Κοζάνη: Αντιδράσεις αγροτών για την απαγόρευση των βραχείων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων

[Shutterstock]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στον ευρωπαϊκό Νότο.

Την απαγόρευση του πανελλαδικού κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», το οποίο είχε δημιουργήσει άμεση σύνδεση μεταξύ αγροτών και καταναλωτών, αποφάσισε ο δήμαρχος της Κοζάνης.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η αγορά των αγροτών που έχει τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία πέντε χρόνια, παραβίαζε την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων έγιναν δημοφιλείς στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση, η οποία ανάγκασε τους μικροκαλλιεργητές και τους καταναλωτές να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής τροφίμων σε προσιτές τιμές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν διάφορες μορφές βραχείων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων (SFSC). Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι οι SFSC δεν αποσκοπούν μόνο στην πώληση τοπικών προϊόντων οικονομικά προσιτών, αλλά έχουν εξίσου θετικό αντίκτυπο στην αγροτική κοινωνία, το περιβάλλον και τον αγροτουρισμό.

Όπως μεταδίδει το e-ptolemeos.gr, ο δήμαρχος αποφάσισε να σταματήσει το κίνημα «Χωρίς Διαμεσολαβητές», μια κίνηση που εξέπληξε την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης είναι γνωστός περιβαλλοντολόγος που επαινέθηκε για τις προοδευτικές του πολιτικές.

Είναι ένας από τους λίγους δημάρχους σε ολόκληρη τη χώρα που εφήρμοσε την πολυσυζητημένη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Επίσης, υποδέχτηκε τους Σύρους πρόσφυγες στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης.

Ωστόσο, ο γεωργικός συνεταιρισμός «Αλιάκμονας» εξαπέλυσε δριμεία κριτική τόσο απέναντι στον δήμαρχο, όσο και στην αντιδήμαρχο, Χρυσά Αθανασιάδου, με την κατηγορία ότι υποκύπτουν στις πιέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή και την αγορά.

«Είναι ντροπή. Ο δήμαρχος στερεί από τους παραγωγούς σημαντικό εισόδημα και τους καταναλωτές από προσιτά και υψηλής ποιότητας προϊόντα», δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Αρνίδης.

Πηγές των δημοτικών αρχών εξήγησαν ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παραγωγοί θα πρέπει να ζητήσουν άδεια εκμετάλλευσης και να ακολουθήσουν μια ειδική διαδικασία έγκρισης.

«Οι παραγωγοί δεν έκαναν τίποτα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη λειτουργία μιας ανεξέλεγκτης αγοράς», ανέφεραν οι πηγές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παραγωγοί θα πρέπει να δημιουργήσουν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και ταυτόχρονα να αποδείξουν μέσω ετήσιας έκθεσης ότι οι δραστηριότητές τους βασίζονται στην αλληλεγγύη προς όσους έχουν ανάγκη.

«Η επιλογή της συνειδητής μη συμμόρφωσης με το νόμο δεν είναι και δεν θα γίνει αποδεκτή», ανέφεραν οι τοπικές αρχές σε δήλωση.

Οι αγρότες στην Κοζάνη τονίζουν ότι παρά το νομοθετικό χάσμα, οι γεωργικές αγορές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λειτουργούν ήδη χωρίς κανένα πρόβλημα και δεν καταλαβαίνουν, γιατί η απαγόρευση θα πρέπει να ισχύει μόνο για αυτούς.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, ο κ. Αρνίδης δήλωσε ότι πίσω από την απαγόρευση βρίσκονται τα εμπορικά συμφέροντα και τα σούπερ μάρκετ. Η αγορά των αγροτών λαμβάνει χώρα μία φορά το μήνα και η ανατροφοδότηση από τους τοπικούς καταναλωτές ήταν πολύ θετική μέχρι σήμερα.

Εντούτοις, η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο ύψους 200 ευρώ σε κάθε παραγωγό, ανέφερε ο κ. Αρνίδης. Από την πλευρά τους, οι τοπικές αρχές αρνούνται ότι έστειλαν την αστυνομία στην αγορά.

Στο μεταξύ, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα σχετικό νόμο για τον αγροτουρισμό, που αποτελεί μια από τις παραμέτρους των βραχείων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, ειδικά για προϊόντα υψηλής ποιότητας της Νότιας Ευρώπης.

«Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς διαφορετικών τόπων και μορφή του τουρισμού», αναφέρει ο νόμος, καθιστώντας σαφές ότι μία από τις κύριες δραστηριότητες για την προώθηση του αγροτουρισμού είναι η αγορά αγροτικών προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος το κίνημα ήταν αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία. Πράγματι, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υποβάλει νομοθετική πρόταση σχετικά με βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, ο συγκεκριμένος νόμος δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τη Βουλή.