Κομισιόν: Πράσινο φως για τις γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα από την Ελλάδα και τη Γαλλία

[Wikimedia commons]

Την έγκρισή της σε τρεις αιτήσεις που αφορούν τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα από τη Γαλλία και την Ελλάδα έδωσε η Κομισιόν, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διασφαλίσει την ποιότητα και την ονομασία προέλευσης των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συμφώνησε να προσθέσει τρία νέα προϊόντα στο καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

8 κράτη μέλη κατά της Κίνας για παραποίηση ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων

Οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προβούν σε νομικές ενέργειες κατά της Κίνας για 25 πλαστά εμπορικά σήματα της κινεζικής αγοράς που παραπλανούν τους καταναλωτές αναφορικά με προϊόντα της ΕΕ που προστατεύονται με γεωγραφική ένδειξη.

Σύμφωνα με έγγραφο του …

Η Γαλλία απέκτησε δύο ετικέτες –έχοντας συνολικά 244-, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Τα προϊόντα με ΠΟΠ είναι το «μαύρο ζαμπόν Bigorre» και το κρέας από τον χοίρο Gascon.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρόσθεσε μια ακόμη ετικέτα (συνολικά διαθέτει 105) για την προστασία ονομασίας προέλευσης του «Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης».

Η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ

 

Το infographic αποτελέι μέρος του special report Η προστιθέμενη αξία των ευρωπαϊκών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας .

Αποποίηση ευθυνών: Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δημοσίευση αυτή αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις του δημιουργού και η Επιτροπή δεν μπορεί …

Η ΕΕ έχει καθιερώσει διμερείς συμφωνίες για την αναγνώριση προϊόντων σε αγορές εκτός των συνόρων της, ωστόσο αρκετά συχνά οι εμπορικοί εταίροι δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, που ζητούν την προστασία ονομασίας προέλευσης για το κρασί, τα τυριά και το λάδι, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα περιστατικά απάτης στον τομέα των τροφίμων. Σύμφωνα με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO), το 2014 παραποιήθηκε το 9% όλων των προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις στην αγορά της ΕΕ.

Τα ευρωπαϊκά συστήματα διασφάλισης ποιότητας διευκολύνουν την είσοδο σε νέες αγορές

 

Το άρθρο αποτελεί μέρος του special report Η προστιθέμενη αξία των ευρωπαϊκών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας .

Η προώθηση των γεωγραφικών ενδείξεων (GI) έχει καταστήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο ελκυστικά σε νέες αναδυόμενες αγορές οι οποίες αναζητούν ποιοτικά τρόφιμα. Ωστόσο, η Europol προειδοποιεί …

X