Η μαφία απομυζά 25 δις ευρώ από την ιταλική αγροδιατροφή

food_exports.jpg

Αυξανόμενα βαίνουν τα κέρδη που αποκομίζουν διάφορες εγκληματικές οργανώσεις της ιταλικής μαφίας από τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας.

Έκθεση της συνομοσπονδίας ανεξάρτητων καλλιεργητών Coldiretti κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η μαφία έχει διεισδύσει σε όλα τα τμήματα της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, αμαυρώνοντας την εικόνα των ιταλικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής αγροτικής οργάνωσης της Ιταλίας, ο συνολικός κύκλος εργασιών των εγχώριων δικτύων οργανωμένου εγκλήματος στον τομέα της αγροδιατροφής αυξήθηκε κατά 12,4% το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 25,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η αύξηση αυτή φαίνεται ότι δεν επηρεάζεται από τη στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας, ούτε από τις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και κεφαλαίων», τονίζουν οι συντάκτες.

Η Coldiretti ισχυρίζεται ότι οι πιέσεις των συνδικάτων του εγκλήματος έχουν φέρει αρκετούς κλάδους της αγροδιατροφής σε οριακό σημείο.

Οι μαφιόζικες οργανώσεις έχουν την ευχέρεια να καθορίζουν τις τιμές συγκομιδής, να διαχειρίζονται τις μεταφορές και τη διανομή, ή ακόμη και να ελέγχουν ολόκληρες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μεγάλα προβλήματα απορρέουν και από τις παραποιήσεις προϊόντων, οι οποίες όχι μόνο βλάπτουν την εικόνα όσων πωλούνται υπό την ετικέτα «Made in Italy» στο εξωτερικό, αλλά απειλούν και την υγεία των καταναλωτών.

«Οι παραποιήσεις βλάπτουν ανεπανόρθωτα τον ανταγωνισμό και τη νόμιμη ελεύθερη αγορά, καταπνίγουν τους έντιμους επιχειρηματίες και θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων», υποστηρίζουν οι μελετητές της Coldiretti.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας στην Ιταλία, Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ράχο, οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ αιτιολογούν, γιατί οι μαφιόζικες συμμορίες ενδιαφέρονται τόσο για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόκτηση γης σε πολύ χαμηλές τιμές είναι ακόμα μία διαδεδομένη δραστηριότητα μεταξύ των μαφιόζικων οργανώσεων.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, οι ιταλικές αρχές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία EUROPOL εξάρθρωσαν ένα «εξελιγμένο εγκληματικό δίκτυο», υπεύθυνο για την παραχάραξη τόσο των εμπορικών σημάτων όσο και των χαρακτηριστικών ετικετών ενός διάσημου ιταλικού κρασιού.

Ο ερυθρός οίνος χαμηλής ποιότητας, ο οποίος είχε λάβει πλαστό σήμα γεωγραφικής ένδειξης, πωλούνταν κυρίως στο Βέλγιο και στη Γερμανία.

X