Η Επιτροπή καταδικάζει την πρόταση της Σλοβακίας για περιορισμό των εξαγωγών σιτηρών και δημητριακών

«Θα παρέμβουμε μόνο εάν οι ισολογισμοί μας δείξουν ότι είναι πραγματικά απαραίτητο». [SHUTTERSTOCK]

Η Σλοβακία κατέθεσε πρόταση που θα περιόριζε τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μια κίνηση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε. Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι τυχόν απαγορεύσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές και να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σλοβάκος βουλευτής Martin Fecko (OĽaNO) κατέθεσε αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο τροποποίησης του νόμου περί τροφίμων, το οποίο θα ρυθμίζει τις εξαγωγές βασικών ειδών διατροφής.

Αυτό θα σήμαινε ότι όλες οι σχεδιαζόμενες εξαγωγές ειδών διατροφής με όγκο άνω των 400 τόνων θα έπρεπε να αναφέρονται από τον εξαγωγέα στις κρατικές αρχές της Σλοβακίας, οι οποίες στη συνέχεια θα αξιολογούσαν εάν το εμπόριο θα προκαλέσει έλλειψη εγχώριων τροφίμων. Αυτό θα ισχύει κυρίως για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους.

Η πρόταση έτυχε επίσης της έγκρισης του υπουργού Γεωργίας της Σλοβακίας, Samuel Vlčan, ο οποίος διευκρίνισε ότι το κράτος δεν σκοπεύει να θεσπίσει ποσοστώσεις εξαγωγών, αλλά θέλει μόνο έγκαιρη ενημέρωση για τις υπερβολικές εξαγωγές «ολόκληρων συρμών σιτηρών».

«Θα παρέμβουμε μόνο εάν οι ισολογισμοί μας δείξουν ότι είναι πραγματικά απαραίτητο», πρόσθεσε.

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία σε μια αυξανόμενη τάση προστατευτικής στάσης που λαμβάνεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο, η Ουγγαρία προχώρησε επίσης στην επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές σιτηρών.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στη EURACTIV ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «υποστηρίζει σθεναρά την αποφυγή εξαγωγικών περιορισμών και απαγορεύσεων για τα τρόφιμα».

«Αποσταθεροποιούν τις αγορές και οδηγούν σε αυξήσεις τιμών, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια των χωρών που είναι καθαρά εισαγωγείς τροφίμων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ΕΕ είναι επίσης ένας από τους συνυπογράφοντες μιας έκκλησης για την αποφυγή των εξαγωγικών περιορισμών στις ανθρωπιστικές αγορές από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

«Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, είναι ύψιστης σημασίας ο συντονισμός και η ευθυγράμμιση όλων των αποφάσεων εντός της ΕΕ και με τους στενούς εταίρους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει «μεγάλη ευθύνη να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις».

«Η λειτουργία των αγορών, εντός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι απαραίτητη, ώστε οι προμήθειες να φτάνουν σε όσους τις χρειάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε μέτρα που περιορίζουν το εμπόριο εντός της εσωτερικής αγοράς πρέπει να περιορίζονται στα «αναγκαία και να είναι αυστηρώς αναλογικά».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εν τω μεταξύ, η πρόταση εξόργισε τους Σλοβάκους παραγωγούς τροφίμων.

Σε δελτίο τύπου, η μεγαλύτερη αγροτική ένωση, η SPPK, χαρακτήρισε την κίνηση «εξαιρετικά σοβαρή παρέμβαση στο επιχειρηματικό περιβάλλον», επικρίνοντας το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε εκ των προτέρων με τους παραγωγούς τροφίμων.

Εκτός του ότι δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ, υποστήριξαν επίσης ότι η πρόταση θα εμβαθύνει επίσης το αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου της Σλοβακίας σε αγροτικά προϊόντα.

«Θέλουμε πραγματικά η Σλοβακία να γίνει μια χώρα που εξαρτάται αποκλειστικά από τα ξένα τρόφιμα; Η πρόταση αυτή είναι ανεφάρμοστη και συγκεχυμένη (…) και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν το μέτρο αυτό θα εγγυηθεί την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής της SPPK, Emil Macho.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union