Η Επιτροπή υποκύπτει στις πιέσεις για περιορισμό των επιδιώξεων της στο πλαίσιο της ΚΑΠ

«Η Επιτροπή θέλει να προωθήσει τα πάντα εντός του χρονοδιαγράμματος για να έχει την εκτελεστική πράξη μέχρι το τέλος του έτους εγκαίρως, ώστε τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν τα στρατηγικά τους σχέδια». [EPA-EFE/KUPLJENIK]

Η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδέσει το πρόγραμμα γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρόκειται να πέσει στο κενό καθώς τα κράτη μέλη ασκούν γερές πιέσεις σε μια κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία.

Το ενωσιακό παράγωγο δίκαιο βρίσκεται τώρα υπό ανάπτυξη. Η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης εκτελεστικής πράξης με την οποία να προσδιορίζεται το περιεχόμενο των νέων στρατηγικών σχεδίων στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Μέσω των εν λόγω σχεδίων, οι χώρες της ΕΕ θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να επιτύχουν τους εννέα ενωσιακούς στόχους της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των γεωργών και των αγροτικών τους κοινοτήτων.

Τα σχέδια θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση έως το τέλος του έτους.

Η εν λόγω εκτελεστική πράξη αναμενόταν να περιλαμβάνει την υποχρέωση των κρατών μελών να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα στρατηγικά τους σχέδια θα συμβάλουν στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη έχουν καταθέσει παράπονα σχετικά με την απαίτηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι υπερβαίνει την κύρια νομοθεσία -όπως δήλωσε στη EURACTIV πηγή της ΕΕ.

Επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη ασκούν επιρροή για το αν θα περάσει η εκτελεστική πράξη, η πηγή εξήγησε ότι η αντίθεση αυτή δείχνει πως η Επιτροπή «δεν πιστεύει ότι η εν λόγω εκτελεστική πράξη θα περάσει τη διαδικασία της επιτροπολογίας χωρίς να αποδυναμωθεί στο σύνολό της ή να καταργηθεί εντελώς».

Η λέξη «επιτροπολογία» υποδηλώνει τον λαβύρινθο των εσωτερικών επιτροπών που έχουν αναλάβει να βοηθούν την Επιτροπή στη σύνταξη εκτελεστικών μέτρων για τεχνικές πτυχές της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις και το παράγωγο δίκαιο.

Τα κράτη μέλη συμμετέχουν σε αυτές τις ειδικές επιτροπές για να εποπτεύουν το έργο της Επιτροπής, με τον λόγο τους να έχει μεγάλη βαρύτητα στις τελικές αποφάσεις που λαμβάνονται πάντα πίσω από κλειστές πόρτες.

«Δεν θα περάσει έτσι»

Η πηγή της EURACTIV επιβεβαίωσε ότι τα κράτη μέλη στις ειδικές επιτροπές είναι αντίθετα με την αναφορά της Πράσινης Συμφωνίας στην πράξη, «οπότε, δεν θα περάσει μια αναθεώρηση σαν αυτή».

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία αναθεώρησης του τρόπου με τον οποίο θα οριστεί η Πράσινη Συμφωνία από την εκτελεστική πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται δύο επιλογές: να περιορίσει τις φιλοδοξίες ή να καταργήσει εντελώς την επίμαχη αναφορά.

Η πηγή δήλωσε στη EURACTIV ότι τα κράτη μέλη δεν έχουν δει ακόμη το τελευταίο σχέδιο της πράξης, ενώ πιθανότατα θα τεθεί στη διάθεσή τους την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου για μια τελευταία ματιά πριν από την οριστικοποίηση.

Μια άλλη πηγή της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV ότι, δεδομένων των έντονων διαμαρτυριών από τα κράτη μέλη, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είναι πολύ πιθανό να «εκδώσει τα απαραίτητα παράγωγα νομοθετήματα, τα οποία και θα αντικατοπτρίζουν την πολιτική συμφωνία, ενώ δεν θα υπερβαίνουν τις βασικές νομοθετικές πράξεις που θα υιοθετηθούν».

Ο χρόνος είναι σημαντικός για τα κράτη μέλη: πρέπει να ολοκληρώσουν τα στρατηγικά τους σχέδια μέχρι το τέλος της προθεσμίας. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε η πηγή, η κύρια νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Το τελευταίο επίσημο στάδιο για να περάσει η κύρια νομοθεσία είναι η τελική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη ολομέλεια στο Στρασβούργο στις 22-25 Νοεμβρίου.

«Η Επιτροπή θέλει να προωθήσει τα πάντα εντός του χρονοδιαγράμματος για να έχει την εκτελεστική πράξη μέχρι το τέλος του έτους εγκαίρως, ώστε τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν τα στρατηγικά τους σχέδια», κατέληξε η δεύτερη πηγή.