Ισπανία: Η ποιότητα των τροφίμων κλειδί για την ανταγωνιστηκότητα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά

oranges_spain_agriculture_CREDITAnna-Michal_Flickr-800x450 [Anna & Michal/Flickr]

 

Το άρθρο αποτελεί μέρους του special report Η προστιθέμενη αξία των ευρωπαϊκών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας .

Η Ισπανία έχει μια δυνατή παρουσία στο γεωργικό τομέα με τα διατροφικά της προϊόντα να αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Και αν υπάρχει ένα πράγμα που κάνει τους Ισπανούς αγρότες ανταγωνιστικούς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, είναι η ποιότητα των προϊόντων τους, όπως αναφέρει η EFEAgro, συνεργάτης της EURACTIV.

Οι ένα εκατομμύριο φάρμες της Ισπανίας καλύπτουν 30 εκατομμύρια εκτάρια γης, λαμβάνουν €4,5 δισ. από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), παράγουν 11% του εθνικού ΑΕΠ και αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των εξαγωγών της χώρας, αντιστοιχώντας περίπου σε €48 δισ.

Η Ισπανίδα Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος Isabel García Tejerina είχε χαρακτήρισει την Ισπανία ως «τον αμπελώνα, το ελαιοτριβείο και τον οπωρώνα του κόσμου», λόγω της ποιότητας των προϊόντων και της εξαγωγικής της δύναμης.

Η θέση αυτή κερδήθηκε χάρη στις προσπάθειες των αγροτών, του γεωργικού τομέα και των διανομέων τροφίμων, με την υποστήριξη των τοπικών και της εθνικών αρχών.

Η ποιότητα είναι το κλειδί

«Η ποιότητα είναι απαραίτητη στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε στην EFEAgro ο Carlos Cabanas, Γενικός Γραμματέας Γεωργίας και Τροφίμων του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος. «Προτεραιότητά μας είναι η ανιχνευσιμότητα, οι έλεγχοι και η καταπολέμηση της απάτης, καθώς και η προσαρμογή των ποιοτικών μας προτύπων στις νέες τεχνολογίες: τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε ελέγξει  περισσότερα από 500 προϊόντα».

Ο Cabanas υπογράμμισε τη σημασία της προσπάθειας «για την προώθηση αυτής της διαφοροποίησης που επιτρέπει στα ισπανικά καιευρωπαϊκά προϊόντα να ανταγωνιστούν υπό καλύτερες συνθήκες τις διεθνείς αγορές». Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέκαθεν υποστήριζε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής με επίκεντρο την ποιότητα «μέσα από πρότυπα που μας παρέχουν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας τροφίμων».

Η Ισπανία έχει επίσης εγκρίνει νόμο για τη βελτίωση της λειτουργίας της διατροφικής αλυσίδας, ο οποίος περιλαμβάνει εργαλεία παρακολούθησης και έλεγχου της ποιότητας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Phil Hogan ανακοίνωσε πρόσφατα  πρωτοβουλία για την εισαγωγή ελάχιστων προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, «πρώτα θα διεξαχθεί η δημόσια διαβούλευση και εάν η δράση θεωρηθεί κατάλληλη,  θα παρουσιαστεί αξιολόγηση των επιπτώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους».

Η Ισπανική Ομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (FIAB) επέμεινε στην «ισχυρή δέσμευση για ποιότητα» του κλάδου και επεσήμανε τη χρήση καινοτόμων λύσεων, όπως η ψηφιακή πλατφόρμα «Food For Life Spain», για να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή και υψίστης ποιότητας.

Ο ρόλος των διανομέων

Ο πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Αλυσίδων Σουπερμάρκετ (ACES) Aurelio Del Pino δήλωσε στην EFEAgro ότι οι διανομείς «συμμετέχουν με δύο τρόπους» στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων: «Πώς θέλουμε να είναι το προϊόν και ποιες πρόσθετες ιδιότητες θέλουμε να έχει. Με τα δικά μας εμπορικά σήματα, αυτό αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, με αυστηρότερους ελέγχους, καθώς τα προϊόντα αυτά φέρουν το όνομά μας».

Η ένωση έχει συμφωνία συνεργασίας με την Origen España, μια κεντρική οργάνωση που καλύπτει τις περισσότερες από τις γεωγραφικές ενδείξεις της Ισπανίας και η οποία διεξάγει «πρόσθετους ελέγχους». Σύμφωνα με τον Del Pino, τα φρέσκα προϊόντα περνούν πάντα από διεξωδική διαδικασία ελέγχου ποιότητας, τόσο στις αποθήκες διανομής όσο και στα καταστήματα.

Ακόμα, ο πρόεδρος της ACES υπερασπίστηκε «την ικανότητα» των διανομέων να «υπαγορεύουν» τα πρότυπα ποιότητας, υποστηρίζοντας ότι είχε σημαντική επίδραση στον κλάδο.

Από την πλευρά του, ο Ignacio García Magarzo, Γενικός Διευθυντής της Ισπανικής Ένωσης Διανομέων, των Υπηρεσιών Αυτοεξυπηρέτησης και των Σουπερμάρκετ (Asedas), έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα των κανονισμών της ΕΕ οι οποίοι απαγορεύουν και επιβάλλουν κυρώσεις σε ορισμένες πρακτικές «επειδή δεν επιφέρουν προστιθέμενη αξία και παράγουν κόστος που επηρεάζει δυσμενώς τον καταναλωτή».

Τόνισε ότι η Asedas υποστηρίζει αυτούς τους κανονισμούς που «προσπαθούν να φέρουν  διαφάνεια και σταθερότητα στις εμπορικές σχέσεις», προσθέτοντας ωστόσο: «Παράλληλα, έχουμε προειδοποιήσει ότι πρέπει να αποφεύγονται οι περιττές δαπάνες που προκύπτουν από διοικητικές παρεμβάσεις. Η εμπειρία των τελευταίων ετών μας ωθεί να σκεφτούμε ότι η αυτορρύθμιση, αν ληφθεί σοβαρά υπόψη, παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για την αλλαγή των επιχειρηματικών σχέσεων σε όλους τους τομείς».

Επιπλέον επέμεινε ότι «οι αγρότες πρέπει να υιοθετήσουν διαρθρωτικά μέτρα για να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να αποκτήσουν επιρροή και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στην αγορά».

Μια αγορά που χαρακτηρίζεται από παγκοσμιοποίηση και από διαφορετικά μοντέλα παραγωγής, στα οποία η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να επιβιώσουν μόνον εάν φέρουν το σήμα  της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας.

X