Νέοι αγρότες: ισχυρός προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ και στήριξη στην ανανέωση των γενεών

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Νέοι και γυναίκες στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανανέωσης των γενεών στο γεωργικό τομέα της ΕΕ «είτε το θέλουν είτε όχι», λένε οι νέοι αγρότες. Για να γίνει αυτό, λένε, πρέπει πρώτα να υποστηριχθεί ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020.

«Δεδομένου ότι η ανανέωση των γενεών είναι ένας από τους εννέα στόχους της ΚΑΠ, τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε στη EURACTIV.com ο Jannes Maes, πρόεδρος της ένωσης νέων γεωργών της ΕΕ (CEJA).

Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το 2016, μόνο το 11% των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Η Αυστρία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων γεωργών (22,2%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (20,3%) και τη Σλοβακία (19,0%). Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος (3,3% όλων των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), η Πορτογαλία (4,2%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,3%) έχουν το χαμηλότερο ποσοστό νέων γεωργών.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μετά το 2020 έχουν εννέα στόχους, ένας από τους οποίους είναι να ενθαρρύνουν τους νέους να ενταχθούν στον κλάδο.

Ειδικότερα, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει προτείνει να προβλεφθεί για τους νέους γεωργούς κατ’ελάχιστο το 2% των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ (Πυλώνας 1), συμπληρωμένο από χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο στόχων αγροτικής ανάπτυξης και μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε γεωργικές εκτάσεις και χερσαίες μεταφορές .

Ο κ. Maes εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να δώσει προτεραιότητα στους νέους στις προτάσεις της. Ωστόσο, επέμεινε ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς αυτόν τον στόχο.

«Το 2% του δακτυλίου στο Πυλώνα 1 απλά δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η ανανέωση των γενεών στη γεωργία», υπογράμμισε.

«Ως CEJA, πιέζουμε για την κάλυψη του 4% των πόρων στον Πυλώνα 1, καθώς και για άλλα ακόμη μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τολμηρές» αποφάσεις

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σημαντική μείωση των γεωργικών δαπανών, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει ορισμένους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων όπως η ασφάλεια. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανέφερε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να καλύψουν αυτό το οικονομικό χάσμα, αυξάνοντας τις εθνικές τους συνεισφορές στην ΚΑΠ.

Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη είναι απρόθυμα να το κάνουν. Η Γαλλία, μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία, υπέγραψαν κοινή δήλωση εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τον μειωμένο προϋπολογισμό της ΚΑΠ.

Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2020 πρέπει να διατηρηθεί (σε πραγματικούς όρους) τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με την τρέχουσα περίοδο.

Η Κύπρος και η Βουλγαρία προσχώρησαν επίσης σε αυτή την ομάδα χωρών σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Πιστεύουμε ότι αν δεν επιτύχουμε μια σωστή ισορροπία μεταξύ πόρων και υποχρεώσεων, το μέλλον της γεωργίας και της υπαίθρου της ΕΕ θα είναι αβέβαιο», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στη EURACTIV.com.

Αραχωβίτης: η Ελλάδα θέλει απλοποίηση της ΚΑΠ και είναι αρνητική στην εισαγωγή ποικιλιών με διασταύρωση στο κρασί

Δηλώσεις – και μάλιστα κατηγορηματικές – έκανε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, συμπυκνώνοντας το νόημα της τοποθέτησης της Ελλάδας στα σημεία της …

Οι νέοι αγρότες της Ευρώπης μοιράζονται μια παρόμοια άποψη. Πιστεύουν ότι η συνέχιση του γεωργικού τομέα της ΕΕ μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη θέσπιση ειδικών μέτρων για τους νέους γεωργούς.

«Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν τα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να συνεισφέρουν επαρκώς στον κοινό προϋπολογισμό», δήλωσε ο κ. Maes.

Εάν η ΕΕ θέλει να εκπληρώσει όλους τους άλλους στόχους της ΚΑΠ, τότε η ανανέωση των γενεών θα θεωρηθεί δεδομένη, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεδομένου ότι αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να λογοδοτούν και να έχουν σχετικούς και ακριβείς δείκτες, ώστε να μετρούν πόσοι νέοι άνθρωποι εισέρχονται και παραμένουν στον τομέα».

Η μάχη για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027 – το επονομαζόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠδΠ) – θα παράσχει αποδείξεις όταν πρόκειται για «τολμηρές αποφάσεις», ανέφερε ο ίδιος.

«Ένας καλός προϋπολογισμός του ΠδΠ για το 2021-2027 είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της δύναμης της μελλοντικής ΚΑΠ. Μέσω μιας ισχυρής ΚΑΠ, μπορούμε στη συνέχεια να υποστηρίξουμε τους ενεργούς αγρότες απέναντι στις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, είτε αυτές είναι κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές».