Η Σλοβακία θεωρεί ότι οι κανονισμοί της Επιτροπής ευθύνονται για την ελλιπή χρηματοδότηση της βιομηχανίας τροφίμων

Το Επιμελητήριο Επιχειρήσεων Τροφίμων της Σλοβακίας επισήμανε ότι η Σλοβακία είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση. [Shutterstock / SARATSTOCK]

Η Σλοβακία σχεδιάζει να επενδύσει ένα ιστορικά μικρό ποσό από τα χρήματα της ΚΑΠ 2023-2027 στη βιομηχανία τροφίμων της, η οποία είναι σοβαρά υποανάπτυκτη σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ. Το υπουργείο Γεωργίας κατηγορεί για την έλλειψη χρηματοδότησης τους κανόνες της Επιτροπής, οι οποίοι αναγκάζουν τη χώρα να δώσει προτεραιότητα στην πράσινη μετάβαση.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Σλοβακίας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027. Από τα 4,3 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να αφιερώσει μόνο 75 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της βιομηχανίας τροφίμων της. Για λόγους σύγκρισης, οι εταιρείες μεταποίησης τροφίμων της χώρας έλαβαν 217 εκατ. ευρώ για τα έτη 2014-2020.

Το Επιμελητήριο Επιχειρήσεων Τροφίμων της Σλοβακίας διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή. Επισήμανε ότι η Σλοβακία είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση.

Το υπουργείο γεωργίας απάντησε, λέγοντας ότι η μειωμένη χρηματοδότηση αντιστοιχεί στην αλλαγή των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θέλει να δει περισσότερα κονδύλια της ΕΕ να δαπανώνται για να γίνει η γεωργία πιο πράσινη και να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι είμαστε τώρα σε θέση να επικεντρωθούμε στο να κάνουμε τη διαδικασία πιο οικολογική. Δυστυχώς, η πραγματικότητα στη Σλοβακία είναι ότι τα χρήματα που επενδύθηκαν στη βιομηχανία τροφίμων δεν δαπανήθηκαν αποτελεσματικά ή εξαφανίστηκαν σε συστήματα διαφθοράς», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα δεν μπορεί «να βασίζεται για πάντα στα κονδύλια της ΕΕ» και ότι σχεδιάζει να στηρίξει τη βιομηχανία με ένα πρόγραμμα δανείων με κρατική εγγύηση αντί αυτού.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union