Οι πόλεις αναλαμβάνουν ρόλο στα βιώσιμα διατροφικά συστήματα

Ο Δήμαρχος του Μιλάνου. [Bruno Cordioli/Flickr]

Οι πόλεις πρέπει να βελτιώσουν την διατροφική τους κουλτούρα καθώς και τα συστήματα διατροφής τους, προκειμένου να προσαρμοστεούν στις σύγχρονες ανάγκες του πλανήτη, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουλιάνο Πισάπια, είπε στην EurActiv.com.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ το 2014, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (54%) έμενε σε αστικές περιοχές, ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 66% έως το 2050. Εκτιμάται ότι το 2050, περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν σε αστικά κέντρα.

Αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (ζέστη, έντονες βροχοπτώσεις, κλπ), η επισιτιστική ασφάλεια και η φτώχεια, οι πόλεις έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο.

Οι υπουργοί της ΕΕ που συναντήθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα χθες (30 Μαΐου) ενέκριναν το Σύμφωνο του Άμστερνταμ, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την ΕΕ.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου του Μιλάνου στις 15 Οκτωβρίου του 2015, ο ίδιος και οι ομόλογοί του από περισσότερες από 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Σύμφωνο του Μιλάνου για την Πολιτική Τροφίμων σε Αστικές περιοχές, το πρώτο διεθνές πρωτόκολλο, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.

Ο ρόλος “κλειδί” των πόλεων

Πέρυσι, ο ΟΗΕ υιοθέτησε την ατζέντα για την περίοδο μετά το 2015, καθορίζοντας 17 Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων μέχρι το 2030.

Ο 11ος στόχος είναι για τις πόλεις, και συγκεκριμένα να γίνουν «ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες”. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στις αστικές περιοχές, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, δίνει στις πόλεις έναν σημαντικό, αλλά σύνθετο ρόλο.

Η παγκόσμια γεωργία κρατά το κλειδί της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Η γεωργία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών του πλανήτη – είτε πρόκειται για την παραγωγή τροφίμων, την υγεία ή την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά ο μετασχηματισμός των κυρίαρχων γεωργικών μοντέλων συνιστά τεράστια πρόκληση.

Πέρυσι τα Ηνωμένα Έθνη …

Η διαχείριση των αποβλήτων, το δικαίωμα σε μια υγιεινή διατροφή, η επισιτιστική ασφάλεια για όλους, και η διανομή τροφίμων, μέσω βιώσιμων συστημάτων με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι μεταξύ των θεμάτων που οι δήμαρχοι έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, το επίπεδο του δήμου πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο πόλεων που έχουν δεσμευτεί για την ανάπτυξη βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και γνώσεων.

Αστικές στρατηγικές τροφίμων

Ο Μιλανέζος δήμαρχος είπε στην EurActiv ότι τα τρόφιμα είναι στο επίκεντρο μερικών από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας, αλλά την ίδια στιγμή, ένα ζωτικό μέρος της λύσης τους.

«Γι ‘αυτό 120 πόλεις από όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει το Σύμφωνο του Μιλάνου, και ενώνουν τις δυνάμεις τους για την οικοδόμηση πιο βιώσιμων συστημάτων αστικών τροφίμων”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η βελτίωση των συστημάτων καλλιέργειας τροφίμων και αστικών περιοχών “θα είναι θεμελιώδης για την επόμενη δεκαετίες”.

«Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας οι αστικές στρατηγικές τροφίμων να καταστούν θέμα προτεραιότητας, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Οκτώβριο, στο Κίτο, θα εγκριθεί η Νέα Αστική Ατζέντα. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε το μέλλον των πόλεων μας, ξεκινώντας από τα τρόφιμα», δήλωσε ο Πισάπια.

«Σήμερα (30 Μαΐου), επίσημα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Αστική Ατζέντα προκειμένου να δημιουργήσει νέους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των πόλεων της ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων, όπως η αστική φτώχεια, η κυκλική οικονομία, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η αειφόρος χρήση της γης», πρόσθεσε.

Οι καλύτερες πρακτικές

Πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν στρατηγικές για τη βελτίωση των συστημάτων τροφίμων.

Η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, έχοντας ως στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την προώθηση της υγιεινής διατροφής, έχει θεσπίσει κανονιστικές διατάξεις για την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, ενισχύοντας έτσι την αγορά από τους τοπικούς παραγωγούς.

Στην ΕΕ, το Παρίσι έχει επικεντρωθεί στην αστική γεωργία θέτοντας έναν φιλόδοξο στόχο για την ανάπτυξη 33 στρεμμάτων που βρίσκονται σε στέγες και τοίχους μέχρι το 2020. Ο στόχος αυτός αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για να καταστεί το Παρίσι μια πιο πράσινη πόλη με τη δημιουργία 100 εκταρίων πράσινων στεγών και τοίχων.

Από την άλλη πλευρά, το Μιλάνο δίνει έμφαση στα απόβλητα τροφίμων.

Η Milano Ristorazione είναι μια δημόσια εταιρεία η οποία κατά 99% ανήκει στο δήμο. Από την ίδρυσή της το 2001, η Ristorazione έχει προετοιμάζει και διανέμει 80.000 γεύματα την ημέρα (πάνω από 17 εκατομμύρια ετησίως) σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία, γηροκομεία και κέντρα φροντίδας αναπήρων.

Έχει επίσης ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το «Io non spreco» («Δεν σπαταλώ”), το οποίο ενθαρρύνει τους μαθητές να παίρνουν σπίτι τους τα περισσεύματα από το μεσημεριανό κολατσιό τους, δίνοντάς τους μια ειδική σακούλα.

Η Milano Ristorazione τρέχει επίσης εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

 

X