος απειλούσε την ικανότητα του ΠΕΠ να θρέψει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο Γκουτέρες δήλωσε επίσης ότι 36 χώρες υπολογίζουν στη Ρωσία και την Ουκρανία για πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών τους σε σιτάρι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου, όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Υεμένη, η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται με τους Αμερικανούς αγρότες για να δει «πώς μπορούμε να παράσχουμε μεγαλύτερη στήριξη στη διεθνή αγορά από τα αμερικανικά σιτηρά».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να φιλοξενήσει την Τετάρτη στα Ηνωμένα Έθνη μια υπουργική συνάντηση «παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας που καλεί σε δράση» και να προεδρεύσει την Πέμπτη σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union