Νέους κανόνες διαφάνειας για την ασφάλεια των τροφίμων ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

[ypaithros.gr]

Την αναθεώρηση της Γενικής Νομοθεσίας για τα Τρόφιμα (GFL) ενέκρινε μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών στις 17 Απριλίου.

Η νέα νομοθεσία έρχεται μετά τη διαμάχη σχετικά με τις αξιολογήσεις ασφάλειας των αμφισβητούμενων προϊόντων όπως η γλυφοσάτη και εμπίπτει στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του GFL, το οποίο ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) το 2002 και εισήγαγε την αρχή της ανάλυσης κινδύνου.

Μετά τον έλεγχο της κατάστασης του GFL, ο οποίος ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ υπέβαλε τον περασμένο Απρίλιο νέες προτάσεις που παρέχουν στους πολίτες της ΕΕ μεγαλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες που υποβάλλονται στην ΕΑΑΤ, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια.

Οι νέοι κανόνες εισάγουν επίσης την υποχρέωση για την ΕΑΑΤ, της δημοσιοποίησης των μελετών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας αίτησης για την έγκριση φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, ορισμένες πληροφορίες, όπως η διαδικασία επεξεργασίας ή παραγωγής, μπορεί να παραμείνουν εμπιστευτικές. Το δικαίωμα αυτό θα χορηγηθεί μόνο για ένα κατάλογο στοιχείων μη σχετικών με την ασφάλεια ενώ οι εταιρείες θα μπορούν να αποδείξουν ότι θα υποστούν εμπορική ζημία, εάν οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες δημόσια.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

X