Η Γαλλία θα πιέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών για τα πουλερικά

Η γρίπη των πτηνών είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που εμφανίζεται κυρίως στα πουλερικά και στα άγρια υδρόβια πτηνά. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Δύο εμβόλια θα δοκιμαστούν σύντομα στη Γαλλία ως απάντηση στη χειρότερη επιδημία γρίπης των πτηνών που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ευρώπη – όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορµαντί. Στόχος είναι να εγκριθούν και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την EURACTIV Γαλλίας.

Η γρίπη των πτηνών είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που εμφανίζεται κυρίως στα πουλερικά και στα άγρια υδρόβια πτηνά. Υπάρχουν δύο στελέχη του ιού – ιοί υψηλής ή χαμηλής παθογένειας, γνωστοί ως HPAI και LPAI αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, 29 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ιταλίας – οι οποίες κατέγραψαν περίπου 300 κρούσματα του ιού νωρίτερα αυτό το μήνα – βιώνουν επί του παρόντος το χειρότερο κύμα γρίπης των πτηνών που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι μαζικές σφαγές και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να σταματήσουν την εξάπλωση της θανατηφόρας νόσου σε όλο της ένωσης.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει επίσης επίπεδα ρεκόρ μόλυνσης, όπως και το Ισραήλ – όπως αναφέρει η ομάδα ΜΚΟ BirdLife International.

Ενώ η μετάδοση του ιού από τα πουλερικά στον άνθρωπο και μεταξύ των ανθρώπων παραμένει σπάνια, η περίπτωση ενός Βρετανού που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών στις 6 Ιανουαρίου φέτος έχει επίσης προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες.

Τη Δευτέρα (17 Ιανουαρίου), ο Γάλλος Ντενορµαντί, κατά την πρώτη του συνεδρίαση ως πρόεδρος της AGRIFISH υπό τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επανέλαβε εκ νέου την υποστήριξή του για τον εμβολιασμό των πουλερικών.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι αρχές «εργάστηκαν απίστευτα σκληρά με όλους τους τομείς και όμως ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται» – όπως δήλωσε ο Ντενορµαντί, απαντώντας σε ερώτηση της EURACTIV κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

«Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι ενώ έχουμε επενδύσει πάρα πολύ στα μέτρα βιοασφάλειας, πως αύριο πρέπει να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό με τη βοήθεια του εμβολίου», πρόσθεσε.

Ένας «τεχνικά ευαίσθητος» εμβολιασμός

Το κύριο εμπόδιο είναι ότι ο εμβολιασμός των πουλερικών κατά της γρίπης των πτηνών εξακολουθεί να απαγορεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως εξηγεί η εθνική υπηρεσία τροφίμων της Γαλλίας, Anses, ο εμβολιασμός είναι ήδη «τεχνικά ευαίσθητος» λόγω του μεγάλου αριθμού μετάλλαξης του ιού.

Ήταν απαραίτητο να μπορέσει να «εγγυηθεί ότι το εμβόλιο είναι παρέχει προστασία από τους ιούς που υπάρχουν στην υπό εξέταση περιοχή και ότι η εφαρμογή του εμβολίου δεν ευνοεί την μετάδοση του άγριου ιού στα εμβολιασμένα πτηνά», ανέφερε επίσης η υπηρεσία.

Επιπλέον, οι διαθέσιμες σήμερα τεχνολογίες εμβολίων δεν επιτρέπουν τη διάκριση των εμβολιασμένων πτηνών από τα μολυσμένα πτηνά, πρόσθεσε η Anses.

Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τις εξαγωγές προϊόντων πουλερικών, καθώς πολλές χώρες αρνούνται να εισάγουν εμβολιασμένα ζωικά υποπροϊόντα λόγω του κινδύνου εισαγωγής του ιού στο έδαφός τους εν αγνοία τους.

Αυτό σημαίνει ότι στη Γαλλία και την Ευρώπη, τα μόνα μέσα για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών περιλαμβάνουν μέτρα βιοασφάλειας – όπως απαγόρευση μετακίνησης και προληπτική θανάτωση, καθώς και την ενισχυμένη επιτήρηση των εκμεταλλεύσεων, κατέληξε η Anses.

Τα εμβόλια θα δοκιμαστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Ωστόσο, η Γαλλία σκοπεύει να πιέσει ώστε αυτό να αλλάξει κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η οποία διαρκεί έως το τέλος Ιουνίου.

Μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο Ντενορµαντί επανέλαβε την ανακοίνωσή του της 7ης Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι δύο εμβόλια θα δοκιμαστούν στη Γαλλία «τις επόμενες εβδομάδες».

Όταν η EURACTIV Γαλλίας πίεσε για λεπτομέρειες, το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι «οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Θα διεξάγουμε συμπεράσματα τα οποία θα μοιραστούμε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου», δήλωσε ο Ντενορµαντί.

Στη συνέχεια, ο υπουργός σκοπεύει να προχωρήσει τον φάκελο σε συνεργασία με τους επικεφαλής κτηνιάτρους των 27 χωρών της ΕΕ για να επιδιώξει -εάν τα συμπεράσματα αυτής της εργασίας το επιτρέψουν- την έγκριση του εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν και η έκβαση της διαδικασίας παραμένει προς το παρόν αβέβαιη, ο υπουργός ήταν αισιόδοξος στις αρχές του μήνα.

Δεν υπάρχει «άλλη λύση μακροπρόθεσμα από τον εμβολιασμό» – όπως δήλωσε ο Ντενορµαντί, όπως αναφέρει ο εταίρος της EURACTIV, Ouest-France.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union