Μεσόγειος, η πιο υπεραλιευμένη θάλασσα παγκοσμίως

[ypaithros.gr]

Το 1/3 των εμπορεύσιμων ιχθύων παγκοσμίως αλιεύεται σε μη βιώσιμα επίπεδα, με την υπεραλίευση να είναι πιο έντονη στις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Με αυτά τα δεδομένα, το μέλλον για τη μεσογειακή βιοποικιλότητα κρίνεται ιδιαίτερα δυσοίωνο, με τις πρώτες αντιδράσεις από τη δημοσίευση των ανησυχητικών πορισμάτων να έχουν ήδη καταγραφεί.

Η έκθεση του FAO επιβεβαίωσε ότι η Μεσόγειος είναι η πλέον υπεραλιευμένη θάλασσα στον κόσμο. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το 62% των ιχθυαποθεμάτων της υπεραλιεύεται, με τον κίνδυνο εξάντλησής τους να είναι υπαρκτός και ιδιαίτερα κρίσιμος.

Η δημοσιοποίηση των μετρήσεων έφερε την άμεση αντίδραση των ιθυνόντων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana, με τον εκτελεστικό διευθυντή, Lasse Gustavsson, να τονίζει ότι πρόκειται για μια «σοκαριστική κατάσταση που πρέπει να ηχήσει ως σήμα κινδύνου», που χρήζει άμεσης πολιτικής δράσης.

«Θα πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την καταπολέμηση της αλιείας στην ανοιχτή θάλασσα με τράτες βυθού, την προστασία των περιοχών όπου μεγαλώνουν τα ψάρια και τον καθορισμό ετήσιων ορίων αλίευσης, σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις», συνέχισε ο Gustavsson.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union