Η Γερμανία πιέζει την ΕΕ να αναστείλει τους κανόνες αμειψισποράς

Ο Οζντεμίρ ζήτησε να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες για την αμειψισπορά, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν από το 2023, ένα χρόνο αργότερα. [SHUTTERSTOCK]

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει την έκδοση ενός νέου κανονισμού για την αμειψισπορά, ώστε οι αγρότες να μπορούν να καλλιεργούν περισσότερο σιτάρι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Οζντεμίρ ζήτησε να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες για την αμειψισπορά, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν από το 2023, ένα χρόνο αργότερα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργούν την ίδια κύρια καλλιέργεια στην ίδια καλλιεργήσιμη γη για δύο συνεχόμενα έτη. Για παράδειγμα, αν σε ένα χωράφι καλλιεργήθηκε χειμερινό σιτάρι το ένα έτος, το επόμενο έτος θα πρέπει να καλλιεργηθεί αραβόσιτος, ελαιοκράμβη ή παρόμοιες καλλιέργειες.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αποτελούν ανησυχία για όλους μας», δήλωσε ο Οζντεμίρ, επισημαίνοντας ότι το αίτημά του βασίζεται στις επί του παρόντος τεταμένες παγκόσμιες αγορές σιτηρών.

«Ως εκ τούτου, ασκώ πιέσεις στις Βρυξέλλες να καθυστερήσουν το νέο σύστημα αμειψισποράς, ώστε οι αγρότες μας να μπορέσουν να παράγουν περισσότερο σιτάρι», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διαφορετικά το σιτάρι δεν θα μπορούσε πλέον να καλλιεργηθεί σε πολλά χωράφια αυτό το φθινόπωρο.

Διευκόλυνση της εργασίας των γεωργών

Η Γερμανία δεν εξαρτάται από τις ουκρανικές ή ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, αλλά είναι η ίδια σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής σιταριού, διαθέτοντας μερίδιο αγοράς 5% το 2020.

Σύμφωνα με τον Οζντεμίρ, η αναβολή των κανόνων αμειψισποράς είναι καλύτερος τρόπος για την αύξηση της παραγωγής σιτηρών από το να επιτραπεί στους γεωργούς να παράγουν καλλιέργειες σε αχρησιμοποίητες εκτάσεις και άλλες προστατευόμενες περιοχές.

Το τελευταίο αυτό μέτρο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη ανακοίνωσή της για την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά η Γερμανία επέλεξε να απελευθερώσει μόνο τις προστατευόμενες περιοχές για τη χρήση ζωοτροφών.

Ο κανονισμός για την αμειψισπορά αποτελεί μέρος των λεγόμενων κανόνων αιρεσιμότητας, οι οποίοι επιτρέπουν στους γεωργούς να λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ μόνο εάν πληρούν ένα σύνολο ελάχιστων απαιτήσεων.

Η αναβολή του κανονισμού θα «διευκόλυνε σημαντικά τα τρέχοντα σχέδια καλλιέργειας των γεωργών και την εφαρμογή των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ το 2023, χωρίς να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην προστασία του κλίματος ή τη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Οζντεμίρ.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι.

«Πρόκειται για μια εντελώς άστοχη πρόταση», δήλωσε στη EURACTIV η Σελιά Nισσάνς του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB). «Οι αμειψισπορές είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των παρασίτων και την προστασία του εδάφους, οπότε αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις», πρόσθεσε η Nισσάνς.

«Απλές πρακτικές όπως η αμειψισπορά είναι από τα πιο σημαντικά μέτρα για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας», ιδιαίτερα καθώς «κάθε χρόνο περνάμε από το ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο στο άλλο», είπε επίσης.

Απρόβλεπτες παρενέργειες

Αντί να προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Nισσάνς πιστεύει ότι όσοι κινδυνεύουν ή αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια θα πρέπει να είναι «σε θέση να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και να μπορούν να τα αγοράσουν» και ότι η γη και οι καλλιέργειες θα πρέπει να ανακατευθυνθούν για ανθρώπινη διατροφή και όχι για βιοενέργεια ή ζωοτροφές.

Για τον αγροτικό οικονομολόγο Σεμπάστιαν Λάκνερ, η υπόσχεση να δοθεί έμφαση στη χρήση του σιταριού και τα μέτρα που περιορίζουν την κατανάλωση βιοκαυσίμων και ζωοτροφών αντί να αναβάλουν τον κανόνα της αμειψισποράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελαφρώς υψηλότερη παραγωγή σιταριού.

Ο επιστήμονας επισήμανε επίσης ότι η προσωρινή χαλάρωση του κανόνα θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα που θα διευκόλυναν, για παράδειγμα, τους καλλιεργητές αραβοσίτου με αμειψισπορά να χρησιμοποιήσουν την καλλιέργειά τους ως ζωοτροφές ή βιοενέργεια.

Μέχρι τώρα, οι παραγωγοί αραβοσίτου αγωνίζονταν περισσότερο με τις απαιτήσεις για την αμειψισπορά και επιθυμούσαν να φυτέψουν αραβόσιτο περισσότερες από μία φορές.

Η πρωτοβουλία του Οζντεμίρ χαιρετίστηκε από τη Γερμανική Ένωση Αγροτών (DBV). «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σιτάρι στον ίδιο βαθμό όπως και πριν», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Ιωακίμ Ρούκβιντ.

Το μέτρο αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον Ρούκβιντ. «Περιμένουμε τώρα προτάσεις από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για το πώς θα επιλυθεί η επισιτιστική κρίση», πρόσθεσε.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union