Νέοι και γυναίκες «απαραίτητοι» στην επόμενη ΚΑΠ, λένε οι Ισπανοί

[ypaithros.gr]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Νέοι και γυναίκες στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή.

Η υπερβολική γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης στη γη και την κατάλληλη αγροτική υποδομή, εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την προσέλκυση νέων ανδρών και γυναικών στον τομέα της γεωργίας της Ισπανίας, αναφέρει η EFE Agro.

Στους ισπανικούς θεσμούς και στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, είναι γνωστό ότι η ανανέωση των γενεών στη γεωργία πρέπει να ενισχυθεί.

Ωστόσο, η πρόσβαση στη γη και η χρηματοδότηση, καθώς επίσης η υπερβολική γραφειοκρατία, αποτελούν σοβαρές προκλήσεις, ιδίως στους νέους γεωργούς.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες της Ισπανίας, η EFE Agro μίλησε σε πολλούς ενδιαφερόμενους από τον ισπανικό τομέα της γεωργίας καθώς και σε νέους αγρότες.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η πρόσβαση στη γη παραμένει βασικό εμπόδιο.

«Πρέπει να υπάρξουν μέτρα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη γη, αλλά και άλλα μέτρα για να ενθαρρύνουμε τους νέους να ενταχθούν στον τομέα», δήλωσε ο Ignacio López Asenjo, διευθυντής διεθνών σχέσεων για τον αγροτικό οργανισμό Asaja.

«Οι όροι πρόσβασης στη γη και τα δικαιώματα πληρωμών θα μπορούσαν να βελτιωθούν, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι ηλικιωμένοι αγρότες, αλλά ταυτόχρονα οι νέοι μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο», πρόσθεσε ο κ. Asenjo.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει περίπου 880 εκατ. ευρώ από την τρέχουσα ΚΑΠ για τη συγχρηματοδότηση της πρώτης βοήθειας εγκατάστασης. Στόχος είναι η παροχή βοήθειας σε 21.300 παραγωγούς, εκ των οποίων περίπου 8.000 την έχουν ήδη λάβει.

Ένα παράδειγμα είναι ο Pedro Gomariz, ένας 31χρονος παραγωγός εσπεριδοειδών από τη Μούρθια (νοτιοανατολική Ισπανία). Μετά τις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό του και να αναλάβει το οικογενειακό αγρόκτημα όταν ο πατέρας του συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Gomariz ανήκει στη πέμπτη γενιά στην οικογένειά του που εργάζεται σε αυτά τα εδάφη.

Εκτός από την υπερβολική γραφειοκρατία και τις «χαμένες» ημέρες στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ανέφερε στην EFE Agro πώς η βαριά φορολογία εμπόδισε τον πατέρα του από το να του παραχωρίσει τη γη, καταλήγοντας στο να τη μισθώσει.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της διοικητικής διαδικασίας, έλαβε τελικά κάποιες άδειες, «κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα», όπως είπε.

Έλαβε επίσης περαιτέρω πόρους, τους οποίους χρησιμοποίησε για να αγοράσει ένα τρακτέρ και να εκσυγχρονίσει το αγρόκτημα του.

Πλέον, παράγει 1.000 τόνους λεμονιών και γκρέιπφρουτ, χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και διαθέτει κάλυψη των λεκανών απορροής.

Ο Gonzalo Vilsus, ένας αγρότης ηλικίας 29 ετών, αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα. Αυτός καλλιεργεί δημητριακά και λαχανικά στο Murillo del Fruto (Navarra).

«Από τότε που ήμουν μικρό παιδί, μου άρεσε πολύ η ύπαιθρος», είπε. «Ο πατέρας μου είναι αφιερωμένος σε αυτό και με βοήθησε πολύ».

Ο Vilsus εξήγησε πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσει η δική του αγροτοβιομηχανία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει «κανείς που να σε στηρίζει και η γη είναι το κύριο εμπόδιο».

Έλαβε επίσης κονδύλια από την ΚΑΠ, τα οποία τον βοήθησαν να γίνει μέλος του τομέα. Είναι πολύ ευχαριστημένος με την τρέχουσα εργασία του και λέει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει επάγγελμα.

«Είμαι εγώ τώρα ο υπεύθυνος και παίρνω τις δικές μου αποφάσεις σχετικά με την φάρμα μου», δήλωσε ο Vilsus.

Νέοι και γυναίκες στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή

Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού. Το 2016, μόνο 11% εκ των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η ΚΑΠ δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τις γυναίκες

Ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, Luis Planas, δήλωσε ότι η εξίσωση για την επίτευξη ενός αειφόρου γεωργικού τομέα έχει τρία βασικά στοιχεία: πρόσβαση στο νερό, ψηφιοποίηση του παραγωγικού συστήματος και ενσωμάτωση νέων και γυναικών στην ύπαιθρο.

Σχετικά με τον τελευταίο, ο Planas προώθησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ανάγκη να συμπεριληφθεί μια νέα οπτική στη νέα ΚΑΠ.

Ωστόσο, η πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2018 σχετικά με «το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας» δεν κάνει καμία αναφορά στις γυναίκες αγρότισσες, δήλωσε η Carmen Quintanilla, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών και Γυναικών του Αγροτικού Κόσμου (Afammer ).

«Η μελλοντική ΚΑΠ πρέπει να ενσωματώσει μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στο αγροτικό περιβάλλον και να ενθαρρύνει την ανανέωση των γενεών στις γυναίκες», πρόσθεσε η κ. Quintanilla.

Για τον Ισπανίδα αγρότισσα María de los Ángeles Rosado, προκειμένου να διατηρηθεί η δραστηριότητα στην ύπαιθρο, είναι επίσης σημαντικό οι δημόσιες αρχές να τους παρέχουν υπηρεσίες και τεχνολογικές υποδομές.

«Πρέπει να υπάρχουν παιδίατροι, ευρυζωνικές επικοινωνίες, δρόμοι … όλα όσα μας επιτρέπουν όχι μόνο να εργαζόμαστε στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής αλλά και να ζούμε και να εδραιώσουμε τους εαυτούς μας ως άτομα, ως οικογένειες», ανέφερε η ίδια.

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic]

Γερμανία: η έλλειψη υποδομών και στήριξης στους γεωργούς αποθαρρύνει τους νέους

Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών στη γερμανική ύπαιθρο, καθώς και η ανεπαρκής υποστήριξη νέων μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εμποδίζουν τους νέους από το να επενδύσουν στη γεωργία και τους αναγκάζουν να μετακομίσουν στις πόλεις, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.