Η Ιταλία ζητά ονομασία προέλευσης για τα ζυμαρικά και το ρύζι

Η Ιταλία προστατεύει τους αγρότες της [EPA]

Όλες οι συσκευασίες ζυμαρικών και ρυζιού που πωλούνται στην Ιταλία θα πρέπει, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης την Πέμπτη (20 Ιουλίου),να διαθέτουν ετικέτες προέλευσης οι οποίες θα αναφέρουν τον τόπο παραγωγής του προϊόντος. Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια προστασίας των τοπικών αγροτών.

Οι υπουργοί γεωργίας και βιομηχανίας υπέγραψαν διάταγμα για τη νέα πολιτική σήμανσης, λέγοντας ότι θα τρέξει για δύο χρόνια σε πειραματικό στάδιο ενώ επέκριναν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μη εφαρμογή του μέτρου σε ολόκληρη την Ένωση.

“Θέτουμε την Ιταλία στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης όσον αφορά την σήμανση ως ανταγωνιστικό εργαλείο για τον ιταλικό (γεωργικό) τομέα”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

Η Ιταλία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή ρυζιού στην Ευρώπη. Η έκταση που καλλιεργείται φτάνει τα 234.300 εκτάρια, με περισσότερες από 140 ποικιλίες ρυζιού και περίπου 1.500.000 τόνους παραγωγής ετησίως. Υπάρχουν περισσότερες από 4.265 εταιρείες ρυζιού στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο τομέας του ρυζιού περνάει μια κρίση από την στιγμή της εισαγωγής της ευρωπαϊκής εμπορικής πρωτοβουλίας “Όλα εκτός από όπλα”. Η συγκεκριμένη συμφωνία επιτρέπει τις εισαγωγές στην ΕΕ από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ατελώς και χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μαζική αύξηση της εισαγωγής ρυζιού από το Βιετνάμ και την Καμπότζη, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των τιμών ορισμένων ποικιλιών ρυζιού και κατά συνέπεια τη μείωση – το 2014 – της καλλιέργειας ορισμένων ειδών, για την καλλιέργεια των οποίων χρησιμοποιούνται πάνω από 12.000 Εκτάρια.

Καλύτερη επισήμανση

Στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν τις εισαγωγές, οι παραγωγοί ζητούν καλύτερη επισήμανση των τροφίμων που περιέχουν ρύζι, ώστε να δείξουν στους καταναλωτές την πραγματική προέλευση της πρώτης ύλης. Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι οι καταναλωτές θα προτιμήσουν τα προϊόντα με ιταλικό ρύζι αντί του εισαγόμενου.

Το διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρει επίσης ότι οι συσκευασίες των ζυμαρικών πρέπει να αποκαλύπτουν πού καλλιεργείται το σιτάρι και αλέθεται σε σιμιγδάλι. Οι συσκευασίες ρυζιού οφείλουν να δηλώνουν την τοποθεσία καλλιέργειας, επεξεργασίας και συσκευασίας του προϊόντος.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα δήλωσε ότι οι περισσότεροι Ιταλοί καταναλωτές επιθυμούν να γνωρίζουν από πού έρχονται τα τρόφιμά τους, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η προώθηση των Ιταλών αγροτών.

“Θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία του ‘Made in Italy’ και την ποιότητα της παραγωγής μας προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι στις διεθνείς αγορές”, συμπλήρωσε ο Καλέντα.

Ο Καναδάς εκφράζει τις ανησυχίες του

Η καναδική κυβέρνηση ζητά διευκρινίσεις από τη Ρώμη και αξιολογεί τις εμπορικές υποχρεώσεις της Ιταλίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Γεωργίας Λόρενς Μακόλεϊ. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κίνηση της Ιταλίας έχει επηρεάσει για την ώρα το εμπόριο, είπε.

Ο Καμ Νταλ, πρόεδρος της Cereals Canada, μέλη της οποίας είναι οι Cargill Inc και Richardson International, δήλωσε ότι αναμένει τις ειδικές επισημάνσεις της Ιταλίας να τεθούν σε ισχύ κατά τις αρχές του επόμενου έτους.

“Αυτό θα βλάψει αδιαμφισβήτητα τις εξαγωγές μας”, είπε.

Η Ιταλία, είναι μέχρι στιγμής η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά καναδικών εξαγωγών σκληρού σίτου καθώς τον Μάιο εισήγαγε 676.000 τόνους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης σημαντικός παραγωγός σκληρού σίτου.

Η ΕΕ και ο Καναδάς έχουν υπογράψει μια Συνολική και Οικονομική Εμπορική Συμφωνία (CETA), η οποία θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου.