Η Ουρουγουάη ξεκινά τις εξαγωγές ιατρικής μαριχουάνας

File photo. Montevideo, Uruguay, 19 July 2017. [Federico Anfitti/EPA/EFE]

Η Ουρουγουάη, η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας για διασκέδαση, έχει τώρα στόχο να γίνει η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που θα την εξάγει για ιατρικούς σκοπούς.

Με αυτό το βήμα, η Ουρουγουάη εντάσσεται στις ομάδες των εξαγωγέων φαρμακευτικής μαριχουάνας, τομέα όπου κυριαρχεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, έχει συγκεντρώσει, από το 2016, περισσότερα από τα δύο τρίτα της αγοράς.

Η Ολλανδία (16,4%) και η Αυστρία (8,7%) είναι οι άλλοι σημαντικοί παράγοντες, μολονότι ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών επενδύει επίσης στην παραγωγή φαρμακευτικής μαριχουάνας, η οποία είναι νόμιμη σε περίπου 30 χώρες παγκοσμίως.

«Η Ουρουγουάη έχει όραμα», δήλωσε ο Jordan Lewis, ένας από τους ιδιοκτήτες της αμερικανικής εταιρείας Fotmer, της μόνης εταιρείας που σήμερα έχει άδεια να εξάγει στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία.

«Η αγορά αναπτύσσεται», και ο Lewis πιστεύει ότι η Ουρουγουάη, χώρα όπου η κάνναβη μπορεί να αγοραστεί στα φαρμακεία, θα μπορούσε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο.

Φέτος, η Fotmer στοχεύει να παράξει έξι τόνους φαρμακευτικής μαριχουάνας, αλλά ο απώτερος στόχος του Lewis είναι να φτάσει τους 400 τόνους ετησίως, σε αντάλλαγμα για επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχει εγκαταστήσει 18 θερμοκήπια στην Ουρουγουάη που καλύπτουν 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

X