Η ΚΑΠ έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με αναφορά

[flickr]

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τιμωρεί τους τοπικούς αγρότες και βλάπτει το περιβάλλον, ενώ συνεχίζει να ευνοεί την προσθήκη φοινικέλαιου στο γάλα σκόνης, τις εξαγωγές μαλακού σίτου σε βάρος των τοπικών προϊόντων, καθώς και την υπερκατανάλωση σόγιας από τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της EURACTIV France.

Η στήριξη της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος των αγροτών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή είναι μια αναφορά μιας έκθεσης, η οποία δημοσιεύτηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό συντονισμού δικτύου SUD, η οποία επισημαίνει τις αντιφάσεις μεταξύ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των αναπτυξιακών στόχων της Ε.Ε. 

 «Υπάρχει λοιπόν μια πραγματική αντίφαση μεταξύ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και του στόχου της συνοχής, που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές, με ανάπτυξη και σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ψηφιστεί στις 20 Φεβρουαρίου, θα πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει αυτή την απαίτηση με τη βία», είπε ο Philippe Jahshan, ο Πρόεδρος του SUD.

Η Ε.Ε θα πρέπει να υιοθετήσει μια νέα εκδοχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027, παρόλο που έχει καθυστερήσει. Ενώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα για την Πράσινη αγροτική βοήθεια, το γενικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παραμένει αμετάβλητο. Εκεί εντοπίζεται και το πρόβλημα.

Όχι και πολύ δίκαιος ανταγωνισμός;

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που εκπόνησε η Διεθνής Αναπτυξιακή μη κερδοσκοπική οργάνωση, GRET, εξ ονόματος της συντονίστριας SUD, συγκεκριμένα εργαλεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ευθύνονται περισσότερο ή και λιγότερο για τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη γεωργία στον νότο. 

Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλλεί το γεγονός ότι οι πληρωμές στους αγρότες γίνονται ανάλογα με την περιοχή και «ανεξάρτητα από τον τύπο παραγωγής», σύμφωνα με τον πρώτο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,

«Η επιλογή να κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, προς τις άμεσες πληρωμές, οι οποίες υπόκεινται σε πολύ λίγες περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις, έχει ενθαρρύνει τη γεωργική παραγωγή, που είναι εντατική όσον αφορά τις εισαγωγές (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, υδάτων άρδευσης), καθώς και υψηλής ενέργειας, συμπυκνωμένες ζωοτροφές (δημητριακά, ενσήρωμα καλαμποκιού)», επεσήμανε η έκθεση. 

Η γεωργική στήριξη που προέρχεται από την Ε.Ε, είναι απαραίτητη για τους ευρωπαίους αγρότες. Στη Γαλλία το 47% του εισοδήματος των αγροτών προέρχεται από την ΚΑΠ, σύμφωνα με τον πρώην ευρωβουλευτή των συντηρητικών Michel Dantin.

Αλλά αυτή η ώθηση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο νότιο ημισφαίριο, όπου οι κρατικές επιδοτήσεις δεν είναι τόσο υψηλές και οι τομείς λιγότερο ανταγωνιστικοί, όπως στην περίπτωση του «σίτου και του γάλακτος σε σκόνη στις αγορές της Δυτικής Αφρικής», σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έκθεση επίσης επικρίνει την κατάργηση των μηχανισμών ρύθμισης των γεωργικών αγορών, όπως οι ποσοστώσεις του γάλακτος. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά έχουν αυξήσει «την ικανότητα της Ε.Ε, να εξάγει γεωργικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές στις αγορές του νότου».

 «Οι εξαγωγές σιταριού ή σκόνης γάλακτος, ορισμένες φορές ακόμα και το αποβουτυρωμένο γάλα καθώς και τα μείγματα φοινικέλαιου, που πωλούνται καταχρηστικά ως γάλα στις αγορές της δυτικής Αφρικής είναι συμπτωματικά. Αυτή πραγματικά η απόρριψη αποσταθεροποιεί τις αγροτικές οικονομίες. Στη δυτική Αφρική, για παράδειγμα, αυτές οι εισαγόμενες σκόνες επιστρέφονται στους μεταποιητές με κόστος έως και 40% μικρότερο από το τοπικό γάλα. Ως εκ τούτου προτιμούν να αγοράζουν αυτές τις σκόνες, αντί να επενδύσουν στην ανάπτυξη των τοπικών δικτύων συλλογής γάλακτος» επεσήμανε ο Laurent Levard της GRET.

Η έκθεση επίσης πρότεινε τη μετατροπή των επιχορηγήσεων ανά εκτάριο «σε επιδοτήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην επίτευξη της γεωργικής οικολογικής μετάβασης στον γεωργικό τομέα», καθώς και στην απενεργοποίηση των μηχανισμών ρύθμισης.

Οι επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην αποψίλωση των δασών

Το ζήτημα του εντατικού μοντέλου κτηνοτροφίας θεωρείται επίσης υπεύθυνο για άλλες καταστροφικές παρενέργειες.

«Είναι εν μέρει υπεύθυνο για την επέκταση του μοντέλου σόγιας στη Νότια Αμερική», υπογράμμισε η έκθεση. Η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη, η Βολιβία και η Ουρουγουάη αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 50,6% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας.

[Επιμέλεια κειμένου στα αγγλικά από τον Zoran Radosavljevic]

X