Και εγένετο… Φάβα Αμοργού!

[ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ]

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση αποστέλλεται ο φάκελος για κατοχύρωση της «Φάβας Αμοργού» ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Την σχετική απόφαση υπέγραψαν χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, όπως αναφέρει δελτίο τύπου του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «το προϊόν έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη τόσο στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και η αναγνώρισή του ως ΠΓΕ θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς».

Προσθέτει ότι “η γεωγραφική περιοχή καλλιέργειάς της είναι το νησί της Αμοργού που ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου”. Και αιτιολογεί, κατά βάση, την απόφαση με το επιχείρημα ότι “η μέθοδος καλλιέργειας της “Φάβας Αμοργού” και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί επηρεάζουν το μέγεθος των καρπών και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά”.

Η υπουργική απόφαση δεν αποτελεί δεσμευτικό όρο για την ανακήρυξη καθώς εξετάζεται από τις υπηρεσίες της Κομισιόν ο πλήρης φάκελος και η ικανοποίηση των όρων της νομοθεσίας. Ωστόσο το ΥΠΑΑΤ έχει καταφέρει σε τοπικά προϊόντα – ακόμη και μη ιδιαίτερα γνωστά – να πετύχει την ένδειξη ΠΓΕ.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union