Η ξηρασία μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια στους Δανούς αγρότες

[ypaithros.gr]

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον αγροτικό κλάδο της Δανίας έχει αναχθεί το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα, που επικρατεί στη χώρα.

Όπως αναφέρουν δανεζικά μέσα, η ξηρασία θα μπορούσε να κοστίσει στους αγρότες δισεκατομμύρια, καθώς την τελευταία φορά που οι βροχοπτώσεις στη Δανία ήταν τόσο μειωμένες (σ.σ. το 1992), η γεωργική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 23%.

«Φέτος, είχαμε τον πιο ζεστό Μάιο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή θερμοκρασιών από τη Δανεζική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μάλιστα, σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 1992, τώρα έχουμε έλλειμμα νερού που είναι περίπου 50% μεγαλύτερο σε σχέση με τότε», δήλωσε ο Troels Toft, εκπροσωπώντας το δανεζικό δίκτυο αγροδιατροφικής έρευνας και συμβουλευτικών υπηρεσιών SEGES.

Ο Toft υποστήριξε, επίσης, ότι, επειδή η ξηρασία λαμβάνει χώρα τόσο πρόωρα αυτό το καλοκαίρι, η έλλειψη νερού για καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και το κραμβέλαιο, θα οδηγήσει σε μικρότερο μέγεθος κόκκων.

Εφόσον η ξηρασία οδηγήσει στην ίδια μείωση αποδόσεων που παρατηρήθηκε το 1992, οι αγρότες πιθανότατα θα χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με πολλούς από αυτούς να έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πτώχευσης.

X