Κρασί, “αληθινό” μπέργκερ και “πραγματική” μπριζόλα – Οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν το πρώτο μέρος της νέας ΚΑΠ

[ypaithros.gr]

Η επέκταση των αδειών φύτευσης αμπέλου, οι πληροφορίες για τις διατροφικές πληροφορίες για τις ετικέτες των οίνων και μια διάταξη που απαγόρευσε τη χρήση όρων όπως το μπιφτέκι για τα προϊόντα – veggie και vegan, συγκαταλέγονταν στις κυριότερες χορτοφαγικά προτάσεις που υποβλήθηκαν απευθείας από την τρέχουσα επιτροπή AGRI στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη Δευτέρα (1 Απριλίου), οι νομοθέτες της ΕΕ στην Επιτροπή Γεωργίας ψήφισαν με 29 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 1 αποχή υπέρ των νέων κανόνων της ΕΕ για την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ), την πρώτη από τις τρεις νομοθετικές πράξεις που συνιστούν την μετά-το-2020 Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ωστόσο, το εγκεκριμένο κείμενο δεν θα φτάσει στο στάδιο της ολομέλειας κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο, επομένως εναπόκειται στη Διάσκεψη των Προέδρων του επόμενου Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές του Μαΐου, να αποφασίσει εάν θα διαβιβάσει το σχέδιο έκθεσης απευθείας στο στην Ολομέλεια ή να ζητήσει από την επόμενη επιτροπή AGRI να ξεκινήσει από την αρχή.

Ερωτηθείς από την EURACTIV.com μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής του κανονισμού για την ΚΟΑ, Eric Andrieu, προέτρεψε μελλοντικούς βουλευτές του ΕΚ να επιστρέψουν στην έκθεση αυτή.

«Συνεχίστε με αυτό, είναι επείγον», δήλωσε ο γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής, προσθέτοντας ότι η έκθεση θέτει το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο για τη μελλοντική γεωργία στην Ευρώπη και υπάρχει ανάγκη να ακολουθηθεί αυτή η πορεία.

Ο κ. Andrieu, ο οποίος ερωτήθηκε από την Euractiv τις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η έκθεση δεν θα εξεταστεί από το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει σαφής και επείγουσα ανάγκη ρύθμισης των γεωργικών αγορών της ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Εν πάση περιπτώσει, αυτή η απόφαση να αναβληθούν οι τελικές αποφάσεις της ολομέλειας για τις εκθέσεις της ΚΓΠ στο επόμενο Κοινοβούλιο είναι άλλη μια ένδειξη ότι η συνολική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αμφιλεγόμενη”, ανέφερε.

Μπριζόλα…

Η συμβιβαστική τροπολογία αριθ. 41, που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, προσέλκυσε εκτεταμένη κριτική από τις ενώσεις των δικαιωμάτων των ζώων και τους προμηθευτές λαχανικών, καθώς επιφυλάσσει όρους και ονόματα που σχετίζονται με το κρέας “αποκλειστικά για βρώσιμα μέρη των ζώων”.

Τα προϊόντα Veggie ή vegan δεν μπορούν πλέον να πωληθούν με τους όρους μπριζόλα, λουκάνικο, escalope (σνίτσελ, φιλέτο – άγνωστη ακόμη η ελληνική επιλογή λέξης), μπιφτέκι μπέργκερ και χάμπουργκερ, όπως συμβαίνει με φυτικά προϊόντα όπως η σόγια και το tofu, τα οποία δεν μπορούν να επισημανθούν με ονομασίες γαλακτοκομικών προϊόντων ύδτερα από σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου το 2017.

Το δεύτερο μέρος της τροπολογίας εισήγαγε στο δίκαιο της ΕΕ την αρχή που καθόρισε το Δικαστήριο το 2017, καθώς εξασφαλίζει ότι μόνο τα προϊόντα με “πραγματικό” γάλα στο εσωτερικό μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο χρησιμοποιώντας τον όρο γάλα, βούτυρο και γιαούρτι.

Ο Andrieu δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία ότι ο νέος ορισμός ονόματος δεν ήταν αποτέλεσμα λόμπι, αλλά περισσότερο της κοινής λογικής και της στάσης των καταναλωτών.

«Θεωρήσαμε ότι ο όρος μπριζόλα πρέπει να χρησιμοποιείται για την πραγματική μπριζόλα και άλλα ονόματα για νέα φυτικά προϊόντα», είπε.

Ωστόσο, ένας συνασπισμός συλλόγων περιβαλλοντικής προστασίας και καλής μεταχείρισης των ζώων δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σύγχυσης των καταναλωτών, θεωρώντας ότι τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν για τη στήριξη αυστηρότερης ρύθμισης σχετικά με την ονομασία των φυτικών προϊόντων διατροφής είναι ασυμβίβαστα.

Ο συνασπισμός που περιλάμβανε ΜΚΟ, όπως η Greenpeace, η Birdlife και η Eurogroup For Animals, ζήτησαν από τους ευρωβουλευτές, πριν από την ψηφοφορία, να απορρίψουν την τροπολογία καθώς αντιτίθεται στις επιλογές των καταναλωτών για πιο βιώσιμα τρόφιμα.

Η εταιρεία τροφίμων Nestlé φαίνεται να έχει βάλει ένα χεράκι σε αυτό το αίτημα, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός νέου εργοστασίου 100% φυτικών burgers την επόμενη ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη ψηφοφορία, κάτι που είναι η μεγαλύτερη κίνηση της μέχρι στιγμής στην αγορά προϊόντων χωρίς κρέας.

… και κρασί

Οι νομοθέτες πρότειναν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με το κρασί που δοκιμάζουν. Ειδικότερα, οι ετικέτες οίνου πρέπει να παρουσιάζουν διατροφικές δηλώσεις ή τουλάχιστον την ενεργειακή αξία του προϊόντος και τον κατάλογο των συστατικών.

Οι ευρωβουλευτές της Agri πρότειναν επίσης να παραταθεί το ισχύον σύστημα αδειοδότησης για τη φύτευση αμπέλου μέχρι τα τέλη του 2050 και να αναθεωρηθεί η λειτουργία του ανά δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2023. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2016 και υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030.

Το είδος Vitis labrusca, ένα είδος αμερικάνικης ποικιλίας σταφυλιών, δεν θα συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή αμπελουργική παραγωγή αλλά θα μπορούσε να αναφυτευθεί στους υπάρχοντες ιστορικούς αμπελώνες, αρκεί οι φυτευμένες επιφάνειες να μην αυξάνονται. Η απαγόρευση των αμερικανικών σταφυλιών θα περιλαμβάνει έξι ποικιλίες: Noah, Othello, Isabell, Jacquez, Clinton και Herbemont.