Οι ΗΠΑ αμφισβητούν την ΚΑΠ με δασμούς αντιντάμπινγκ στις ισπανικές ελιές

[Shutterstock]

Σε περίπτωση που η έρευνα των ΗΠΑ αναφορικά με τις εισαγόμενες ισπανικές ελιές καταλήξει στην επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ, θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει ένα επικίνδυνο νομικό προηγούμενο και να αμφισβητήσει τη λειτουργία της ΚΑΠ, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες και αγρότες.

«Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, για να «τιμωρήσουν» τις ισπανικές ελιές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συστηματικά ως συνταγή για όλους τους άλλους τομείς στους οποίους οι αγρότες λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις», δήλωσε στη EURACTIV ο Joao Pacheco της Farm Europe.

Ο κ. Pacheco, που διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη DG AGRI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι το επιχείρημα των ΗΠΑ δεν ισχύει, δεδομένου ότι οι άμεσες πληρωμές της ΕΕ βρίσκονται σε ένα “ασφαλές” πράσινο κουτί από την άποψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ και ο ΟΟΣΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο.

«Στο αμερικανικό σύστημα, έχουν υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση. Ειδικά, εκείνοι των οποίων τα εγχώρια συμφέροντά τους αμφισβητούνται, ασκούν μεγαλύτερες πιέσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε.

Όσον αφορά το επόμενο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ, ο κ. Pacheco διευκρίνισε ότι η καλύτερη αντίδραση «θα ήταν να αναφερθούμε στον ΠΟΕ» και να ακολουθήσουμε μια διαδικασία «by the book».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλλει «υψηλούς δασμούς κατά των επιδοτήσεων και δασμούς αντιντάμπινγκ» στις ισπανικές ελιές. Όπως ισχυρίζεται είναι απαράδεκτο και μέτρο που ενισχύει τον προστατευτισμό.

Σε ομιλία του στο συμβούλιο AGRIFISH στις 18 Ιουνίου, ο Επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται ούτε η διαδικασία, ούτε η ουσία των αμερικανικών αποφάσεων.

«Περιμέναμε δίκαιη μεταχείριση για τους Ισπανούς εξαγωγείς και παραγωγούς. Αντ’ αυτού, η ορθή διαδικασία δεν έχει τηρηθεί. Επιβλήθηκαν μη ρεαλιστικές προθεσμίες. Τα αποδεικτικά στοιχεία που υπέβαλαν οι Ισπανοί εξαγωγείς και οι ισπανικές αρχές έχουν παραμεριστεί».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «Εξετάζουμε προσεκτικά τις λεπτομέρειες των αποφάσεων και της διαδικασίας και θα αντιδράσουμε κατάλληλα – συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΕ, εάν κριθεί απαραίτητο».

Επιβάλλουν δασμούς στο Ισπανικό λάδι οι ΗΠΑ, φόβοι για τα ευρωπαϊκά προϊόντα

Δασμούς αντιντάμπινγκ στις ισπανικές ελιές άνω του 17,13%, επέβαλε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο μετά από τον αντισταθμιστικό δασμό που είχε καθοριστεί τον Νοέμβριο του 2017 στο 4,47%.

Σε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η ισπανική Ένωση Εξαγωγέων και  Βιομηχανιών επιτραπέζιων ελιών, ASEMESA, ανέφερε στη EURACTIV ότι η ισπανική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή για την ανάλυση της απόφασης DoC, αλλά τυπικά μόνο η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στον ΠΟΕ.

«Κατά την άποψή μας, η ΕΕ θα πρέπει πράγματι να υπερασπιστεί τα προγράμματά της για την ΚΑΠ σε κάθε δυνατό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών ενώπιον του ΠΟΕ», σημείωσε η ASEMESA.

Η ένωση πρόσθεσε ότι οι εταιρείες σίγουρα εξετάζουν εναλλακτικές αγορές.

«Ωστόσο, λόγω του όγκου των εισαγωγών, η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί», προειδοποίησε.

Ερωτηθείσα αν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση και η αμερικανική κυβέρνηση δεν στοχεύει γενικά στο σύστημα της ΚΑΠ, η ASEMESA απάντησε: «Είναι δύσκολο να εξακριβωθούν οι προθέσεις των αμερικανικών εμπορικών αρχών».

Σύμφωνα με στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2018 έχει ήδη καταγραφεί μείωση στις εξαγωγές μαύρων ελιών κατά 42,4%.

 

Κομισιόν σε ΗΠΑ: Η στήριξη στη γεωργία δεν στρεβλώνει το εμπόριο

Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των Ισπανών ελαιοπαραγωγών δεν στρεβλώνει το εμπόριο, ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και ΗΠΑ.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union