Κίνδυνος να χαθούν 1εκ ελαιόδεντρα στην Ιταλία λόγω του Δάκου

Τα κράτη μέλη της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ιταλία με τα ελαιόδεντρα και τον Δάκο, θέτοντας σε κίνδυνο 1 εκ δέντρα σύμφωνα με αξιωματούχους.

O Δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελιάς και τρέφεται αποκλειστικά από τον καρπό της. Η εξάπλωσή του στις ελιές στην Ιταλία έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, με ειδικούς να λένε ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κοπούν 1 εκ ελαιόδεντρα.

Εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν μέτρα για να σταματήσει το ξέσπασμα του βακτηριδίου Xylella fastidiosa, αλλά «δεν ελήφθη απόφαση» λόγω έλλειψης συναίνεσης, είπε αξιωματούχος.

Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στην ΕΕ μετά την Ισπανία.

Απαιτούνται διαπραγματεύσεις, προβληματισμός και συζήτηση” πριν καταλήξουμε σε μια κοινή θέση, επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Γαλλία και Ισπανία είναι υπέρ της σκληρής γραμμής, φοβούμενες για τους δικούς τους ελαιώνες, καθώς και για τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή, τα οποία μπορούν επίσης να μολυνθούν από βακτήρια μεταδιδόμενα από έντομα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αλλά η Ιταλία είναι λιγότερο πρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα, καθώς οι καλλιεργητές αυξάνουν την αντίστασή τους στην καταστροφή των αιωνόβιων ελαιώνων.

«Η Ιταλία από μόνη της δεν μπορεί να εμποδίσει την σκληρή γραμμή», καθώς η ψηφοφορία είναι με πλειοψηφία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ιταλία έχει κηρύξει μια περιοχή 593.000 στρεμμάτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νότια της Πούλια που έχει πληγεί από την ασθένεια του Δάκου, η οποία μαραίνει τα δέντρα και για την οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία θεραπεία.

Μια νέα συνάντηση της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία [Yellow.cat/Flickr]