Ν. Παππάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το Copernicus

[Nikos Pappas]

Το καινοτόμο σύστημα Copernicus, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μεγιστοποιήσει το δυναμικό της έξυπνης γεωργίας, που θα βοηθήσει τη χώρα να εξασφαλίσει τη θέση της στην εποχή μετά την κρίση, ανέφερε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής, Νίκος Παππάς, στη EURACTIV.

Μιλώντας στο συνέδριο της Gaia Επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι «Η έξυπνη γεωργία μπορεί να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της παραγωγής και του ίδιου του προϊόντος, καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς», υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν θα καταστούν ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, εάν συνεχίσουν να παράγονται, όπως σήμερα.

Όντας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς τόνισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια Διαστημική Υπηρεσία, η οποία θα αποτελεί κόμβο που θα διασυνδέει μεγάλα ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα το δικό της μικρο-δορυφορικό σύστημα, το οποίο θα δημιουργηθεί αποκλειστικά από ελληνικά πανεπιστήμια.

«Θέλουμε την τεχνολογία του αύριο, διαθέσιμη για όλους σήμερα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Παρέχοντας στους γεωργούς πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία αιχμής, βασική φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να καταστήσει την γεωργία πιο ανταγωνιστική, να μειώσει τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις και τις τιμές των τροφίμων, παρέχοντας πληρέστερη ενημέρωση στους καταναλωτές για τα προϊόντα που καταναλώνουν.

Απαραίτητες οι ψηφιακές δεξιότητες για τη γεωργία ακριβείας αναφέρουν οι ειδικοί

Αγρότες, digital experts και εκπρόσωποι της βιομηχανίας γεωργικών τεχνολογιών συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (12 Οκτωβρίου), για να ασκήσουν πίεση στους διαμορφωτές πολιτικής να εισάγουν τον αγροτικό τομέα στην ψηφιακή εποχή.

Στις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσεται η ανταγωνιστική γεωργία, η …

Ευρυζωνική πρόσβαση

«Για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής γεωργίας, η ΕΕ πρέπει να χαράξει υποστηρικτικές, συνεκτικές και προσανατολισμένες προς το μέλλον πολιτικές», δήλωσε ο πρόεδρος της CEMA, Richard Markwell.

Η ευρυζωνική υποδομή στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας είναι ελλιπής και ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε να σταματήσει το «ψηφιακό αποκλεισμό». Μέσω του σχεδίου «Rural Broadband Internet», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, η κυβέρνηση στοχεύει να παράσχει σε απομακρυσμένες περιοχές διαδικτυακή σύνδεση με ταχύτητα 50Mbps.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πίεση στα κράτη μέλη να βελτιώσουν την ευρυζωνική υποδομή στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Ωστόσο, κάθε χώρα και περιοχή είναι υπεύθυνη για το δικό της χρονοδιάγραμμα στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου τίποτε περισσότερο δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο ΕΕ.

Κίνητρα για τη χρήση διαστημικής τεχνολογίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις εξετάζει η Κομισιόν

Νέες προτάσεις που ενθαρρύνουν τη χρήση τεχνολογιών για τον έλεγχο αγροτεμαχίων, τα οποία λαμβάνουν κονδύλια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στη EURACTIV.

Στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι επιτόπιοι έλεγχοι …

Ο ρόλος του Copernicus

Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Παππάς δήλωσε στη EURACTIV ότι ο ρόλος του Copernicus θα είναι ουσιαστικός στη νέα εθνική στρατηγική της χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει πλήρως το Copernicus, για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της έξυπνης γεωργίας και να επιταχύνει την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος ορισμένα πιλοτικά έργα, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει στη ώρα.

«GaiaSense»

Για την έξυπνη γεωργική χρήση, το Copernicus χρησιμοποιεί το «GaiaSense» που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Neuropublic IT.

Το έργο GaiaSense παρέχει έξυπνες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη γεωργία και χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα για τη μέτρηση κρίσιμων παραμέτρων σε επίπεδο αγροτεμαχίων.

Μέσα από αυτό, ένας αγρότης μπορεί να γνωρίζει την παραμικρή λεπτομέρεια ενός αγροτεμαχίου, που κυμαίνεται από την κατάσταση του εδάφους έως τη ζωτικότητα των φυτών και επομένως να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις βάσει πραγματικών δεδομένων για ένα αγρόκτημα.

«Πρόκειται για ένα έργο που καταδεικνύει ότι η βιομηχανία υπηρεσιών της ΕΕ για την Παρατήρηση της Γης είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις δημόσιες επενδύσεις του Copernicus και του Galileo. Τα δύο προγράμματα υποστηρίζουν τις ΜΜΕ, προσφέροντας ποιοτικές και χαμηλού κόστους συμβουλευτικές υπηρεσίες στους αγρότες της ΕΕ, συνδυάζοντας επιστημονικές γνώσεις και δεδομένα που προέρχονται από τις υποδομές του Διαδικτύου και τις πλατφόρμες ΕΟ», σχολίασε ο Διευθυντής R&D της Neuropublic, Παναγιώτης Ηλίας.

X