Κανονισμός για τα λιπάσματα: οι Γερμανοί αγρότες πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Γερμανοί υπουργοί Γεωργίας και Περιβάλλοντος συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (28 Αυγούστου) προκειμένου να συζητήσουν τον εθνικό κανονισμό για τα λιπάσματα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν αναφέρει ότι, αν και η Γερμανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, πρέπει να επιταχύνει σοβαρά τις προσπάθειές της και να εργαστεί για την ακρίβεια του τελικού κειμένου, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Η υπουργός περιβάλλοντος Svenja Schulze του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και η υπουργός Γεωργίας Julia Klöckner της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) βρέθηκαν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την Τετάρτη για να συζητήσουν τον κανονισμό της Γερμανίας για τα λιπάσματα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Karmenu Vella.

Στα τέλη Ιουλίου, η ΕΕ έδωσε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση δύο μήνες προκειμένου να λάβει μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης από νιτρικά άλατα στα υπόγεια ύδατα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υπόκεινται σε μια οδηγία για τα νιτρικά άλατα, την οποία κάθε χώρα πρέπει να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η Γερμανία δεν έκανε αρκετά για να μειώσει τα πλεονάσματα των επιπέδων νιτρικών αλάτων στα υπόγεια ύδατα.

Κινητοποίηση Copa – Cogeca για να μπλοκάρουν την απαγόρευση της γλυφοσάτης στην Αυστρία

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στον αυστριακό πρωτογενή τομέα, μετά τις πιέσεις από τις Copa & Cogeca να μην εγκρίνει η Κομισιόν την απαγόρευση της γλυφοσάτης που ενέκρινε η αυστριακή κυβέρνηση.

Μια επιτυχημένη συζήτηση

Σύμφωνα με τις Schulze και Klöckner, οι συζητήσεις στο κτίριο του Berlaymont στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Η συζήτηση ήταν «πολύ εποικοδομητική», αλλά και «εντατική».

Και οι δυό τους, στη συνομιλία τους με τον αρμόδιο Επίτροπο για το περιβάλλον, έδωσαν έμφαση στο ρόλο των ομοσπονδιακών κρατών (ή Länder), καθώς αυτά είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της εφαρμογής των λιπασμάτων.

Σύμφωνα με την Klöckner, ο Vela ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τη θέση των ομόσπονδων κρατιδίων στη Γερμανία. Διευκρίνισε ότι τα υπουργεία έπρεπε να εργάζονται ταχύτερα και πιο στενά με τα ομόσπονδα κράτη, σύμφωνα με την Schulze.

«Θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα», προειδοποίησε η Klöckner. Ως παράδειγμα, ανέφερε την επέκταση των λιπασμάτων για τα υδάτινα σώματα, αλλά σημείωσε ότι οι νέοι κανόνες θα σήμαιναν ότι «οι αγρότες θα έπρεπε να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες».

Οι βιοκαλλιεργητές αντιτίθενται στο ξεχωριστό πλαίσιο για τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών

Οποιαδήποτε απόπειρα να εξαιρεθούν οι λεγόμενες νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών από τη νομοθεσία για τους ΓΤΟ θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στους καταναλωτές, τους αγρότες και τους μεταποιητές, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κίνημα βιοκαλλιεργητών (IFOAM).