ΗΠΑ: Χιλιάδες ωφελούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τις παροχές των κουπονιών σίτισης

[ert]

Άμεση ήταν η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της «ΥΧ» αναφορικά με το παιχνίδι εντυπώσεων στο οποίο επιδίδεται η διοίκηση Τραμπ γύρω από το νέο αγροτικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ.

Έχοντας αναγκαστεί να αποσύρει τα αυστηρότερα κριτήρια επιλεξιμότητας που προωθούσε στο νέο σχέδιο νόμου για τους ωφελούμενους των κουπονιών σίτισης, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε την οδό των ελιγμών μέσω του υπουργείου Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ έβαζε την υπογραφή του στο αγροτικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ, το USDA εξέδιδε έναν προτεινόμενο κανονισμό με στόχο τον περιορισμό της ικανότητας των Πολιτειών να εξασφαλίζουν την εξαίρεση ορισμένων ατόμων από τις υφιστάμενες απαιτήσεις εργασίας του Προγράμματος Βοήθειας Συμπληρωματικής Διατροφής (SNAP).

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, οι ενήλικες που δεν έχουν επωμιστεί τη φροντίδα κάποιου εξαρτώμενου μέλους δεν μπορούν να λαμβάνουν τις παροχές του SNAP για περισσότερο από τρεις μήνες ανά τριετία, εκτός εάν εργάζονται ή είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης για 80 ώρες τον μήνα.

Ωστόσο, οι πολιτείες μπορούν να απαλλάσσουν ορισμένα άτομα από αυτή την προθεσμία, όταν τα τοπικά ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά ή εάν δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας. Εφόσον ο προτεινόμενος κανονισμός του USDA τεθεί σε εφαρμογή, ένας μεγάλος αριθμός ωφελούμενων θα κληθεί να αποδείξει ότι εργάζεται, ειδάλλως θα σταματήσει να λαμβάνει τη βοήθεια των κουπονιών σίτισης.

Η συγκυρία της πρωτοβουλίας του USDA σκιαγραφεί εμμέσως πλην σαφώς την προσπάθεια της διοίκησης Τραμπ να καθησυχάσει τους Ρεπουμπλικανούς υπέρμαχους της επιβολής περισσότερων απαιτήσεων εργασίας για τους δικαιούχους των κουπονιών σίτισης. Ο απώτερος σκοπός των κινήσεων αυτών δεν είναι άλλος από τη μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος SNAP.

Μία από τις κοινωνικές ομάδες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τον νέο κανόνα είναι οι αρτιμελείς άτεκνοι ενήλικες. Όπως εκτιμά η αρμόδια υπηρεσία του USDA, μια τέτοια αλλαγή θα σημάνει καθοριστικές αλλαγές στη ζωή 775.000 ατόμων έως το 2020, ενώ προβλέπεται να εξοικονομήσει στην αμερικανική κυβέρνηση 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας.

X